Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”En av de största fuskarna i Europa”

Foto: Foto: Malin Albinsson / MA /
Foto: MA / TR MEDIA / MVA Foto

Den franske travtränaren Fabrice Souloy stängdes av i tio år för att medvetet ha dopat sina hästar med stora mängder av det förbjudna ämnet kobolt.

I våras fick han dock tillbaka licensen i hemlandet Frankrike efter halva strafftiden. 

Och på söndag selar han ut Gu d'Héripré i Prix d'Amérique.

– Det är synd att UET är så svaga, att de inte kan se till att en av de största fuskarna vi har i Europa får hålla sig till annan verksamhet, det tycker jag hade varit det bästa, säger Axevallatränaren Ulf Stenströmer. 

Det var 2016 som flera av Fabrices Souloys hästar testades positivt för ämnet kobolt när de tävlade i Norge. Hästarna som fastnade i dopingkontrollerna var Your Highness, Lionel, Un Mec d’Heripre och Timone Ek. Året därpå dömdes han till tio års avstängning av Det Norske Travselskaps Appellkomité. 

Men efter fem år återfick den franska travtränaren sin licens i hemlandet – och nu har han starthäst i deras största lopp Prix d'Amérique. 

En som är upprörd över att se Souloy stå som tränaren igen, är den svenska travtränaren Ulf Stenströmer, han tränade Your Highness innan skandaltränaren fick denna i träning. 

– Det var obegripligt när jag fick reda på att det var han som skulle träna henne. Då tog jag beslutet att de fick flytta alla sina hästar, skulle de flytta min lilla prinsessa till en som jag uppfattade hade allt annat än rent mjöl i påsen, då var det inget för mig att träna hästar åt de människorna tyckte jag, säger Stenströmer och tillägger: 

– Jag har aldrig sagt ”vad var det jag sa”, men jag tror att de har mina ord i bakhuvudet när jag berättade vad jag tyckte och tänkte om tränarvalet. Att de skulle flytta hästen var otroligt beklagligt men sen när hon gick dit blev jag bara bedrövad. 

”Tystas ned – är beklagligt” 

På söndag startar Gu d'Héripré i Prix d'Amérique. Hästen tränades tidigare av Philippe Billard, Solouys svåger, som stått för många av hans hästar under avstängningen. 

– Det tystas ned och sen fick han sin licens lite i smyg. Helt plötsligt från att bara ha varit en i bakgrunden, vilket är beklagligt att han har någon släkting som kunde stå för hästarna, och sen någon dag senare kunde han ha sina 70 hästar i träning. Det är fruktansvärt.  

Stenströmer är kritisk mot det franska travförbundet, men även UET, den Europeiska travunionen. 

– Egentligen skulle han vara avstängd i flera år till. Det minsta man hade begärt var att det hade fått fortsätta på det sättet. Det är konstaterat att han tillfört hästar dopingpreparat eller kemikalier som man inte riktigt vet hur de påverkar hästarna förutom att det höjer deras kapacitet. Sen vad de i slutändan gör för hästarna i det långa loppet är det väl ingen som vet. Det är klart att han inte har i sporten att göra, tycker jag i alla fall. 

– Det verkar som att det franska travförbundet var av en annan åsikt, det är bara att beklaga. Det är synd att UET är så svaga, att de inte kan se till att en av de största fuskarna vi har i Europa får hålla sig till annan verksamhet, det tycker jag hade varit det bästa. 

”Hoppas han inte hittat något nytt” 

Kobolt är inom humanidrotten känd som en bloddopningsmetod. Under åren Fabrice Souloy varit avstängd har det inte förekommit några positiva dopingprover hos hans svåger. 

– Man får hoppas för hästarnas skull att han inte hittat något nytt att ge dem. I grunden känns det som att han är en ganska duktig tränare. Men kan man inte hålla sig till hö och havre och acceptera att vissa hästar inte når upp till den kapaciteten och kunnandet som krävs i olika sammanhang och kanske även i eliten, så måste man acceptera det utan att försöka framkalla något på kemisk väg i ett laboratorium. Det är så fel som det någonsin kan bli.

– Jag passerade tusen segrar som tränare för några månader sedan, det känns väldigt skönt att säga att jag har tagit de tusen segrarna med hö och havre. Det känns väldigt bra.

Den franska travtränaren är dock fortsatt avstängd från att delta i nordiska travlopp. 

– Vad jag hoppas är att vi garanterat inte ska behöva se honom i Sverige eller hela Norden och Skandinavien. Vi verkar nog ha en lite sundare hästhållning än vad de har där nere när man ser hur lätt de tar på en sådan här sak. Det är beklagligt.