Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Doldisen Kurt hjälper hela världen på traven

Kurt Andersson från Umeå - en doldis med en mycket känd travsida. Foto: Mikael Wikner/Kanal 75

UMEÅ. Förra året hade han 297 000 besökare på sin sajt.

Kurt Anderssons travsida är ett eldorado för journalister, tränare och publik från när och fjärran som älskar att grotta ner sig i statistik.

Och Kurt jobbar gratis, flera timmar varje dag.

- Jag håller igång skallen på det här sättet, säger 77-åringen.

I det lilla samhället Holmsund ute vid havet i Umeå bor en av landets mest travintresserade personer.

Hästarna, stamtavlorna, kuskars taktiska val och spännande upplopp. Där har ni några av ingredienserna i travet som Kurt Andersson fastnade för redan som pojke då han började gå på Umåker. Spelandet har andra fått sköta.

Det torde vara få som kan mäta sig i travintresse. Men Kurts bror är en som kan.

- Elving, ja! Han var ju helt tokig när han reste som mest. Han var nästan alltid på Bergsåker och Boden trots att banorna ligger 30 mil bort. Elving gillar spelet mycket. Men det där har faktiskt aldrig intresserat mig särskilt. Visst kan jag vara med på en V64:a eller spela 50 kronor på en häst, men så mycket mera blir det inte, säger Kurt Andersson när han tar emot i sin tvåa i Holmsund den här senvinterdagen tillsammans med katten Dallas.

Travet fyller luckorna

2002 förlorade Kurt sin Karin som han fick tre barn tillsammans med. Då hade paret nyss flyttat från huset till tvåan han bott kvar i sedan dess.

Tiden som änkeman har varit långsam många gånger och just intresset för trav har fyllt tomrummen berättar han.

I Kurts fall är intresset inte bara en social aktivitet på resor och vid besöken på travbanan i Umeå. Travet har blivit som ett jobb, ett oavlönat sådan.

Han är en doldis med en mycket känd och uppskattad hemsida: qhurth.com.

- Jag håller på för att folk blir glada. Anders Lindqvist, travtränaren, är den som skrivit om mig i alla år, så folk vet att sidan finns. Många skryter över sidan och tycker att den är mycket bra, och det gör det lättare att hålla på. Sedan har jag nytta av den själv också naturligtvis, då man ska slå upp något, säger Kurt.

Många besök från USA

Någon gång i slutet av 1990-talet började han samla fakta om sporten. Kurts travsida lockar folk från alla länder där det körs trav. USA och Frankrike är två stora men Sverige är förstås i majoritet.

Just den här dagen visar statistiken emellertid att det varit flest besökare från USA på sajten.

I snitt har sidan 900 unika besökare per dag. Allt är öppet och gratis för alla. På qhurth.com finns resultat från de stora loppen i världen, de flesta med samtliga hästarnas placering, kilometertiden och preliminära odds.

En guldgruva inte minst för branschen som i allmänhet är mycket dålig på historik.

Landets travstatistiker nummer ett har uppgifter om drygt 1 800 travlopp världen över och uppdaterar dagligen. Sajten bjuder på startlistor för kommande storlopp. Vidare har drygt 500 travhästar som slutat tävla sina karriärer svart på vitt på sidan med fullständiga resultat.

250 000 namn i släktforskningen

En jättelik tavla med ett släktträd pryder en av väggarna i vardagsrummet.

- Det är min anfäder och det finns säkert 5 000 personer på det här trädet. Jag har släktforskat mycket och lagt ut resultatet på hemsidan för att hjälpa folk vidare med deras forskning. Släktforskningen omfattar säkert 250 000 personer. Internet var en gudagåva när det kom - ja, datorn också. Det är en helt annan sak nu än då man fick sitta enbart med papper och pärmar, säger Kurt Andersson.

Även travhästarnas upphov intresserar Kurt och på hemsidan kan man hitta moderstammen på nära 1 000 hästar, i vissa fall ända ner till 1700-talet.

- Släktforskningen har jag slutat uppdatera på sidan nu. Men travet har alltid varit störst ändå. Av tusen som är inne och tittar är det kanske en som intresserar sig för min släktforskning, resten för hästarna.

En känd doldis

Kurts bror Elving blev sjuk för några år sedan men besöken på hemmabanan Umåker har inte blivit färre för det. Bröderna är på plats varje tävlingsdag tillsammans med gemensamme vännen Stig-Ove.

Elving får inte talet att fungera numera men har annars varit brodern i centrum under alla år.

"Världskändisen" Kurt har varit den försynte som stått på publikplatserna utan att göra något större väsen av sig.

- Ja, så har det nog varit. I alla tider har jag varit "Elvings brorsa", säger han och ler.

Själv har han inte rest runt närmelsevis lika mycket om sin bror, men visst har det blivit en del turnerande ändå på landets travbanor. Resorna till Elitloppet på Solvalla var exempelvis tradition under 25 år.

- Mack Lobell minns man väl nästan bäst, det var som en annan ras på den tiden. En annan händelse jag minns särskilt väl är då Speedy Min blev tvåa i Elitloppet bakom Jorky. En häst från Umeå fick smita ut bakvägen när fransmannen segerdefilerade... ja, det var verkligen synd det där.

Är svag för spurtarna

Oinsatta brukar säga att trav inte är någon sport. Kommentar till det?

- Ja, dom får väl håll' se' för sig själv, säger Kurt på dialekt.

(Betyder ungefär: sådana människor är inte lönt att diskutera med)

När är det som roligast med trav?

- Jag gillar hästar som kan avsluta snabbt och gå sista 200. Spurtarna. Berth Johanssons Song Key var ju en sån. En annan jag gillade skarpt var Håkan ”Hockey” Erikssons Landers Legend.

Du med din hemsida: Varje lördag uppdaterar du bland annat sju V75-lopp. Då måste det vara svårt att sitta och ta det lugnt och njuta som alla andra av programmet på tv?

- Jag hinner ju det där under reklamen. Alla mallar är förberedda med stammar, tränare och så. Det tar inte lång tid, säger den energiske statistikern.

Kurt Andersson uppskattar att han vissa veckor lägger ner 40 timmar på sin hemsida. Beröm är hans enda belöning.

 

Av Mikael Wikner/Kanal 75

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!