Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"En chock – jag började gråta"

Foto: Privat
Foto: Öyvind Brusletten

På onsdag är det återigen dags för monté på V86. 

Då överraskar Micael Broberg travsverige genom att ta ut sin stjärnhäst Spitcam Jubb till loppet – där förstapriset är 100 000 kronor. 

Stephanie Werder ska rida hästen, och berättar att hon blev chockad när Broberg hörde av sig. 

– Jag började bara gråta. Jag kan faktiskt inte beskriva känslan, säger hon. 

Allt fler stora tränare börjar ta ut sina etablerade V75-hästar till montélopp. 

På onsdag tar sporten återigen plats på V86-kupongen – och det med en riktig formhäst på startlistan. 

Micael Brobergs stjärna Spitcam Jubb är en av hästarna som ska göra upp om 100 000 kronor. 

"Började bara gråta"

En av Nordens största montéprofiler, Stephanie Werder, berättar om chocken när hon fick höra att Broberg ville att hon skulle rida hästen: 

– Jag är jätteöverraskad och jätteglad över att få den här chansen. Jag trodde faktiskt inte på det när han (Micael Broberg) kontaktade mig. Jag reagerade väl lite konstigt, det blev väldigt tyst i telefonen och han blev tvungen att fråga mig om jag var kvar, säger hon och skrattar. 

– Jag började både skratta och gråta. Jag kan faktiskt inte beskriva känslan att få rida en sån häst. Det är klart att jag har fått chansen att rida några jättefina hästar tidigare i min karriär, men det är sällan som de väljer att ta ut en gulddivisions-häst i toppform i ett montélopp. 

"Han är skitrolig som människa"

Är Spitcam Jubb en av de bästa hästarna du fått rida? 

– Ja, han är absolut en av dem. Broberg är ju skitrolig som människa och han gjorde väl det här också för att chocka media. 

Är det en viktig aspekt – att sporten får större uppmärksamhet när allt fler namnkunniga hästar ställer upp i loppen? 

– Ja, så är det. Fler och fler av de stora tränarna tar ju ut sina V75-hästar i montéloppen. Reckless är ett exempel på det. Men Spitcam Jubb är ju kanske i sitt livs form och det är sällan en sådan häst tas ut. Jag är helt chockad och mållös.

Vad tror du om vinstchanserna? 

– Han möter ju så klart flera väldigt bra hästar. Det var också ett populärt lopp där jag tror 23 hästar var anmälda. Jag blev väldigt överraskad över hur många bra hästar som var med. Sedan är det klart: Sitter man 40 meter efter är det alltid något att ta igen. Men jag tvivlar inte på att min häst är i form. 

100 000 kronor i förstapris

Priset till vinnaren är 100 000 kronor, en summa som är stor för att vara ett montélopp. 

– Det är jättestort. De satsar bara mer och mer på sporten. Nu har vi ett lopp med 300 000 kronor i förstapris nästa år. Det är fantastiskt. 

Känns det som att sporten växer i en allt snabbare takt? 

– Ja, det tycker jag. Det är inte lika lätt att vinna montélopp nu som det var för några år sedan. Jag tycker heller inte att man delar ut pengar till fel hästar. De hästarna som vunnit har verkligen varit fina hästar, inte bara i monté. Ofta är de hyggliga i sulky också. 

En vanlig kritik inför montéloppen är att det ofta kommer hästar till start som inte startat i monté tidigare. 

"Tycker inte man ska vara rädd"

Stephanie Werder menar att det alltid finns en risk inför start – men tycker samtidigt att kritiken är överdriven. 

– Man bör titta på värmningarna och se att allt ser rytmiskt ut. Oftast har tränarna testat och förberett hästarna inför en debut i monté. Sedan är det klart att det alltid finns en liten risk att de inte fungerar lika bra i sadel som i vagn. Det kan ha flera orsaker. Vissa hästar behöver fler lopp än ett för att mästra disciplinen. Nu har ju Spitcam Jubb gått några lopp tidigare om jag inte missminner mig, säger hon och tillägger: 

– Jag tycker inte man ska vara så himla rädd, har en häst bra form brukar de oftast klara av det när det stämmer för dem. Men självklart finns det alltid en liten risk. 

Stephanie Werder bor själv i Staffanstorp i Skåne – nu väntar en lång resa upp till Bergsåker i Sundsvall för att försöka plocka hem vinstsumman på 100 000 kronor. 

– Vi brukar försöka samåka och få till det. Så jag flyger upp till Arlanda och sen åker jag med Kaj Widell därifrån. Det är toppen att man inom travsporten försöker hjälpa varandra. 

Den långa resan är inget som stör förberedelserna? 

– Tidigare när man var mindre rutinerad kanske man blev väldigt nervös. Man klarade inte av att slappna av. Men det har jag verkligen lärt mig att göra. Nu tar det knappt fem minuter innan jag somnar på flyget, säger hon och skrattar.