Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Edvin Ceka, 37, har stora proffsdrömmar

Foto: Lars Jakobsson / KANAL 75
Foto: Malin Albinsson / KANAL75

Han flydde från Albanien, började träna häst av en slump i Italien och finns sedan några år tillbaka i Sverige, där stallets hästar går bättre en någonsin.

Nu drömmer Edvin Ceka om att bli proffs.

– Men jag måste lära mig svenska först. Min son pratar flytande, men för mig går det trögare. Det är jättesvårt, säger Åbyamatören.

Resultaten den senaste tiden hade inte kunnat vara mycket bättre. Sex segrar och en andraplats på sju försök under 2017. En av vinsterna har dessutom kommit på V75.

– Vi startar inte hästarna så ofta, utan det viktiga är att vi hittar lämpliga uppgifter. Det kan vara en del av förklaringen till att segerprocenten är så hög.

Tog sig till Italien med gummibåt

Edvin Ceka kommer ursprungligen från Albanien, där han tillsammans med storebror Artan tog sig via Grekland med gummibåt till Italien under slutet av 90-talet. Att bröderna hamnade bland hästar var en ren slump.

– Vi gjorde vad vi kunde för att få ett jobb, men det var inte lätt. En dag träffade jag en kille som bad mig jobba i hans stall, på den vägen är det.

Vad kunde du om hästar på den tiden?

– Inte mycket. Min farfar hade haft hästar i Albanien, men jag hade aldrig suttit i en sulky innan, så det var inte helt enkelt i början. Samtidigt minns jag tillbaka på den tiden med stor glädje. Den dagen jag kom in i travet var verkligen min turdag, säger Edvin Ceka.

Fick hjälp till Sverige

I Italien fanns på den här tiden nuvarande Åbytränaren Bengt Holm, där Edvin och Artan jobbade i fem år, innan samma Bengt Holm hjälpte bröderna till Sverige och Åby, där verksamheten varit sedan dess.

Edvin och Artan driver stallet tillsammans, där Edvin föredrar tränandet, medan brorsan sköter loppkörandet.

– Han är galen i att köra lopp, det är det bästa han vet. Jag tycker bättre om arbetet i stallet, se hästar utvecklas och så där.

För tillfället finns 12 hästar på träningslistan, där Rubacuori Alca och Caddie Icon är två av dem som utmärkt sig mest. Men det är fler hästar på ingång.

– Vi har köpt några i Frankrike som kommer nästa vecka. Det känns spännande.

Tränar aldrig med vanlig sulky

Mycket av brödernas travkunskap kommer från tiden i Italien, där de såg hur andra tränare jobbade. Att träna med så kallad tryckvagn (en vagn med justerbart motstånd) var en av sakerna Edvin och Artan snappade upp.

– Vi såg hur hästarna gynnades av att träna med tungt motstånd, så att de inte behövde springa så fort. Genom att träna i rätt hastighet vet jag precis hur fort hur hästarna kan springa i loppen. De blir väldigt starka, vilket synts på banan också. I dag tränar vi bara i tryckvagn, aldrig i vanlig sulky.

Har ni blivit förvånande över hur bra det har gått?

– Ja, definitivt. När man kommer utifrån och hört talas som storheter som Stig H Johansson och andra tänker man att det är omöjligt att kunna slå deras hästar i lopp, så det har gått över förväntan.

"Att bli proffstränare vore en dröm"

Målet den närmaste tiden är i första hand att fortsätta vinna så mycket lopp som möjligt, gärna på V75. Den långsiktiga målsättningen är däremot att ta ut en proffslicens, vilket bland annat skulle innebära att bröderna inte behöver äga alla hästar själva. Men för att en proffslicens ska vara aktuell behöver svenskan förbättras.

– Min son pratar flytande svenska, men för mig går det trögare. Det är ett jättesvårt språk att lära sig, men jag försöker verkligen. Att bli proffstränare vore en dröm, så det är det jag kämpar mot.

 

Av Philip Pettersson