Efter Prix d'Amerique – Nurmos nya toppchans

Foto: Lars Jakobsson / Kanal75
Foto: / FOTO: LARS JAKOBSSON/KANAL 75

Med en äggsmörgås och ett glas mjölk firade Timo Nurmos segern i Prix d’Amerique efter att han kommit hem till Sverige på natten. 

Efter all uppståndelse där han hyllats på Vincennes inför 40 000 åskådare ville han bara ta det lugnt. 

- Man kände sig som en rockstjärna på banan. Men jag är inte mätt. Jag vill vinna nya storlopp, säger Timo Nurmos som har heta chanser i V75-jackpoten på lördag.

Segerkusken Björn Goop och många svenska travfans firade Readly Express seger i Prix d’Amerique på fashionabla krogar i Paris under söndagskvällen. Samtidigt satt tränaren Timo Nurmos tillsammans med sin fru Raili och sonen Olli på ett plan tillbaka till Stockholm. Flyget var bokat sedan tidigare vid halvtio-tiden och Nurmos kände att han ville hem och njuta i lugn och ro. 

- Klockan var nästan två på natten innan vi var hemma. Kanske halv tre innan man somnade. Det var en sådan anspänning hela dagen och en otrolig uppståndelse efteråt. En helt fantastisk känsla och man var så uppe i varv. Men på kvällen började man känna tomhet att det var över. Man var trött och jag hade ju även varit borta en vecka i Frankrike. Jag pratade med Björn Goop senare på kvällen och han kändes lite samma sak, säger Timo Nurmos.

”Blev te och Macarons på planet”

- Så det var faktiskt skönt att åka hem. Det blev tufft firande i vinnarcirkeln och riktig kaos efteråt. Vi tog lite champagne även inne i omklädningsrummet och även på stallcaféet. Det var säkerhetsvakter som eskorterade mig överallt och det är man inte van vid. Man kände sig som rockstjärna, ha, ha.

Ingen segermiddag på flyget på vägen hem då?

- Nej, det blev en kopp te och några kex. Sådana där franska Macarons. Ett äpple blev det också. Jag hade inte ätit på hela dagen sedan frukosten eftersom det varit full fart hela tiden. Men när jag kom hem på natten tog jag en äggsmörgås med Kalles kaviar och ett glas mjölk. Jag gjorde samma sak efter segern i Kriteriet med Villiam så det får kanske bli lite av en tradition, säger Nurmos och skrattar.

”Det börjar sjunka in att vi har vunnit”

Solvalla-tränaren har tillbringat måndagen hemma i sin villa i Tullinge söder om Stockholm och placerat Prix d’Amerique-statyetten vid ett fönster. 

Hur känns det så här dagen efter?

- Det börjar sjunka in nu att vi har vunnit. Kroppen slappnar av. Jag är van att gå upp tidigt och trots att det blev sent så vaknade jag och gick upp tidigt. Det har ringt konstant hela dagen och jag har suttit i telefon nästan hela tiden. Journalister har ringt från hela världen och kända och okända har ringt för att gratulera. Jag har fått hundratals sms, har i och för sig inte räknat men det är otroligt många, och jag har försökt att svara på alla.

- Jag brukar inte kolla så mycket repriser av stora lopp. Man vill inte stanna upp för mycket och vill vidare istället. Men i dag har jag sett Prix d’Amerique några gånger. Jag ville se starten lite bättre.

- Sedan har jag varit borta en vecka då jag var hela förra veckan med Readly Express i Frankrike. Det var lite därför jag ville hem också. Jag har inte varit på Jordanstorp i dag utan varit hemma och gjort lite pappersarbete och planering. Men i morgon är jag tillbaka i stallet och tränar hästar och på kvällen är det tävlingar på Solvalla.

”Björn fattade inte först att han vunnit”

Om vi backar tillbaka ett dygn till själva loppet och ögonblicket när Readly Express vinner Prix d’Amerique. Vad minns du och hur var känslan?

