Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

En dyster utveckling och helt fel väg att gå

Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Foto: Malin Albinsson / TR Media / Malin Albinsson

Härdad i världseliten.

Hårdare än de flesta.

Delia du Pommereux vann Paralympiatravet.

1. Äntligen är storloppssäsongen igång!

Storloppssäsongen är äntligen i gång. Vintern har varit extra lång på grund av coronahelvetet, men i takt med att värmen anländer och allt fler blir vaccinerade borde det inte dröja länge innan travbanorna fylls upp med publik.

Det är efterlängtad.

Tävlingarna på Åby höll hög dignitet.

Det är inte varje dag topphästar som Månlykke A.M och Hail Mary tävlar före V75-spelet. Gunnar Melanders kallblodskung Månlykke A.M vann med halva upploppet medan Hail Mary överraskande förlorade. Robert Bergh blev ändå vinnare och var inte långt från att vinna bägge årgångsloppen.

2. Hon är nya drottningen

Fjolårets drottning bland de treåriga stona var Björn Goops Eagle Eye Sherry. Säsongen gav över fem miljoner kronor och triumfer i Oaks och Breeder´s Crown. Hon var favorit att vinna Drottning Silvias Pokal men gick nöja sig med bronspengen bakom Fifty Cent Piece och Honey Mearas.

Robert Bergh var resolut inledningsvis bakom Fifty Cent Piece och körde sig till ledningen efter 400 meter. Hon blev rejält utmanad över upploppet av en urtapper Honey Mearas, som trots ett tyngre lopp kämpade storstilat.

Fifty Cent Piece sträckte snyggt på sig och var aldrig i förlustfara. Eagle Eye Sherry gjorde inget dåligt lopp men var kanske inte helt på topp?

3. Kungapokalen sämre än i fjol

Kungapokalen, Konung Gustaf V:s pokal, höll inte samma höga klass som i fjol. Fjolårets upplaga var en av de bästa genom tiderna och ettan Aetos Kronos och tvåan Don Fanucci Zet är redan inbjudna till årets Elitlopp.

Trean Click Bait är en av många som jagar en av 16 åtråvärda platser i den stora fartfesten i slutet av månaden på huvudstadsbanan Solvalla.

Årets första storlopp för hingstarna och valacker gick till Önas Prince, som med knappt marginal vann före Robert Berghs Rome Pays Off.

Trots att det inte var något tempo under tre fjärdedelar av loppet blev avslutningen dramatisk. Önas Prince sprang 1.08 sista halvvarvet och Rome Pays Offs sista 300 var utomjordiska.

Både Önas Prince och Rome Pays Off blir spännande att följa under säsongen och båda kommer att springa snabbt över sprinterdistans.

4. Dyster utveckling

Lördagens travprogram till Åbytravet fick mig att njuta - jösses vilken mustig läsning ! - men allt färre banor skickar ut program.

Det är en dyster utveckling och helt fel väg att gå.

Jag begär inte att alla travprogram ska vara lika innehållsrika som Åbys, men program är mer eller mindre ett måste.

Jag minns när jag på skolrasterna i Laholm cyklade ned i ilfart till centrum för att köpa program när Halmstadtravet hade tävlingar.

Tillsammans med två av mina lärare diskuterade vi loppen och såg framemot tävlingarna. Några tycker om Travronden, andra uppskattar Expressen eller V75-Guiden, men alla önskar ett program.

Ger man så får man och jag hoppas att travprogrammen ska fortsatt komma i brevlådan.

Åtminstone så länge postgången fungerar någorlunda.

5. Jag vill se dem i Elitloppet

Fifty Cent Piece blev drottning.

Önas Prince blev kung.

Och Delia du Pommereux vann Paralympiatravet.

Eric Raffin serverade Delia De Pommereux en perfekt resa och den stenhårda märren avgjorde Paralympiatravet säkert före Very Kronos.

Favoriten i Paralympiatravet Ecurie D. fick en tung inledning i tredjespår runt första sväng. Örjan Kihlström körde sig till täten efter ett halvvarv med Who´s Who men tvingades öppna halvvarvet efter 1.06.

Ecurie D. hamnade utvändigt ledaren och var tidigt borta från segerstriden.

Aetos Kronos fick loppet i andra par utvändigt och det bet bra när attacken kom på sista långsidan. Greppet kopplades omedelbart på Who´s Who och Johan Untersteiner körde mot hästarna som satt längre ned i fältet.

Efter loppet fick Delia du Pommereux en rosa biljett till Elitloppet. Självklart ska hon vara med där.

Efter loppet fick Delia du Pommereux en rosa biljett till Elitloppet. Självklart ska hon vara med där.

På vägen hem från lördagens högkaratiga tävlingar på Åby ringde kollega Bengt Adielsson mig och frågade om drivningarna i Paralympiatravet.

Vilka drivningar, undrade jag. 

– Det undrar jag också, sa Bengt.

Jag ringde måldomaren på Åby Magnus Sjölund (Dick Sjöberg var riksdomare).

– Handen är över axeln två gånger, var förklaringen.

Jag började veva om loppet i huvudet men mindes inget fult, eller något som var över gränsen.

När jag kom hem såg jag om upploppet flera gånger och blev ännu mer förvirrad.

Den franske sulkyartisten Eric Raffin fick tre dagars avstängning och 15 000 kronor i böter för felaktigt bruk av körspö.

För mig satt han mer eller mindre som en staty och jag är övertygad om att han blivit friad hos de flesta måldomarnämnder på svensk mark.

Om han överklagar, vilket känns självklart, har han god chans att slippa böterna och avstängningen.

Per Nordström fick för övrigt böter och avstängning för samma förseelse bakom Önas Prince i Konung Gustaf V:s Pokal.

Förutom att Delia du Pommereux blev inbjuden till Elitloppet vill jag också se Very Kronos på start. Han visade att insatsen senast bara var en tillfällighet och han stärkte sina chanser till Elitloppet med många procent i dag. 

Inte minst efter ett enormt starkt slutvarv.