Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Dubbelt så många ston som hingstar”

Foto: Maria Holmén / TR Bild
Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

Fredrik Wallin har ett nytt stjärnsto på gång, på söndag ska tvååriga stoet Sayonara möta sig mot tvååringseliten i Svampen.
Och det är ingen slump att Gävletränaren satsar på ston. 

– Jag har ju aldrig haft råd att köpa dyra hästar och stona är alltid billigare, säger 39-åringen. 

Gävleproffstränaren Fredrik Wallins, 39, stall har nått nya höjder i år och har med god marginal passerat 7 miljoner kronor i inkörda pengar. Nu har tränaren som gjort sig känd som närmast en specialist på att träna fram ston en ny stjärna på gång. 

Det är tvååriga stoet Sayonara som det handlar om och på söndag tävlar hon om 455 000 kronor i tvååringsloppet Svampen på Örebro. 

– Hon gick ett jobb i går och känns väldigt, väldigt fin. Det känns spännande. Det är en häst som har väldigt mycket styrka inombords. Hon har mycket integritet och gillar att jobba. Hon är lite egen. Men just arbetet är hon väldigt duktig på att göra, säger Fredrik Wallin. 

”Stona är mer lättsamma” 

Kände du tidigt att hon var något extra? 

– Hon visade en av de första gångerna som vi körde henne att hon var något bättre än övriga gruppen och att hon låg väldigt långt fram. Den här inombordsstyrkan visade hon väldigt tidigt. 

I år har Fredrik Wallins stjärnsto Activated vunnit Drottning Silvias Pokal och Stochampionatet. Yngre förmågan Sayonara har inlett med två segrar och en tredjeplats.

Det är ingen slump att han satsat på ston. 

– Jag har ju aldrig haft råd att köpa dyra hästar och stona är alltid billigare, man kan köpa ett hyggligt stammat sto för halva priset ungefär. Det är tacksamt, därför har jag mycket ston. Jag har dubbelt så mycket ston som hingstar, säger han och fortsätter: 

– Man jag tycker att de är roligare att jobba med. Stona är lite mer lättsamma och tar åt sig träningen bättre.

Vad tror du om hennes chanser? 

– Jag brukar inte sätta in mig så mycket i loppet innan, men hon är väldigt startsnabb och är rätt tuff. I och med träningsjobbet hon visade i går så tror jag att hon har bra form, säger han och fortsätter: 

– Det är klart att jag tror att hon kommer vara med i främre delen, det tror jag. Det är ett par hästar som jag tycker är riktigt bra men i ett sådant här tidigt skede kan det alltid dyka upp någon ny. Men det känns som att vi ska vara med och slåss om det.