Kim Moberg drömmer om proffslivet

Kim Moberg har vunnit flera lopp på V75 - och snart är hon tillbaka i sulkyn.
Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Sambon Julian McLaren med dottern Mila.
Foto: Privat

För två månader sedan föddes dottern Mila McLaren.

Nu är Kim Moberg redo för comeback och drömmer om en proffsverksamhet.

– Skulle man ha folk som satsar på en och allt fungerar i framtiden så skulle jag absolut vilja göra det, säger travkusken. 

I mars blev travkusken Kim Moberg och galopptränaren tillika tv-profilen Julian McLaren föräldrar till dottern Mila. Deras lilla tjej har redan blivit van vid stallmiljön och är ofta med i galoppstallet på Bro Park samt på Stora Alby där morfar Svante Båth driver sin verksamhet

– Hon är med i stallet och det har blivit så att vi är med lite mer i Bro då Julian åker dit. Då hänger vi med. Sen har jag varit med och kört banjobb lite grann hos pappa och ska dit och köra nu någon dag också. Hon sover i stallet i flera timmar i sträck i vagnen, allt bland hovar som slås i backen och hinkar som fylls. Hon verkar vara van vid det redan. 

”Ska ha mycket kredd”

Sedan ett par månader tillbaka har Kim Moberg gått den förberedande kursen för att en dag kunna bli proffstränare. För någon vecka sedan var det examinationsvecka på Wången i Östersund. Då fick hela familjen följa med upp. 

– Vi var lite nervösa hur det skulle gå att släpa med sig en knappt två månaders bebis så långt i bilen. Men hon gillar att åka bil, hon var helt överlägsen, vi stannade och matade och bytte blöja, annars sov hon konstant i bilen hela vägen upp till Östersund. 

– Jag fick springa från lektionerna någon gång då och då för att mata lillan. Men hon har sin sovrutin hela förmiddagen. Jag vet inte hur många varv ”Julle”, hunden och med Mila i vagnen gick runt Wången. Det är inte optimalt men det går, det är tur att vi har en så snäll bebis. 

Julian McLaren kombinerar till vardags livet som galopptränare med tv-uppdrag i ATG Live. 

– Min sambo är så snäll och ställer upp. Han bokade av något pass och fixade så att någon annan hjälpte till i hans stall. Han löste båda sina jobb så att han kunde åka med. Han ska ha mycket kredd för att det gick att lösa. Om det är någon som har en sambo som har ett jobb där man ska vara sju till fyra så förstår jag att det är svårare att lösa.

”Det är drömmen”

Kim Moberg drömmer om att bli proffstränare en dag men det får bli när hon är redo. 

– Jag vill inte slänga mig ut i det utan att känna att jag är helt förberedd och att jag har folk som stöttar mig. Då vill jag att det ska kunna gå bra. Det är klart att folk tänker ”du har en pappa och får stöttning” men jag vill ha mitt varumärke. Jag vill ha folk som stöttar mig som tränare. Skulle man ha folk som satsar på en och allt fungerar i framtiden så skulle jag absolut vilja göra det. Men jag har hellre inte en rörelse i stället för en rörelse som inte fungerar. Jag tycker att många är lite för snabba med att slänga sig ut i det där, det är tufft.

Det finns en tanke om att hon och Julian en dag skulle ha en verksamhet med både trav och galopphästar. 

– Vi har pratat lite om det. Vi har tänkt lite i fantasin hur vi skulle vilja ha det om man hade oändligt med pengar och hästägare. Då hade det varit jättekul att kunna göra en kombo. Det hade varit väldigt häftigt och ha banor där man kan träna både och. Han gillar att köra och jag gillar att rida. Vi tycker att varandras grenar är jätteroligt också. Det är kul att kunna bolla idéer och tankar. Det är drömmen sen får vi se hur det blir. 

Snart tillbaka i sulkyn 

Hon har vunnit flera V75-lopp och hennes körstil har jämförts med kuskar som Örjan Kihlström, och snart är hon tillbaka på banan. Comebacken i sulkyn skulle skett för en månad sedan men med lite stolpe ut i anmälningarna har återkomsten skjutits upp. 

– Tottenham, min egen häst, är pensionär nu, och Vanja som jag har kört har blivit mamma, det har varit lite sådana saker. Jag har inte haft jättemånga att köra som jag alltid kör förut heller och nu har några av dem försvunnit. Men jag tar det jag får. Sen kan man inte alltid åka superlångt och varje dag med lillan, det är väldigt tacksamt att hon är så snäll att åka bil med, säger Kim Moberg och tillägger: 

– Jag vet att jag var inbjuden till ett damlopp den femte juni på Axevalla så det ska vi sikta mot. Då tror jag Julian jobbade tyvärr men då skulle vi se om morfar kunde åka med oss i stället. Vi har i alla fall lagt upp förslaget, säger Kim Moberg och skrattar.