Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

En joker i Elitloppsleken: ”Vill inte vara en statist”

Baron Gift – en Elitloppsjoker?Foto: LENA EMMOTH / TR Media
Rickard SvanstedtFoto: Mikael Rosenquist / TR Media

Efter insatsen i regnovädret på Rättvik lyftes hästen fram som en Elitloppsjoker. 

På lördag hoppas Rickard Svanstedt att drömmen om Baron Gift ska gå i uppfyllelse. 

– Det är häftigt att man ens är påtänkt, säger han. 

I helgen ska Solvallas sportchef Anders Malmrot dela ut de fyra sista rosa biljetterna till Elitloppet. 

En biljett går till vinnaren av Guldfinalen på Gävletravet, om det segrande ekipaget väljer att tacka ja. 

En av hästarna som gör upp om segern är Rickard Svanstedts affischnamn Baron Gift, vars namn figurerat i Elitloppsdiskussionerna sedan i början av maj när hästen vann på ett imponerande sätt på en regntung bana i Rättvik. 

”Är medelsnabb i det gänget” 

Hästen blev sedermera en av de hästarna som tilldelades ett wild card till loppet. 

– Han slog många bra hästar då. På ett regelrätt sätt, säger Rickard Svanstedt. 

Hur går tankarna inför lördagens lopp? 

– Han känns jättefin. Han är i bästa tänkbara skick. Men det saknas inte motstånd. 

Nöjd med spår tre? 

– Spåret är jättebra, även om han öppnar lite ojämnt. Sedan möter han ju bättre hästar nuförtiden, och därför kanske han ser lite långsammare ut. Men han är väl medelsnabb i ett sånt här gäng. Jag hoppas kunna komma ner i andraspår så fort som möjligt. Jag får prova allt han kan sedan får vi se. Men risken är liten att han blandar sig in i någon spetsstrid. 

”Förstår att Malmrot vill vänta” 

Det råder i alla fall inte några tvivel om att det är givet att tacka ja till en Elitloppsbiljett om hästen skulle vinna. 

– Han känns så pass hård och börjar bli lite rutinerad nu. Jag tror inte han skulle ta stryk av det om man säger så. Hade det varit förra året hade man kanske funderat lite extra. Men han är så pass tuff och hård nu så det ska inte vara någon fara. Sedan är det klart att han blir en jätteoutsider. Men det är en sådan grej som vore häftigt att prova. 

Tycker du han borde vara aktuell även om han inte vinner? 

– Eventuellt. Men då måste han visa sig från sin bästa sida. Skulle han bli tvåa och spurta som ett jehu på upploppet kan han bli inbjuden ändå. Men det är så många bra hästar så jag förstår att Malmrot vill vänta in i det sista. 

”Han gynnas av dålig bana” 

Förra året öste regnet ner stora delar av Elitloppssöndagen. Rickard Svanstedt har inte något emot en favorit i repris om hans häst skulle få en plats. 

– Han är väldigt gynnad om det skulle bli dålig bana, säger han och skrattar. 

– Då tror jag han skulle göra ett bra Elitlopp.

Hur mycket skulle en Elitloppsplats betyda för dig? 

– Det är en dröm att få vinna, men jag får väl börja med att försöka vara med. Sedan får vi hoppas att vi kan vara med fler gånger. Då kanske man någon gång kan vinna också.

”Vill inte bara vara statist” 

Något du tänker på mycket? 

– Ja, det är häftigt att man ens är påtänkt. Sedan tycker jag hästen lyft sig och då känns det roligare. Jag vill inte bara vara statist. Men nu tycker jag han är bättre ändå. Han gör inte bort sig. Det är inte kul att bli inbjuden om jag inte tycker han räcker. Han är i fin författning och känns fin och stark. 

Har du pratat något med Anders Malmrot? 

– Nej, det har jag inte gjort. De ringde från Gävle och bjöd in oss dit. Det tyckte jag lät som en bra plan. Skulle han gå vidare blir det åtta dagar emellan, och det är väl optimalt för hans del.