Foto: Lars Jakobsson/Kanal 75Foto: Lars Jakobsson/Kanal 75
 Foto: Lars Jakobsson/Kanal 75

"Elitloppet har jag inte ens tänkt på"

Publicerad

På lördag går tåget till Elitloppet.

Tio hugade spekulanter står redo att knipa sista fribiljetten på Gävletravet.

– Elitloppet? Det har jag inte ens tänkt på. Det är lördagens lopp jag har haft i tankarna, säger Reijo Liljendahl, tränare till en av favoriterna Shadow Woodland.

Att alla tio hästarna på startlinjen i H.K.H. Prins Daniels lopp (V75-6) är ute efter en plats i Elitloppet kanske är en sanning med modifikation.

Klart är i alla fall att vinnaren får en direktinbjudan till årets travfest på Solvalla.

Och att den vägen till Elitloppet varit framgångsrik sedan loppet tillkom 2011.

Redan premiäråret generalrepeterade nämligen Brioni med en tredjeplats innan han en vecka senare skrällvann Elitloppet.

Året efter var det Nahars tur att gå från seger på Gävle till evig ära på Solvalla.

2015 knep Mosaique Face elitloppsbiljetten för att sluta knappt slagen tvåa i Elitloppet.

Så tro inte att den eller de av lördagens hästar som får komma till Solvalla gör det som statister.

"Måste få löpa ut ifred"

Shadow Woodlands möjligheter att vandra i dessa fotspår avgjordes till stor del i spårlottningen.

Den finskfödde åttaåringen är nämligen arketypen för en frontrunner.

Sedan hästen kom i Reijo Liljendahls vård 2014 har han startat 34 gånger.

I hälften av dessa har han sprungit i ledningen vilket resulterat i 14 segrar.

Senaste förlusten kom i september 2015, sedan dess är han obesegrad i åtta försök.

Resultaten för de 17 starter då hästen inte travat i front är noll segrar.

- Jaså? Jag trodde att han hade vunnit bakifrån också, men visst är det så att han har visat sig effektivast i ledningen, det måste man säga, säger Reijo Liljendahl.

Varför är det så?

- Han har en sådan aktion med ett stort framsteg att han måste få löpa ut ifred. Sedan är han ganska bra på att hålla farten till slut. I senaste starten gick det egentligen lite för långsamt för att passa honom, men det var bra med ett lättare lopp.

Hur kommer det sig att han är så startsnabb?

- Jag vet inte. Varför är en del hästar startsnabba? Det är ingen lätt fråga. Ofta misstar man sig som tränare när det gäller vilka hästar som blir riktigt snabba bakom bilen. Så jag kan inte svara på varför, bara konstatera att han är riktigt kvick när man laddar med honom.

Springer under 1.10

Och laddning lär det bli på lördag.

Från spår fyra bakom startbilen har Shadow Woodland möjlighet att nå sin favoritposition, även om loppet vimlar av hästar som kan kliva iväg oerhört snabbt första stegen.

Med lovande väderprognoser finns därmed alla möjligheter för en rykande fartfest i H.K.H. Prins Daniels lopp vars senaste fem upplagor vunnits på 1.09-tider.

Hårda bud för en åttaåring som travat 1.10,4 som snabbast i karriären.

Är Shadow Woodland redo att springa under 1.10 på lördag?

- Ja, det måste jag säga att jag tror att han är, säger Liljendahl vars häst inlett året med två enkla triumfer, men inte startat på en månad.

- Det är en stor häst med stora fötter som sliter mycket hov av att springa barfota. Det är främsta anledningen till att jag väntat in det här loppet.

Så du har haft siktet inställt på den här uppgiften en tid?

- Ja, vi har tränat mot det här. Idag (måndag) körde jag ett snabbare jobb med honom på 1.15,5/1 600 meter och hästen kändes riktigt fin.

Hur ofta kör du så snabbt i träningen?

- Det är väldigt sällan.

Startar ni i Elitloppet om han vinner på lördag?

- Elitloppet? Det har jag inte ens tänkt på. Hästens stora mål Suur-Hollola i Finland i mitten av sommaren. I så fall får jag ta ett snack med ägaren och bestämma efter det.

Ändrar du något i utrustning eller balans?

- Möjligen att vi byter till ett open-eye-huvudlag. Han har tävlat med det då och då, men i år har vi kört med norskt i båda starterna.

Är det för att få ännu en växel från start och nå ledningen?

- Vi tar alla växlar vi kan för att vinna, men det är upp till kusken att lägga upp taktiken. Jag brukar säga att inga lopp avgörs från start.

Men för Shadow Woodland kan man väl konstatera att loppet faktiskt avgörs från start…?

- Ja, okej, mer för honom än för andra hästar. Det är klart att 14 segrar i ledningen inte är någon slump, säger Reijo Liljendahl.

Det här berättar Reijo Liljendahl om sin andra V75-häst 9 Scarlet Ribb i V75-1:

- Hästen gjorde sig illa i en framkota i samband med en tilltänkt start i derbykvalen och det krånglade länge. Jag tycker att han gick riktigt bra i comebacken, han fick toktryck på sista bortre långsidan, annars hade han vunnit loppet. Han har känts fint efteråt och ska gå framåt med genomköraren. Bakspår på V75 är aldrig lätt, men han är redo för en bra prestation. 

 

Av Robin Johansson/Kanal 75

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Skapa ditt eget travstall och tävla med sportens två- och fyrbenta stjärnor.
Gå med i Guldstallet i dag!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag