Djuse hoppas på skräll: "Vi slår ur underläge..."

Foto: / Foto: Lars Jakobsson

Svante Båth har med fem hästar och Lutfi Kolgjini tränar favoriten.

Men Mattias Ljuse tänker inte låta sig hunsas av de stora elefanterna.

På lördag kan han ta hem Svensk Uppfödningslöpning med sin stora talang Racing Brodda.

Solvallatränaren Mattias Djuse tar för sig allt mer. Årets komet i svensk travsport 2013 är inne på sitt tredje år som proffstränare och hans rekordnotering från i fjol på 3,6 miljoner kronor inkört är slagen sedan länge. Med en månad kvar på året har stallets hästar tjänat nästan 5,2 miljoner kronor och på lördag kan Racing Brodda (V75-4) addera 1,4 miljoner kronor till vinstkontot.

- Det är många fina hästar med och vi slår lite ur underläge, men det ska bli spännande, helt klart, säger 28-åringen inför finalen av Svensk Uppfödningslöpning.

Sveriges äldsta klassiska löpning (Svenskt Travkriterium och Svenskt Travderby är de andra) har körts sedan 1926 och lockar med ett förstapris på 700 000 kronor. Är man som Racing Brodda anmäld till Premiechansen hägrar det dubbla.

”Bra styrka i henne”

Det talangfulla stoet har hunnit göra fyra starter och i sin lite sega stil har hon visat att hon är en talang utöver det vanliga. Inte minst när hon i september utklassade motståndet i Trottex Auktionslopp hemma på Solvalla.

- Hon har börjat karriären på ett bra sätt och gjort bra lopp varje gång, säger Mattias Djuse.

Hur vill du beskriva henne?

- Hon är en väldigt lugn och fin häst, lite småtrög i loppen än så länge men det brukar bara vara bra eftersom de i alla fall brukar bli pigga med tiden. Hon går alltid hela vägen in i mål, det finns bra styrka i henne helt enkelt.

Hur höga tankar har du om henne?

- Jag tycker att hennes utvecklingskurva pekar konstant uppåt. Hon känns inte som en utpräglad tvååringshäst utan som en häst som kommer fortsätta att utvecklas kommande år också.

Ny växel från start

Finalplatsen i Svensk Uppfödningslöpning tog Racing Brodda sedan hon avslutat starkt som tvåa bakom Attraversiamo. Den senare är en av hästarna i Svante Båths vassa finalkvintett och svenske rekordhållaren Smokin Joe, som kan ge Lutfi Kolgjini hans åttonde seger i Uppfödningslöpningen, blir inte heller lätt att tas med. Men Mattias Djuse åker inte till Malmö och Jägersro bara för att delta.

- Hon gynnas om det blir rejäl fart hela vägen och förhoppningen är att hon ska öppna bättre än tidigare och få en skaplig position.

Racing Brodda har spår 5 bakom startbilen, det statistiskt bästa startspåret, och för att få bättre fart på sin häst från start tänker Mattias Djusa plocka fram en extraväxel ur selkammaren.

- Någon ändring på huvudlaget blir det. Hon har gått med öppet huvudlag tidigare men nu gäller det att vara med direkt från start.

Hur långt sträcker sig förhoppningarna?

- Om hon har en bra dag kan det räcka till en riktigt bra placering och tar man med några på V75 kan hon vara värd ett streck.

Det är jackpot på V75-spelet och blir man ensam om sju rätt uppgår belöningen till 30 miljoner kronor. Kanske är Racing Brodda nyckeln till drömvinsten...


Av Ola Johansson/Kanal 75