Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Är en överlevnadsfråga som inte kan vänta mer

Foto: Girlpower HB/TR Bild / Girlpower HB/TR Bild

Personalförsörjning och attrahera dagens ungdom är en utmaning i många branscher.

Travsporten är inget undantag. Därför är det hög tid att ta krafttag för återväxten.

Hästskötare ett bristyrke. Det är en av framtidens stora utmaningar för hästnäringen i såväl Sverige som övriga Europa. För liksom inom många andra yrkesgrupper måste vår industri bli bättre på att säkra personalförsörjningen då konkurrensen om de ungas intresse förändras och hårdnar.

Vårt tävlingsstall går bra och det finns stora möjligheter att växa verksamheten. Personalens löner ligger i topp bland de svenska travstallen och vi satsar på utveckling och social samvaro. Vi har gemensamma resor och i vardagen har vi hyrt ett hus med kock och städning där fyra ur personalen bor eftersom jag upplever att man i dagens ungdomsgeneration är mer ensam än förr.

Men trots bra lönevillkor står utvecklingen och stampar. Personalen vi har är fantastisk men det är svårt rekrytera fler. Jag skulle önska anställa ytterligare 10-12 personer – om jag bara kunde hitta dem.

Jag har själv försökt få till stånd ett lokalt samarbete med arbetsförmedlingen för att utbilda personal men de verkar lamslagna av politisk otydlighet och oklart uppdrag.

■■ Därför vill jag ge min idé till vårt förbund Svensk Travsport som jag vill se ta en mer aktiv roll i den här frågan.

■■ Personalförsörjningen är en överlevnadsfråga som inte kan vänta.

I grunden är min idé enkel. Sätt ihop en intensivkurs på 8-10 veckor som en arbetsmarknadsutbildning med en erfaren gammal tränare som ledare.

Låt ungdomar och arbetssökande lära sig hur man sköter, hur man tränar men även vett och etikett i stallarna. Kärleken och intresset för hästen måste vara prio.

Som förbund har ST förutsättningar att tillsammans med myndigheten få till en utbildning som kan vända trenden. Det måste ju även ligga i ST:s intresse att veta hur många som faktiskt jobbar i landets travstallar?

I dag har travsporten sin utbildningsverksamhet på Wången men det här är långt ifrån deras agenda.

Utan hästskötare med hästkänsla har vi snart ingen travsport.

Även ungdomars attityd måste vi inom sporten jobba med. Jag tycker helt enkelt dagens ungdomsgeneration generellt saknar den nyfikenhet om hästen som fanns när jag själv var lärling.

I dag kan du se lärlingar på stallbacken som är mer intresserade av sin telefon än att ta hand om sin trötta häst.

Du blir hjälte om du talar i tv om bike och helstängt men ingen talar om tränarkompetens. Istället har jag mer än en gång hört unga kuskar som hånfullt antyder fusk eller doping när de ser en förbättrad prestation.

Många lärlingar vill helst bara köra lopp. Men löpkörning är inte det som bidrar till hästkompetens. Det är dessutom en trist utveckling att unga helst vill bli catchdrivers. Att sela ut en V75-vinnare kan lära dig mer.

■■ Att jobba med travhästar är ett aktivt liv. Men måste även vara ett liv med starka känslor och nära band till hästen.

Berghs V75-tips

Min gamla hemmabana Bergsåker kör V75.

V75-1: Få hästar i Silver så kan vara värt att ta alla, eller så spik på 4 Doctor Doxey Zenz.

V75-2: 6 Osen Prinsessa står rätt inne i propositionen och kan vara en fräck spik i lurigt kallblodslopp, första motbud 15 Ängsborken.

V75-3: Alla spikar 10 Propulsion som visst har toppchans. Men som dagens största kan 5 Elian Web vara en storrensare värd att ta med. Från spets ger Jorma Kontio favoriten på proppen?

V75-4: 1 Rocky Tilly har bra chans men behöver flyt från läget så 4 Bestbyarsenal, 9 Grainfield Aiden och 10 Knifetown Lover är garderingar.

V75-5: Tipset till min egen 5 Springbank. Men det är ett helöppet lopp där skrällen ligger på lur så alla är nog säkrast.

V75-6: Min egen 8 Indra’s Secret är stor favorit men ett svårt startspår kan strula till det. 1 Lovely Secret, 3 Red Alert W.F. och även fler kan skrälla.

V75-7: Öppet värre i avslutningen. 4 Bowling Triple X. får tipset före min egen 5 Ivory di Quattro, 1 Arch Lane och 7 Odds Indicator.