- Jag stod vid grinden till banan och man såg lite dåligt och fick titta mer på den stora tv-skärmen. Det var så mycket stämning och folk runt banan och de skriker och jublar mellan loppen. När hästarna kom på upploppet så såg jag dem framifrån och då är det lite svårt att se men på tv-skärmen såg man att Readly var först. 

- Björn var så fokuserad att han fattade först inte att han hade vunnit innan Franck Nivard gratulerade honom. Björn körde runt med hästen en stund innan han kom fram till mig och när jag satte mig på vagnen bredvid fick vi en liten stund tillsammans bara han och jag med hästen. Vi snackade några ord och det var känslosamt. Sedan blev det ett otroligt kaos.

Och du blev så glad att du hoppade och skuttade framför publikhavet i någon typ av euforisk dans?

- Ja, det var en otroligt häftig känsla. Man kände sig som en rockstjärna där också, ha, ha, när 40 000 människor skriker och sjunger till dig och det är flaggor överallt. Det var en så stor glädje att det här kommer jag aldrig att glömma.

”Är sista jobbet bra är jag lugn”

Nu när Prix d’Amerique är avklarat, hur var din feeling under dagen och veckan innan loppet med hästen?

- Hästen hade varit så fin hela tiden och all träning hade gått som planerat. Normalt sett planerar jag alla snabbjobb hur de ska köras med mina hästar men när det kommer till stora lopp så går jag mer på känsla. Jag brukar alltid köra sista jobbet själv och få känslan och läsa av hästen. Man funderar på hur hästen känns och om man ska ändra på något. Det är ungefär som när man kör lopp, att man har några olika alternativ.

- När man då känner att hästen har kommit i toppform är det lite eufori faktiskt. Det är en häftig känsla att känna så i sista jobbet inför ett storlopp. Om allt har fungerat så bra fram till dess är jag ganska lugn efteråt. Då har jag gjort allt det bästa som jag kan göra och kan inte göra något mer. Då stressar jag ingenting. Därför hade jag en riktigt bra känsla för Readly i Prix d’Amerique och även under själva loppet, säger Nurmos.

Laddade upp med elva-rätters meny på Michelin-krog

Så då sov du med andra ord bra natten innan Prix d’Amerique-söndagen?

- Ja, jag sov jättebra. Vi var på lördagskvällen på en restaurang i Paris tillsammans med min veterinär Nicholas och hans fru. Vi träffade mannen som äger restaurangen när vi var i Normandie och han äger två Michelin-restauranger i Paris. Det är fullbokat ett halvår framåt men han fixade bord till oss på Relais Louise XIII. Det var mycket trevligt och gott och vi åt en elva-rätters meny.

- På restaurangen träffade vi kretsen kring Bird Parker och jag pratade en del med kusken Jean-Philippe Monclin som ligger femma i den franska kuskligan. Han vill komma till Sverige och besöka mig och se hur vi tränar några dagar till våren.

Kan stå över Prix de France

Hur ser den fortsatta matchningen ut för Readly Express?

- Vi får se hur han återhämtar sig först. Det är bara två veckor till Prix de France och med tanke på att han nu har fått tre lopp på ganska kort tid är det inte omöjligt att vi står över det.

- Det finns flera olika alternativ. Långloppet Prix de Paris är aktuellt och även Criterium de Vitesse i Nice. Eller att hästen åker hem till Sverige. Huvudmålet har vi redan i fickan och resten är efterrätt. Man kan säga att förrätten var Prix Tenor du Baune, huvudrätten Prix d’Amerique och resten är efterrätter. Sedan har vi Elitloppet förstås men det är långt dit, menar Timo.

”Jag sov och frös i bilen utan mat”

Det ligger givetvis enormt mycket hårt arbete bakom en seger i Prix d’Amerique inte minst från både tränaren och framförallt hästens skötare Inga Perk. Att det inte har varit något glamouröst upplägg med att resa från Sverige till Frankrike flera gånger i veckan senaste månaden redogör Nurmos för här.

