Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dopingtvisten kring Caballion är avgjord

Staffan Uvabäck, advokat, företrädde ägarkretsen kring Caballion. Foto: ANDERS YLANDER / GT/EXPRESSEN
Tony Mårtensson är en av delägarna till Caballion.Foto: STEFAN JERREVÅNG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Under tisdagen kom Attunda tingsrätts dom i tvisten kring travhästen Caballion.

Ägargänget kring stjärnhästen, där SHL-stjärnan Tony Mårtensson ingår, döms att betala tillbaka över 980 000 kronor i prispengar till danska travförbundet.

Dessutom får de betala tillbaka rättegångskostnaderna på 554 722,80 kronor.

– Vi ska ta ett snack i slutet på nästa vecka hur vi ska hantera domen fortsättningsvis, säger advokaten Staffan Uvabäck, som representerar ägargänget bakom Caballion.  

I juli 2014 kom beskedet att travhästen Caballion fråntogs segern i Copenhagen Cup efter att ha fastnat i en dopingkontroll. Hästens dopingprov visade prov på en otillåten substans – tiludronat, en substans som finns i läkemedlet Tildren. 

Ägarkretsen i Caballion AB, där bland andra SHL-stjärnan Tony Mårtensson ingår, tog sedan det hela till rätten för att slippa betala tillbaka prispengarna på drygt 900 000 kronor.

Detta därför att de ifrågasatte hur utredningen gått till. 

Tony Mårtensson har tidigare berättat för SportExpressen om dopingbeskedet: 

– Det kom som en chock, sa Tony Mårtensson då. 

"Vet fortfarande inte vad uppgörelsen innebär" 

Under tisdagen kom Attunda tingsrätts dom i ärendet – och det står klart att ägargänget kring Caballion åker på en miljonsmäll.

– Vi var fullt medvetna om att de fanns en uppenbar risk att målet kunde gå oss emot. 

Hästens franske tränare Franck Leblanc har tidigare betalat böter till det danska förbundet efter dopingfallet. 

– Det har tagit nästan ett och ett halvt år att genomföra den här utredningen från DTC utan att man ifrån hästägarna fått någon som helst information, samtidigt som man gör en hemlig sekretessbelagd uppgörelse med tränaren Franc Leblanc angående hans ansvar. Som man inte får reda på förrän media skrivit om den, jag vet fortfarande inte vad den uppgörelsen innebar, säger ägargängets advokat, Staffan Uvabäck. 

De tvingas betala tillbaka förstapriset på 744 449 danska kronor, plus ränta. De ska dessutom ersätta DTC (Dansk Travsports Centralförbund) med 554 722,80 kronor – för rättegångskostnaderna, det skriver nyhetsbyrån Siren i ett pressmeddelande. 

"Det var en målfoto-förlust" 

Enligt Staffan Uvabäck, som hänvisar till den franska veterinären som delat ut medlet, ligger det inte på en nivå som är prestationspåverkande. 

– Rapporteringsnivåerna ligger på fem nanogram och hästen hade sju nanogram vid det aktuella tillfället. Den marginella skillnaden kan inte ha inneburit någon prestationspåverkan enligt henne, säger han och fortsätter: 

– Samtidigt som den norska veterinären som DTC anlitat säger tvärtom. Vår uppfattning är att DTC borde ha bevisbördan för att det påverkar prestationen, men tyvärr så tingsrätten tvärtom, att bevisbördan måste påföras Caballion AB, och därför förlorade vi målet. Det var en målfoto-förlust, om än inte helt oväntad.

"Jag blev fly förbannad"  

Enligt domen har DTC begärt knappt en miljon kronor i ersättning i rättegångskostnader, något som fick Staffan Uvabäck att ilskna till. 

– Jag blev ärlig talat fly förbannad när jag såg vilket ersättningskrav som framfördes. Det är enligt min uppfattning direkt oseriöst och nästan som ett sätt att skrämma bort hästägare att vilja ifrågasätta DTC:s regelverk.

Staffan Uvabäck vet ännu inte om de kommer överklaga, men överväger det av principskäl. 

– Av den anledningen jag nämnde får man väl överväga om man vill överklaga det här eller inte. Om det är värt för principens och ytterligare en prövnings skull. 

När bestämmer ni om ni ska överklaga? 

– Vi ska ta ett snack i slutet på nästa vecka om hur vi ska hantera domen fortsättningsvis. 

Om någon part väljer att överklaga ska eventuellt överklagande vara ställt till Svea hovrätt och ha inkommit till tingsrätten senast den 1 december 2017. 

SportExpressen har sökt Tony Mårtensson för en kommentar efter domen.