Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Drömmer om Elitloppet efter nya derbytriumfen

Foto: Mikael Rosenquist / TR Media
ATG LiveFoto: Extreme vinner Danskt Travderby

Punkterade lungor, brutna ben och en hemsk flygkrasch. 

Den danske stjärntränaren Steen Juul har överlevt det mesta – och tog i söndags sin tionde seger i Danskt Travderby. 

– Derbyt är det största för oss, säger han. 

En tidig galopp för favoriten Empire bäddade för en överraskning i Danskt Travderby i söndags. 

Den chansen tog Steen Juuls andrahandsfavorit Extreme, som vann loppet efter en dramatisk upploppsduell. 

För tränaren tillika travikonen Steen Juul var segern dessutom extra speciell eftersom det var hans tionde triumf i det danska storloppet. 

– Det var dessutom nionde segern jag tagit när jag även tränat hästen själv. Det är klart att är fantastiskt att vinna Derbyt i Danmark. Det är det största loppet du kan vinna här, säger Steen Juul. 

– Vi har inte ekonomin i Danmark att vara med i Prix d’Amerique och Elitloppet och sådana lopp. Så Derbyt är det största för oss. 

Vad kan du säga om hästen, Extreme? 

– En fantastiskt fin individ. Han har tränat på utan anmärkningar sedan han var två år. Det är en komplett häst.

Överlevde flygkraschen: ”Kan fortfarande må dåligt” 

Få personer inom travsporten har upplevt mer än numera 70-årige Steen Juul. I Danmark räknas han som landets största genom alla tider – men han har också upplevt tuffa motgångar. Bland annat flera tuffa skador, men också en livsomvälvande händelse. 

1992 var Juul nämligen inblandad i en flygkrasch. Planet som var på väg till Karlstad tvingades nödlanda i Värnen och endast tre av de åtta passagerarna överlevde olyckan. En av dem var Steen Juul. Som skulle köra Färjestads Nordiska Treåringspris 1992 med Rudolf Le Ann. 

 – Jag tänkte på det i många år efter. Då var man tacksamt för allt som hände. Nu tänker jag inte på det lika ofta, säger han. 

– Sedan är det klart att det dyker upp ibland. Jag mår fortfarande dåligt när jag hör om andra flygolyckor. Då får man en påminnelse. Men jag tänker inte på det varje dag längre. 

En tid efter olyckan vägrade Steen Juul att sätta sig på ett flygplan. 

– Det var en tid när jag inte flög. Men jag måste kunna flyga för att kunna hålla i gång. Så till slut började jag flyga igen. 

”Vi kan drömma om det” 

Vad gäller fyraårige Extreme siktas unghäststjärnan, om Steen Juul själv får bestämma, mot större lopp i Sverige nästa år. 

– Det är målet. Jag tror faktiskt att de 4-5 bästa fyraåringarna i Danmark håller samma kvalitet som de svenska. Tidigare har vi legat långt efter. Det är en häst som är bättre på normal- och sprinterdistans än längre distanser. 

Elitloppet med andra ord? 

– Ja… Vi kan drömma om det, säger han och skrattar.