Efter domen – stjärnan tar en paus från sulkyn

Joakim Lövgren.
Foto: MA / MVA Foto

Tvisten mellan Joakim Lövgren och länsstyrelsen fortsätter.

Nu väljer stjärnkusken att avstå från att köra lopp under en period.

– Vi pratade igenom det här beslutet jag och min advokat, har de gjort fel så ska vi göra rätt, säger Lövgren.

Länsstyrelsen i Skåne har förbjudit travtränaren och kusken Joakim Lövgren från att använda körspö i ett helt år.

Detta då länsstyrelsen menat att Lövgren piskat en av sina hästar under en V75-omgång i april och lämnat märken på hästen.

– Domen är uppseendeväckande. Länsstyrelsens hantering avviker från allt vi sett tidigare. Att vi nu överklagar är viktigt. Så våra aktiva kan känna sig säkra på att vad som gäller, sade Maria Croon, vd för Svensk travsport, i V75 Direkt i helgen.

Avstår körning

Nu väljer Joakim Lövgren att avstå från löpkörning under en period.

I kväll skulle Lövgren suttit upp bakom stjärnan och Elitloppshästen Racing Mange under V64-tävlingarna på Jägersro.

Så blir det inte. Lövgren sätter i stället körningen på paus.

– Det blir en konstig signal från mig om jag väljer att köra. Det blir ett principiellt beslut. Vi har ansökt om inhibition, vilket innebär att beslutet hävs med omedelbar verkan och gäller tills vidare. Om det blir så så är jag redo att köra igen annars får jag vänta, säger Joakim Lövgren.

– Vi pratade igenom det här beslutet jag och min advokat, har de gjort fel så ska vi göra rätt. Jag lever under ett hot om djurförbud också. I avstängningsbeslutet står det att det kan räcka med 30.000 i vite men att det övervägts att ge djurförbud, men att det kanske var oproportionerligt.

Märker av ett stort stöd

– Jag har blivit utsatt för en horribel dom. Att en tjänsteman kan besluta om att ge en kusk förbud att köra med körspö är horribelt. Hade jag varit catchdriver hade jag förlorat hela min inkomst. Ingen sätter upp en kusk som inte får använda körspö på en orutinerad häst, säger Lövgren.

Tränaren berättar att inkorgen är översvämmad av mejl från människor som stöttar honom och riktar kritik mot bestraffningen. 

– Man märker att det är en viktig fråga när många reagerar så hårt som de gjort. Det var längesen travsporten var så enad in någonting. Ofta kan det finnas olika åsikter men här är det en enad front.