Djuse kör superstjärnan: ”Han är bäst i världen”

Mats E Djuse kör Odd Herakles i Finland.
Foto: LARS JAKOBSSON / TR Media
Foto: LARS JAKOBSSON / TR Media

Han har kört honom en gång tidigare och vunnit.

Nu får Mats E Djuse chansen igen bakom kallblodsfenomenet Odd Herakles i det finska storloppet Nordic King. 

– Det är en alldeles unik häst, säger Mats E Djuse. 

På Lördag avgörs det finska storloppet för kallblod Nordic King i Härmä. Tolv hästar gör upp om förstapriset på 50.000 euro. Bland dessa märks fjolårsvinnaren Välkyn Tuisku, Jan-Olov Perssons Smedheim Solan och tvåan i Elitkampen H.V. Tuuri. Men framför allt superhästen Odd Herakles som tränas av Fredrik Fransson.

Odd Herakles vann Elitkampen på Solvalla i Maj efter ett fantastiskt lopp. Nu får han storstjärnan Mats E Djuse i sulkyn.

– Det känns väldigt roligt att få chansen. Jag har kört han en gång förut och det är ju en alldeles unik häst. Han har visat att han är det bästa kallblodet i världen just nu, säger Mats. 

Medan de finska hästarna hade tur med lottningen blev det värre för Mats uppsittning. Odd Herakles lottades till spår tolv bakom startbilen på 1.609 meter autostart.

– Det var tråkigt, nu fick vi ju bricka tolv vilket inte vara drömspåret direkt. Dessutom har H.V. Tuuri som var så bra senast i Elitkampen spår fyra så det blir tufft. Det är inte optimalt men han är absolut inte slagen på förhand. Han startade nyligen och formen borde vara bra.

”Borde vara en bra chans”

Förutom Odd Herakles har Mats två uppsittningar till. Det är Monster Mustasch, även den tränad av Fredrik Fransson och Daniel Wäjerstens J.H.Mannerheim. 

– Mustasch vet jag att det är en fin häst men där har jag inte hunnit kolla på vad den möter. Men hästen är väldigt fin. J.H.Manneheim är snabb ut och fick spår tre så det borde vara en bra chans

Startlista Nordic King

1. Välkyn Tuisku -Kimmo Taipale

2. Uljas Suomalainen -Tapio Perttunen

3. Lissun Eerikki - Ari Moilanen

4. H.V. Tuuri - Iikka Nurmonen

5. Tuurin Toivo - Veli-Erkki Paavola

6. Caijus - Antti Teivainen

7. Smedheim Solan - Olli Koivunen

8. Polara - Antti Tupamäki

9. Sheikki - Arto Hammar

10. Nyland - Antti Ala-Rantala

11. Camri - Terho Rautiainen

12. Odd Herakles - Mats E Djuse