Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Elitloppet 2022: ”Tänker inte på vad andra tror och säger”

Foto: Henriksen Racing Stable / Facebook
Foto: Henriksen Racing Stable / Facebook

Perfetto har påbörjat sin resa till Sverige. 

Den kanadensiska hästen är en av de minst betrodda i Elitloppet, men det bekommer inte tränaren tillika kusken Dagfin Henriksen. 

– Det är klart att han är en outsider men jag tror på min häst.

På söndag är det dags för Elitloppet 2022. Startfältet har ett par internationella gäster och en som sticker ut är den sjuåriga valacken Perfetto som reser från Kanada för att starta i miljonloppet. 

Hästen tränas av norrmannen Dagfin Henriksen, för honom är det en barndomsdröm som går i uppfyllelse nu när han har sin fyrbenta stjärna med i prestigeloppet.

– Det är stort. Det blir det största jag har varit med om. I mina ögon finns det inte något som är större. Det är helt overkligt när man får ett sådant telefonsamtal. Jag tror på min häst och det måste man ha om man ska vara med. 

”Har ju fungerat”

Spårlottningen kunde knappast kunna sluta bättre för kretsen kring Perfetto. Den långväga gästen drog spår fyra bakom startbilen. 

– Vi sa innan lottningen att spår tre eller fyra hade varit fint, berättar tränaren nöjt. 

Men på förhand är det få som tror på den kanadensiska hästen som har en rekordtid på 1.09,5 över elitloppsdistansen 1609 meter.

– Det är klart att han är en outsider men jag tror på min häst. Jag tänker inte så mycket på vad andra tror och säger. Ska man vara med så ska man inte ha fokus på vad andra tänker, det har ju fungerat så här långt. 

”Blir hans första utlandsresa”

Perfetto tog sin senaste seger i mitten av mars, den sista uppgiften innan Elitloppet slutade med en tredjeplats på tiden 1.09,7. 

– Han är väldigt jämn. Han presterar alltid och gör sitt bästa. Gör han inte det så är det något fel på hästen. Det är klart att det är svårt att hålla honom i form hela året men han har varit bra den sista tiden. 

I onsdags flög Perfetto över till Europa. Med på resan är också Dagfin Henriksens sambo Laura Trask, som är skötare till hästen.

– Vi ska ha med vår son, han är bara två och en halv månad gammal, det blir hans allra första utlandsresa, säger Dagfin Henriksen.