- Jag har haft ett ganska tufft schema hela vintern. Förra veckan var jag hela tiden i Normandie hos hästen men innan dess åkte jag ner för att köra jobb flera gånger i veckan. Ofta fram och tillbaka samma dag.

- På tisdagen innan Prix de Belgique körde jag hästar hela dagen hemma på Jordanstorp innan jag flög till Paris på kvällen. Sedan körde jag bil ensam ut till gården i Normandie och det tar tre och en halv timme. Jag var framme klockan halv två på natten och sov i bilen. Det var kallt och jag frös och hade ingen mat med mig. Det var en bensinbil så det gick inte att ha motorn igång och få upp värmen. 

- Sedan körde jag jobb med hästen på morgonen och åkte tillbaka till Paris och flög hem. När jag satt och sov i bilen knackade det på rutan klockan sju på morgonen och det var banmästaren på gården som undrade vem det var som satt och sov i bilen, ha, ha. Så man har fått kämpa lite extra och det är roligt att minnas tillbaka till det så här efteråt. Det kan se lätt ut från sidan när man vinner men det är så mycket jobb bakom som man inte ser. Så nu känns det roligt att ha sovit i bilen och frusit lite, säger Nurmos och skrattar.

”Har ett stort lopp kvar som jag vill vinna”

Finländaren har vunnit massor av storloppssegrar i karriären och i höstas vann hans egenuppfödda och ägda Villiam Svenskt Travkriterium vilket gjorde Nurmos rörd och tagen efteråt. Villiam är precis som Readly Express en undantagshäst och de två bästa hästar som Timo Nurmos har tränat.

- Jag har vunnit åtta kriterium och sju derbyn men jag har aldrig haft den kalibern av hästar som i Readly Express och Villiam. Inte av sådan toppkvalitet. Jag har vunnit många stora lopp men aldrig haft hästar för exempelvis Elitloppet och Prix d’Amerique, även om Sahara Dynamite var med och vann ett försök i Elitloppet. 

- Efter segern i Prix d’Amerique har jag vunnit nästan allt. Men jag är inte mätt. Jag vill vidare och vinna nya storlopp. Jag har ett stort lopp kvar som jag vill vinna och det är Elitloppet, säger Timo Nurmos innan han snörar på sig löparskorna för att ta en springtur ute i regnet på måndagskvällen.

- Det blir en liten lugn runda och en bastu efteråt, säger han.

Heta V75-chanser

Men innan vi släpper Timo Nurmos helt ska han få delge sina chanser i lördagens V75-omgång på Åby. Den kryddas av en jackpot där en ensam vinnare kan ta hem 53 miljoner kronor enbart på sju rätt. Tränare Nurmos selar ut tre hästar och det låter väldigt bra på förhand.

- Mellby Demon (V75-1) var mycket bra som trea i V75 i lördags. Jag var nöjd. Kusken sa att han även blev störd i loppet. Nu är det tätare starter och det är en fördel. Han hade inte startat på en månad och går bara framåt med loppet i kroppen. 

- Zenit Brick (V75-3) har varit fantastiskt bra i vinter och blir bara bättre och bättre hela tiden. Senast gjorde han ett otroligt bra lopp efter en tuff resa med tredjespår i ett varv och sedan dödens. Han gav sig ändå inte och var nära att vinna i alla fall. Självklart måste hästen ha bra chans igen.

- Volocity de Vie (V75-7) är en fin häst som gjorde första starten för mig senast. Han vann med krafter kvar från dödens och går normalt mycket framåt. Han hade mest bara styrketränat innan det loppet och kvalet som han gick innan dess var det snabbaste. Dåligt läge nu men det är en stark häst och om det inte strular tror jag på bra chans. Jag tycker att han och Zenit Brick har lika bra chans, säger Timo Nurmos.

Michael Carlsson, Kanal 75