Dopingskandalen i USA växer och växer

Dopingskandalen i USA bara växer och växer.

Preparatet Glaucine har visat sig användas flitigt – inte minst bland landets mest framgångsrika tränare.

Hela sex olika tränare är nu indragna i soppan, och nu väntar rättsliga processer.

Förra veckan kom de första rapporterna gällande den dopinghärva som just nu skakar travsporten i USA å det grövsta. Ron Burke, världens vinstrikaste travtränare, var den första att bli indragen, och även Julie Miller nämndes i ett tidigt stadie.

Men det här visade sig bara vara början. Nu har ett gäng till från travets elit på andra sidan Atlanten blivit indragna i härvan, som bara blir större och större.

Sitter i styrelsen

Ytterligare fyra tränare är nu alltså misstänka, enligt travsajten tgn.no.

Stortränaren Mark Ford, som också sitter i styrelsen i amerikanska travsällskapet, är en av tränarna som nu blivit indragna – tillsammans med Nick Surick, Daniel Renaud och Milo Zdeljar. Närmast väntar rättsliga processer för att ställa tränarna inför rätta, och i förlängningen komma fram till en fällande dom.

Hallucinerande effekter

Preparatet som samtliga ska ha använt heter Glaucine. Det har en antiinflammatorisk påverkan och ska även fungera som en slags astmamedicin - alltså att luftvägarna vidgas och tillåter lungorna att få mer syre.

Biverkningarna då? Inte nådiga. Hästarna ska nämligen bli extremt trötta och få hallucinationer, enligt läkemedelssajter.


För senaste nytt i ditt dagliga flöde – följ SportExpressens travavdelning på Facebook och Twitter. Där får du de hetaste nyheterna, snackisarna, krönikorna, speltips och all övrig information för att hänga med i trav-Sverige.