”En handfull som lyckats med det”

Anders Ström i Marcus Melanders stall
Foto: Stall TZ/Adam Ström
Anders Ström tillsammans med Christoffer Eriksson och Adrian Kolgjini
Foto: TR Media/KANAL 75/MVA FOTO

Han är grundare av spelbolaget Unibet, en av Sveriges 187 miljardärer och en maktfaktor inom Svensk Travsport. 

I en lång intervju berättar storhästägaren Anders Ström om målet med verksamheten, miljonförlusterna och känslorna inför årets upplaga av Hambletonian.

– Jag har en löpande kostnad för varje år, vilket jag förlorar miljontals kronor på, säger han.  

På lördag väntar världens mest prestigefyllda travlopp för treåringar, Hambletonian Stakes och världens största lopp för tvååringar, Peter Haughton Memorial. 

Anders Ström, som är mannen bakom ägarstallet Courant, har hästar med i bägge loppen. 

Greenshoe, Green Manalishi (Peter Haughton Memorial) och Fourth Dimension (Hambletonian Stakes) – som samtliga tränas av den USA-stationerade succétränaren Marcus Melander. 

– Hästarna som springer på lördag på Meadowlands är tre väldigt fina hästar och jag hoppas att de åtminstone kommer att göra bra lopp. Sen behövs det alltid lite tur, så är det alltid, säger han. 

”En handfull som lyckats med det”

Han är grundare av spelbolagen Unibet (numera Kindred) och Kambi och går nu in i nya företag med sitt investmentbolag Veralda. 

Entreprenörsandan har han tagit med sig in i hästägandet. 

En satsning som består av två delar: Stall Courant, som är tävlingsverksamheten och A.M. (Avel för Mästerskap), som är avelsverksamheten. 

– Jag har investerat mycket pengar i de här hästarna och även i avelsverksamheten. För det första har jag investerat väldigt mycket, som är bundet i verksamheten. Sen har jag en löpande kostnad för varje år, vilket jag förlorar miljontals kronor på. 

Ambitionen? Att på sikt få fram hästar som kan bli avelshingstar och sedermera lindra den årliga förlusten. 

– Ett mål skulle kunna vara att den löpande verksamheten ska gå plusminusnoll. Det vore en bedrift, det är en handfull hästägare som har lyckats med det. Vi försöker arbeta professionellt och bli bättre och bättre. De senaste åren har kvalitén ökat. 

”En mycket sympatisk person”

Storloppshelgen till ära befinner sig Anders Ström just nu i USA, där han bland annat hunnit hälsa på sina hästar ute på Marcus Melanders gård. 

Att han har valt just honom som tränare är inte någon slump. 

– Det är lite extra kul att satsa på en sådan kille, jag brukar tänka att Marcus är lite i samma ålder nu som jag var när jag flyttade till England och började med mina bolag där. Jag hoppas och tror att hans entreprenörsresa kan bli lika bra och givande som min resa varit de senaste 20 åren.

Han fortsätter:

– Han är en mycket behaglig och sympatisk person. Att han lyckas har att göra med hans inställning, då får man ett bra ledarskap. Ska man bedriva en sådan här intensiv verksamhet måste man ha de egenskaperna. Sedan har han fått med sig expertis och kunskap eftersom att han har hållit på med det här sedan han var barn. 

”Lasse kom med på ett bananskal” 

De flesta hästar äger Anders Ström själv.  

Men den tvååriga talangen Greenshoe, som är med i Peter Haughton Memorial, äger han tillsammans med fotbollsprofilerna Hasse Backe och Lasse Granqvist. 

Även den norske sportjournalisten Morten Langli är med på en del.  

– Normalt sett har jag inga delägare, bara ett fåtal. Men jag tycker att det kan vara kul att ha någon häst ihop med andra när man reser runt på trav och har ett intresse man delar. Hasse är jätteschysst. Han kan oerhört mycket om fotboll och jag tycker att det är väldigt kul att prata med honom. 

– Lasse är hans kompis som kom med på ett bananskal och han tycker också att det här är skitkul. Han var med när vi var och tittade på hästar i våras och är också jätteintresserad. Morten och jag har hållit på med spel i alla år tillsammans. Det blir att de går med på någon del då och då om det är någon häst de är intresserade av. 

I helgen kommer de tillsammans att följa loppen på Meadowlands i New Jersey. 

– Vi kommer äta någon middag och härja runt på travet. Det är lite av glädjen att äga häst med folk man trivs att umgås med. 

”Lite som att bli ensam på V75”

Förstapriset i Peter Haughton Memorial är två miljoner kronor och skulle Greenshoe vinna blir det Anders Ströms andra triumf som ägare av en häst i loppet. 

Senaste vinsten kom 2014, när Centurion ATM tog hem loppet, en häst som han ägde tillsammans med Knutsson Trottning. 

Centurion ATM lyckades dock aldrig som treåring.

Vad gäller det största loppet, Hambletonian Stakes, blev det förra året en tredjeplats med Enterprise.              

Ström drömmer om en häst som klarar av att vara på topp i alla årgångslopp. 

– En topphingst som är i toppen av kullen efter avslutad karriär är värd över 100 miljoner som avelshingst och det är den jackpotten man är ute efter. Att någon gång inom överskådlig framtid få en häst som åtminstone kan vinna de här loppen och har chans att bli det här. Det är lite som att bli ensam på V75, det är inte lätt men det hade varit toppen.


Anders Ström om chanserna:

Peter Haughton Memorial 

– Det går inte att säga vem av mina tvååringar som är bäst. Ingen har förlorat än och alla har sett bra ut och gjort bra tider. Men i kraft av ett bättre spår så tror jag att möjligtvis Greenshoe också har en bättre chans. De säger också de flesta. 


Hambletonian Stakes 

– Fourth Dimension tycker jag är en fantastisk häst. Han blev motsvarigheten till årets tvååring här i USA. I år har han haft lite stolpe ut, nu var han tillbaka i ett kvallopp med sin gamla balans och såg jättebra ut. Jag tror att han skulle kunna vara en riktig outsider i loppet. I år är det en väldigt stark kull, det är väldigt hög konkurrens. Man kan nog ha en kanonhäst och komma femma och kanske är nöjd ändå. Så bra hästar är det i år.