Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

DOKUMENT: Här är Mack Lobells karriär

1 / 16

Mack Lobell.

Ståtlig. Snabb. Stark.

Ett fenomen från en annan era.

Här är berättelsen om jänkaren som tog Sverige med storm – med start en solig söndag i maj, år 1988.

Efter att ha gjort stor succé i unghästloppen i USA var det 1988 dags för den amerikanska racern Mack Lobell att komma till Sverige och tävla i Elitloppet.

Den amerikanske stjärnkusken John D Campbell satt i sulkyn och i ett inslag av Tony Ryttar berättar han om upplevelsen.

– Det som slog mig när jag kom till Solvallas travbana var publiken. Det var häpnadsväckande, de var så entusiastiska, det var så mycket folk, säger John D Campbell.

Han fortsätter:

– Plötsligt hördes ett vrål och jag frågade vad det var. Då sa de att det var en häst som värmde upp inför Elitloppet. Vi hade inget sånt i USA.

Det var väldigt speciellt – han var tjurigare än fan själv

Men inför starten i Elitloppet var det oro i kretsen kring Mack Lobell.

Torbjörn Jansson, som hjälpte tränaren Chuck Sylvester med träningsjobben på Solvalla berättar:

– Det var väldigt speciellt. Han var tjurigare än fan själv. Det gick inte att köra honom helt enkelt.

– Första träningsjobbet gick han som han skulle, andra lite tveksamt och sen tredje så gick han bara ut på banan – och sen gick han inte längre. Han var sån. Jag visste inte om det, och det var ingen som sa det till mig heller, men han hade mycket hyss för sig. De där två träningsheaten han skötte sig bra så körde jag så sakta så man kunde inget att säga, men man visste ju vad det var för häst – man visste att det var en värsting.

 

Mack Lobell på Solvalla, när han vägrar vända upp med Jansson i sulkyn.

 

John D Campbell flögs sent till Stockholm, och enligt Torbjörn hade han och Mack Lobell ett bättre samspel.

– När Campbell kom så höll han Mack Lobell under enorm dressyr ut på banan, i defileringsvolten och överallt. Men han kände ju hästen. Jag åkte ut i träningsjobben utan pisk och allting, och det märkte ju hästen direkt och tänkte att han kunde göra som han ville, säger Torbjörn Jansson.

Och när det var allvar visade Mack Lobell att han var en världsstjärna.

Han vann försöket enkelt och i finalen var han nedspelad till 1,52 gånger pengarna av spelarna. Han gjorde ingen besviken och travälskare pratar om loppet som ett av de bästa loppen någonsin.

– Jag ser det som en av höjdpunkterna i min karriär, säger John D Campbell.

 

Här vinner han Elitloppet 1988.

Det var första - och enda – gången som en fyraåring vunnit Elitloppet. Ägaren Lou Guida var rörd efter segern och grät i vinnarcirkeln.

– Mack Lobell är världens bästa sulkyhäst genom tiderna. Och jag älskar honom, sa han efter loppet.

Kommentatorn: "Den grejen var helt spontan"

Referatet av Bo Rydgren är även det en klassiker och frasen "what a horse, what a driver" är för evigt sammankopplad med loppet och ekipaget.

– Den grejen, på slutet, är helt spontan. Det var ingenting jag hade en aning om när det var femhundra meter kvar av loppet, utan det bara blev så. Det var utifrån den känsla, och utstrålning, som kom ifrån hela det ekipaget. Jag var liksom inte beredd på det. Det var en upplevelse du inte visste så mycket om eftersom det var en häst, som i och för sig hade stora förväntningar på sig – men som överträffade allt, säger Bo Rydgren.

Bosse har haft stor glädje av referatet långt efter den dagen.

– Det är ju 28 år sedan nu, men jag har haft mycket glädje av det där. Både här i Sverige, men också i USA där det finns en igenkänningsfaktor som gjort att jag även fått chansen att referera lopp där.

 

 

Mack Lobell köptes sedan till Sverige av John-Erik ”Goya” Magnusson, som också tränade hästen, och två år senare var det dags för en ny Elitloppsseger.

I sulkyn satt då Thomas Nilsson, som sedan var Mack Lobells följeslagare under resten av karriären. Kusken är mycket tacksam över tiden de hade tillsammans.

– Det var en ynnest att få köra honom i lopp. Han vann det allra mesta han ställde upp i, och att jag dessutom fick vinna Elitloppet med honom är ju fantastiskt – och väldigt få förunnat. Det fick jag göra tack vare honom och det är jag, givetvis, honom evigt tacksam för, säger Thomas Nilsson.

Kanske den allra bästa – genom tiderna

Thomas menar att Mack Lobell var bäst på sin tid, men vill inte jämföra honom med andra superhästar.

– När han avslutade sin karriär var han kanske den allra bästa genom tiderna. Nu har det kommit nya hjältar som inte går att jämföra riktigt, med Bold Eagle och allt vad de heter, men vid det tillfället han la av så vill jag påstå att han kan ha varit den allra bästa någonsin.

Elitloppet 1990, med Thomas Nilsson i sulkyn.

1989 blev det "fiasko" i Elitloppet. Hästen galopperade i försöket och försprånget blev sedan för stort.

I stället är det hästens insats i Hugo Åbergs Memorial som alla minns. Med Veijo Heiskanen i sulkyn krossade han Meadow Roland, som aldrig riktigt kom tillbaka mentalt efter det loppet, från "dödens".

Förutom de dubbla segrarna i Elitloppet vann han som sagt Hugo Åbergs Memorial 1989. Han vann dessutom de amerikanska loppen Hambletonians Stakes, Breeders Crown och Yonkers Trot. Han hann även med att sätta ett absolut världsrekord – 1.09,7.

 

Många är lite besvikna på honom

Det gick bra även som avelshingst för Mack Lobell, han lämnade 33 svenskfödda miljonärer och fick utnämningen Elithingst. Men det var främst som morfar avelskarriären tog fart på allvar.

– Hans största avtryck inom svensk avel gör han ju som morfar. Han har blivit utnämnd till elithingst, men trots det är många är lite besvikna på honom. Men det blir ju ofta så när man jämför med den extremt bra tävlingsmässiga individ Mack Lobell var. Han var ju tävlingsmässigt ett unikum, och man kan inte förvänta sig att han hela tiden producerar lika bra hästar, säger Johan Hellander, platschef Menhammar Stuteri.

 

Det var länge sedan han avslutade avelskarriären nu – fruktsamheten avtog då han kom upp i åren. Sedan dess har han haft en egen hage på Menhammars stuteri.

– Han har haft ett väldigt fint pensionärsliv här på Menhammar. Han kom ju tillbaka till Sverige och började betäcka här på Menhammar, men han har hela sitt liv haft rätt så dålig fruktsamhet. Den avtog dessutom rätt så rejält när han började komma upp i åren. 32 år är ju en extremt högt ålder för en hingst, och framför allt för en som har tävlat i så hög klass som Mack Lobell har, säger Johan Hellander

Nu kommer han att hedras på gården - med ett minnesmonument.

– Han kommer att kremeras, och så kommer han att gravsättas på Menhammar och få en egen sten. Det blir en gravsättning i stillhet.

 

Fakta Mack Lobell

Starter: 94 varav 71segrar – 10 andraplatser – 6 tredjeplatser
Rekord: *14,0am, *09,7aak
Prissumma: 22 408 640 kronor
Härstamning: Mystic Park-Matina Hanover e. Speedy Count
Uppfödare: Lana Lobell Farms of N J Inc., U S A
Ägare: Stall Segerhuva
Tränare: John-Erik Magnusson