Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En mycket vass kusk – som jag håller högt

Iskall varvet kvar.

Men först över mål.

Vincent As hjälpte Carl Johan Jepson till championtiteln.

De 15 mest framgångsrika kuskarna (eller nästan i alla fall då en del av dem inte kunde vara på plats) från V75-året 2018 gjorde den här dagen upp i en kuskmatch. V75-champions, som det numera kallas. Tävlingen avgjordes över sex V75-avdelningar och det blev olika segerherrar i samtliga lopp.

Men den som drog det längsta strået var Carl Johan Jepson. En mycket vass kusk som jag håller högt. Han är inte rädd för att göra ett drag. Skördar allt större framgångar och så kommer det att fortsätta om ni frågar mig.

Nyckeln till championtiteln var så klart vinsten med Vincent As. Men hade man kunnat spela varvet kvar då han var ”mil” efter täten hade nog hästen stått i 999 på oddstavlan...

Femåringen agerade oerhört trögt och oinspirerat under vägen och hade svårt att gå upp i rygg. Så pass seg att kusken funderade på om han skulle köra hem eftersom det kanske var något som inte stod rätt till! 

Men mitt på upploppet fick Vincent upp farten rejält samtidigt som täthästarna ”stod stilla”. Märkligt nog så blev segern väldigt säker till slut, trots allt. Det svänger fort…

■ ■ ■

Inför avslutningen hade Jepson ett litet grepp i tävlingen. Och det höll han i och med femtepriset bakom Conrads Wilhelm. En hel del prestige att ta hem denna titel, givetvis, och det är bara att lyfta på hatten och säga grattis.

Det var faktiskt bara några veckor sedan jag hyllade Anders Eriksson i den här spalten. Inget skryt, bara ett konstaterande. Att han är lovande har många förstått sedan tidigare.

Efter lördagen finns ingen anledning att revidera den åsikten.

Han tog hem Lärlingschampiontiteln med Ritchie Ås. Hästen som numera tränas av familjen Adielsson. 

Eriks pappa Hans är alltså tillbaka inom travet på ett litet hörn för första gången på många år.

Själva loppet löste sig bra för vinnaren. Det blir ju ofta så med en duktig och sansad kusk. Flera av de andra lärlingarna var lite väl heta på gröten men Anders höll sig lugn och lät de andra göra misstag. 

Körde helt enkelt efter de aktuella förutsättningarna, med den krävande banan som rådde. 

Ritchie Ås bjöds ett bra rygglopp och tackade för det genom att spurta till en mycket komfortabel triumf.

– Det är jättestort, min största seger i karriären, kommenterade segerkusken.

■ ■ ■

Jag satt och funderade på en sak inför V75-7. Min känsla var i det läget att en hel del kuskar hade svårt att byta strategi. Att de helt enkelt höll kvar vid sin grundplan trots att underlaget var svårt. Som nu då innerspåret uppenbarligen var riktigt jobbigt. Efter sex avdelningar hade vi alltså noll spetsvinnare. Att då jaga täten till nästan varje pris kändes märkligt.

Men så kom Peter Ingves och förstörde allt. Han körde nämligen tidigt till ledningen med Perfect Dynamite. I det läget tänkte jag: ”Jösses, vad håller karln på med?”.

Det fick jag äta upp. Hästen var grymt stark och totalt överlägsen till slut.

Imponerande insats!

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!