Staffan Uvabäck, advokat, företrädde ägarkretsen kring Caballion. Foto: ANDERS YLANDER / GT/EXPRESSENStaffan Uvabäck, advokat, företrädde ägarkretsen kring Caballion. Foto: ANDERS YLANDER / GT/EXPRESSEN
Staffan Uvabäck, advokat, företrädde ägarkretsen kring Caballion.  Foto: ANDERS YLANDER / GT/EXPRESSEN
Tony Mårtensson är en av delägarna till Caballion. Foto: STEFAN JERREVÅNG/TT / TT NYHETSBYRÅNTony Mårtensson är en av delägarna till Caballion. Foto: STEFAN JERREVÅNG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Tony Mårtensson är en av delägarna till Caballion. Foto: STEFAN JERREVÅNG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Dopingtvisten kring Caballion är avgjord

Publicerad

Under tisdagen kom Attunda tingsrätts dom i tvisten kring travhästen Caballion.

Ägargänget kring stjärnhästen, där SHL-stjärnan Tony Mårtensson ingår, döms att betala tillbaka över 980 000 kronor i prispengar till danska travförbundet.

Dessutom får de betala tillbaka rättegångskostnaderna på 554 722,80 kronor.

– Vi ska ta ett snack i slutet på nästa vecka hur vi ska hantera domen fortsättningsvis, säger advokaten Staffan Uvabäck, som representerar ägargänget bakom Caballion.  

I juli 2014 kom beskedet att travhästen Caballion fråntogs segern i Copenhagen Cup efter att ha fastnat i en dopingkontroll. Hästens dopingprov visade prov på en otillåten substans – tiludronat, en substans som finns i läkemedlet Tildren. 

Ägarkretsen i Caballion AB, där bland andra SHL-stjärnan Tony Mårtensson ingår, tog sedan det hela till rätten för att slippa betala tillbaka prispengarna på drygt 900 000 kronor.

Detta därför att de ifrågasatte hur utredningen gått till. 

Tony Mårtensson har tidigare berättat för SportExpressen om dopingbeskedet: 

– Det kom som en chock, sa Tony Mårtensson då. 

"Vet fortfarande inte vad uppgörelsen innebär" 

Under tisdagen kom Attunda tingsrätts dom i ärendet – och det står klart att ägargänget kring Caballion åker på en miljonsmäll.

– Vi var fullt medvetna om att de fanns en uppenbar risk att målet kunde gå oss emot. 

Hästens franske tränare Franck Leblanc har tidigare betalat böter till det danska förbundet efter dopingfallet. 

– Det har tagit nästan ett och ett halvt år att genomföra den här utredningen från DTC utan att man ifrån hästägarna fått någon som helst information, samtidigt som man gör en hemlig sekretessbelagd uppgörelse med tränaren Franc Leblanc angående hans ansvar. Som man inte får reda på förrän media skrivit om den, jag vet fortfarande inte vad den uppgörelsen innebar, säger ägargängets advokat, Staffan Uvabäck. 

De tvingas betala tillbaka förstapriset på 744 449 danska kronor, plus ränta. De ska dessutom ersätta DTC (Dansk Travsports Centralförbund) med 554 722,80 kronor – för rättegångskostnaderna, det skriver nyhetsbyrån Siren i ett pressmeddelande. 

"Det var en målfoto-förlust" 

Enligt Staffan Uvabäck, som hänvisar till den franska veterinären som delat ut medlet, ligger det inte på en nivå som är prestationspåverkande. 

– Rapporteringsnivåerna ligger på fem nanogram och hästen hade sju nanogram vid det aktuella tillfället. Den marginella skillnaden kan inte ha inneburit någon prestationspåverkan enligt henne, säger han och fortsätter: 

– Samtidigt som den norska veterinären som DTC anlitat säger tvärtom. Vår uppfattning är att DTC borde ha bevisbördan för att det påverkar prestationen, men tyvärr så tingsrätten tvärtom, att bevisbördan måste påföras Caballion AB, och därför förlorade vi målet. Det var en målfoto-förlust, om än inte helt oväntad.

"Jag blev fly förbannad"  

Enligt domen har DTC begärt knappt en miljon kronor i ersättning i rättegångskostnader, något som fick Staffan Uvabäck att ilskna till. 

– Jag blev ärlig talat fly förbannad när jag såg vilket ersättningskrav som framfördes. Det är enligt min uppfattning direkt oseriöst och nästan som ett sätt att skrämma bort hästägare att vilja ifrågasätta DTC:s regelverk.

Staffan Uvabäck vet ännu inte om de kommer överklaga, men överväger det av principskäl. 

– Av den anledningen jag nämnde får man väl överväga om man vill överklaga det här eller inte. Om det är värt för principens och ytterligare en prövnings skull. 

När bestämmer ni om ni ska överklaga? 

– Vi ska ta ett snack i slutet på nästa vecka om hur vi ska hantera domen fortsättningsvis. 

Om någon part väljer att överklaga ska eventuellt överklagande vara ställt till Svea hovrätt och ha inkommit till tingsrätten senast den 1 december 2017. 

SportExpressen har sökt Tony Mårtensson för en kommentar efter domen. 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Är du nybörjare på trav? Ta hjälp av SportExpressens travskola

Till Expressens startsida

Mest läst i dag