Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

En fantastisk helg att minnas för vårat stall

Foto: Maria Holmén / TR BILD / TR Bild

En fantastisk helg att minnas.

Samtidigt måste vi lära oss av det som inte funkar och våga ta nya grepp.

En oerhört läcker känsla. Att stå i vinnarcirkeln efter Svenskt Travkriterium var självklart en höjdare. Det var 19 år sedan jag stod där senast.  

Nu stämde det mesta under kriteriedagen och Power gjorde ingen besviken. 

■ ■ Innerst inne har jag haft känslan att det skulle gå hela året. 

■ ■ Power är en komplett individ. 

Mindre positivt från Kriteriet är debatten där vissa tycker att det är bedrövligt att bara 72 hästar får chansen att kvala in till vårt största insatslopp för treåriga hästar.

Jag har svårt att förstå de argumenten och skulle snarare hellre se en ändring åt andra hållet. Minska istället till 60 hästar för mer rättvisa sportsliga förutsättningar med bara tio hästar per försöksheat.

Som tränare har jag två år på mig att få med min häst och då går det inte att skylla på otur om jag inte lyckas. Då jag har bränt att få med anmälda hästar är det mitt ansvar.

Sporten måste få vara tävling och sport. Det måste gå före känslor.

Och ärligt. Hur många av de som inte kommer med hade räckt till?

 

Hitta nya grepp är däremot ett måste för Kriterieauktionen om den ska behålla sin plats inom sporten. Som det är nu är det helt enkelt för jobbiga dagar där trivseln saknas. Det är stressigt, kallt, hög stereomusik och hård asfalt.

■ ■ Precis raka motsatsen till vad en bra hästauktion ska bjuda på.

■ ■ Du måste trivas att vara där som människa om köparna ska komma.

Visserligen fick jag med mig åtta hästar hem från årets auktion men jag är säker på att både priserna och antalet sålda hästar skulle gå att öka om människorna skulle trivas att vara där.

Just nu är jag i USA på auktionen i Lexington och den är något helt annat. Under upp till fem dagar får du en naturlig kontakt med både hästar och potentiella ägare där jag hinner besikta 700-800 hästar och även får tid att fundera vilka jag vill satsa på.  

På Kriterieauktionen ska man stressa från tävlingarna någon timme innan vilket gör det svårt att göra ett bra jobb som köpare.

Skapa en ny auktion värd namnet med trivsamma förutsättningar och lägg den dagtid under en auktionsvecka.

Då kan kvällstid ägnas åt att bygga bra relationer med hästägare och kunder. Då tror jag priserna skulle öka hand i hand med trivseln. 

 

Lördagens V75-omgång avgörs på open stretch-banan i Skellefteå:

V75-1: 8 Giant Shadow blir stor favorit trots svårt läge. Jag tycker det är värt att gardera med främst vår 1 Vincent Horse, men även 2 Viggo Frontline och 3 Filippa B.R. är aktuella, öppet!

V75-2: Tipset till 7 Jazza Håleryd före 9 Loving You Deeply, 5 Lady Zappa och 6 Alvena Uni. Men även här ett riktigt öppet stolopp, den som har råd och vill känna sig säker tar med alla. 

V75-3: Ovanligt jämnt i nordisloppet med en svårbedömd finsk favorit i 5 Vixus. Jag ger dock tipset till 3 Art Kjarvald och 12 Tangen Haap som säkert bjuder den finska gästen på hårt motstånd.

V75-4: Ännu ett vidöppet lopp där det inte skiljer mycket mellan den som är mest streckad och den som är minst. Tipset till 4 Staro Mary Lou men ta så många som börsen tillåter.

V75-5: 4 Weekend Fun är ett spikbud. Hästen har full form och är härdad i tuffare Silverdivisioner. 11 Island Life och 10 Antonio Trot är de första garderingsbuden.

V75-6: Ett långlopp där det också ligger en skräll på lut. 14 Ragazzo da Sopra tippas före 9 Angle of Attack.

V75-7: Bra förutsättningar för vår 1 Macelleria. Är själv i Lexington men Per Lennartsson får spikförtroendet.