Åsa Elmroth Foto: THOMAS BLOMQVIST / KANAL 75Åsa Elmroth Foto: THOMAS BLOMQVIST / KANAL 75
Åsa Elmroth  Foto: THOMAS BLOMQVIST / KANAL 75
Åsa Elmroth efter en seger med Monark Newmen Foto: PrivatÅsa Elmroth efter en seger med Monark Newmen Foto: Privat
Åsa Elmroth efter en seger med Monark Newmen Foto: Privat

Elmroth: "Spänning himmel och helvete"

Publicerad

TV4-profilen Åsa Elmroth har varit hästägare sedan flera år tillbaka. 

Numera är det Monark Newmen som gäller - och i onsdags blev hästen klar för derbyfinal. 

För henne har det alltid varit ett självklart val att ha en del i en häst. 

– Gillar man djur och travsport tror jag att det är svårt att undvika, säger hon. 

Bli en "hästägare" själv – registrera ditt Guldstall i dag!  

Åsa Elmroth har varit travintresserad hela livet, och är sedan flera år tillbaka en omtyckt profil i tv-rutan under TV4:s travsändningar. 

Vid sidan av tv-jobbet äger hon just nu succéhästen Monark Newmen – som varit ett lyckokast för henne. I onsdags blev hästen klar för derbyfinal. 

Hur var det? 

– Just nu är det bara lättnad. Men då var det en tortyr. Det var fruktansvärt jobbigt, jag har aldrig varit så nervös i hela mitt liv under en så lång tid. Jag var långtidsnervös som jag kallar det för. Vi hade fått bakspår, och visserligen det lindrigaste försöket, men loppen körs ju på banan och det kan hända vad som helst. Du kan få en galopperande häst, den kan bli trängd och det är så mycket som kan hända, säger hon och tillägger:

– Så jag hade alla scenarion klara i huvudet. Inget utav dem var att vi skulle vinna. Det var bara elände inför. Det var en enorm lättnad att det gick vägen. 

"Spänning, himmel och helvete..."

Just spänningen och nervositeten inför är något hon lyfter fram som en av de starkaste orsakerna till att hon blev hästägare. 

– Spänningen och att få följa en hästs utveckling från när man köper den. Sen självklart även glädjen när det går bra och när man får vara med i årgångslopp. Det är ju många idrottsmän som tycker om att äga hästar när de slutat, eftersom de får sina kickar därifrån. Det ligger väl något i det. Spänning, himmel och helvete – är väl en bra sammanfattning av hur det är att vara hästägare. Det kan gå upp och ner. Man ska inte tro att det bara rullar på, det är ju djur vi har att göra med, säger hon.  

Hur är det att få vara del av en framgång på det sättet? 

– Det är fantastiskt. Det är också roligt att man är många som är en del av det. Delad glädje är dubbel glädje, det ligger nog mycket i det uttrycket. Det är fantastiskt att få vara del av spänningen, förberedelserna innan, att lusläsa startlistor och så vidare. Man slipper springa själv, men gör allt runtomkring, säger hon och fortsätter:  

– Gillar man djur och travsport tror jag det är svårt att undvika att gå med på en häst. Det är så roligt att titta på vilka lopp man skulle kunna tänka sig vara med i, hur hästen mår och allt sånt som följer med. 

UTMANA KOMPISGÄNGET – SKAPA EN GULDLIGA 

"En hobby som man kan tjäna pengar på"

Var det självklart för dig att bli hästägare? 

– Jag ägde ju hästar långt innan jag började jobba med travet på tv. Jag har haft så mycket hästar i familj och släkt, så för mig har det varit självklart. Sedan är det ju en ekonomisk fråga också. Det kostar ju. Det är en hobby precis som alla andra, men också en hobby där man kan tjäna pengar, säger hon och utvecklar: 

– Det kan man oftast inte annars. Att spela golf är svindyrt och segling är jättedyrt, det finns helt enkelt många hobbys där det bara kostar pengar. Som hästägare kostar det pengar, man får ut något av det och man kan även tjäna pengar på det. 

"Det behöver förbättras" 

Hur mycket tid lägger du på det? 

– Min häst bor ju i Kalmar, så det är ytterst sällan. Däremot så springer vi på varandra på de banorna han är runt och tävlar på, om jag är där samtidigt. Som tur är har Stall Fredrik Persson väldigt mycket information, de har en hemsida bara för Monark Newmen och Frida hans fru lägger ut väldigt mycket bilder. Så det känns som att jag är i stallet ändå, genom att få all information. 

Åsa Elmroth är dock dock kritisk till den generella kommunikationen mellan travtränare och ägare – som hon ofta menar är dålig. 

– Som hästägare kan man förvånas över hur tyst det kan vara ifrån tränarna. Många är bra och har sms-grupper och så vidare. Men ofta får hästägarna själva upptäcka när deras hästar ska starta. Antingen genom att gå in på Svensk Travsport för att hitta startlistorna eller genom att ringa och känna att man stör, säger hon. 

"Därför ska man satsa på Monark Newmen i Guldstallet"

Hon tror att alla skulle vinna på att tränarna blev bättre på att hålla kontakten med sina ägare. 

– De skulle vinna mycket på att bli mer tillgängliga och bli bättre på att ta hjälp av folk. Jag förstår också att de stora tränarna har massor av hästar och inte har tid att sitta och smsa hela tiden, men man kanske kan ta hjälp av någon som gör det. Eller att skötarna kanske skickar i väg en bild en solig måndag. Så att man inte känner att det bara kommer fakturor. Ibland kanske det inte blir några tillskott eller inkomster, då kommer det bara fakturor.

Avslutningsvis: Varför ska man satsa på Monark Newmen i sitt Guldstall? 

– Han är under stadig utveckling, är pålitlig och stark. 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Skapa ditt eget travstall och tävla med sportens två- och fyrbenta stjärnor.
Gå med i Guldstallet i dag!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag