Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Engelska stoet tar hem superloppet

Torquator Tasso.
Foto: IMAGO/FOTO: STEPHANIE GRUTTMANN/GALOPPFOTO. / IMAGO/GALOPPFOTO WWW.IMAGO-IMAGES.DE

Världens mest prestigefyllda galopplopp ska avgöras i Paris. 

Det är 30 miljoner extra att spela om på High Five och spelvärdet är enormt. 

Loppet är planerat att gå iväg 16.05 på söndagseftermiddagen.

Prix de l’Arc de Triomphe har körts sedan 1920 och har i år en segercheck på över 2,8 miljoner euro. ”Arcen” rids över 2400 meter på banan Longchamp i Paris och är öppet för alla hingstar och ston, tre år eller äldre. Treåringar har en viktfördel på tre kilo, och ston har en lättnad på 1,5 kilo. I fjol gav rätt High Five-rad nästan tre miljoner med skrällen Torquator Tasso som vinnare. Han är ute efter sin andra raka, men jag tror på en ny mästare…

■ Min vinnare är nämligen 14 Alpinista. Stoet kommer med sju raka segrar och har imponerat stort på sistone. Hon har som sagt en liten fördel i att hon går med mindre vikt än sina manliga motståndare. De fem senaste segrarna har kommit i Grupp 1-lopp och så sent som i juli tog hon hem Yorkshire Oaks. Detta är det klart tuffaste loppet hon tävlat i, men hon har vunnit på fransk mark tidigare och jag tror hon kan tackla uppgiften med bravur. Så jag tror på engelsk seger i år!

■ Hennes värsta motståndare är i mina ögon 20 Luxembourg. Den här treårige irländaren har vunnit fem av sex starter och vann nyligen Irish Champion Stakes där han slog flera av motståndarna han möter här idag.

2 Torquator Tasso vann till 70 gånger pengarna i fjol och kommer knappast släppas iväg till samma skrällstatus i år. Fjolårsvinnaren kommer med två raka andrapris i ryggsäcken och räkna med att formen är toppad. Att återupprepa fjolårets bragd kan bli svårt, men han är given på High Five-kupongen. Lanfranco Dettori är en toppryttare som vunnit ”Arcen” flera gånger och hästen skulle gynnas om det blir en tung bana, och det ryktas om regn under söndagen…

18 Westover var inte som bäst senast när han kom ut som favorit på Ascot. Innan det har han dock imponerat i både irländska och engelska derbyt med en seger och en tredjeplats. Han tillhör inte de mest betrodda och kan ge utdelningen en skjuts i rätt riktning.

■ Avslutningsvis tycker jag också 17 Onesto ska streckas på kupongen. Han vann här på Longchamp näst senast och var stark tvåa bakom Luxembourg senast. Med rätt resa kommer han bli farlig över upploppet.

■ Med sådant spelvärde kan det dock vara aktuellt att göra en större kupong, och vill man ha fler hästar måste man bland annat passa 11 Titleholder som kommer med tre raka segrar hemma i Japan. Det har aldrig blivit japansk seger i ”Arcen”, men kan det vara dags nu?

■ Även 15 Vadeni, som var trea bakom Luxembourg och Onesto senast, ska passas. Mitt tips avrundas av 10 Mendocino som har slagit Torquator Tasso på sistone, och dessutom har Rene Piechulek på ryggen som i fjol red just Torquator Tasso till vinst.

Rank: 14-20-2-18-17-11-15-10.