Detta krävs för att bli en bra spelare

Publicerad
Travnet har intervjuat en framgångsrik storspelare som vill vara anonym, men han har under många år framgångsrikt spelat på både hästar och sportspel. I travnets spelskola delar han med sig av sina tankar kring vad som krävs för att bli en framgångsrik spelare. Storspelaren har under många år spelat framgångsrikt på trav, men har på senare år valt att inrikta sig på sportspel, det gick helt enkelt för bra på travet. Hänger du på travnets spelskola får du veta mer.

Vad krävs för att bli en bra spelare

För att bli en bra spelare krävs det att du lägger ner mycket tid och energi på analyser och du måste även ta till dig så mycket du kan inom ditt kunskapsområde.
Vi låter Storspelaren lyfta fram några punkter som är viktiga för dig som vill bli en ännu bättre spelare.
- Jag tror att man måste ha en viss talang och du måste brinna för att göra analyser. Men bara för att man har talang så finns inga garantier att man tjänar pengar. Det krävs hårt jobb och väl underbyggda analyser som bygger på att du analyserar Rätt faktorer, säger Storspelaren.

Att vara professionell spelare är en livsstil

Att vara professionell spelare är varken en slapp livsstil eller en semester som varar för alltid. Det gäller att hela tiden hålla sig ajour med allt som händer inom det kunskapsområde man valt att bevaka.
- Lagkunskap är färskvara, det är svårt att ta två veckors ledigt under säsongen för då tappar man mängder av värdefull information, säger Storspelaren.
Som spelare måste du förbereda dig på att det kommer perioder av både framgång och motgång. Det gäller att aldrig tappa huvudet, inte minst när allt går som på räls.
- Har det gått bra ett tag så finns en risk att man satsar hårdare för att det går bra, och man missar vad det är som gjort att det gått bra. Slappna inte av i dina studier och kom ihåg ett uttryck i spelarkretsar, ”du är aldrig bättre än ditt senaste spel”. Att du var duktig förra veckan betyder inte att du kommer att vara bra nästa vecka, säger Storspelaren.

Skaffa ett spelövertag

Du måste hitta en marknad där du kan skaffa dig ett kunskapsövertag gentemot andra spelare eller oddssättare. Spelavdraget är ett inbyggt hinder som travspelare i Sverige får brottas med dagligen.
- På trav är det väldigt svårt att vinna hos ATG. Du jobbar hela tiden emot spelavdraget och måste vara 25 procent bättre än de övriga spelarna, säger Storspelaren.
Det är ofta lättare att vara bättre än en enskild individ i enstaka fall än att hela tiden kämpa mot kollektivets samlade kunskaper. Därför är det viktigt att söka efter felsatta odds hos Bookmakers på Internet.
- På utländska spelbolag spelar du emot en oddssättare och där kan det hända att du hittar ett felsatt odds, men det är sällan som spelarna i en spelpool är helt snett ute, säger Storspelaren.

STORSPELARENS VIKTIGASTE REGLER


Storspelaren funderar ett slag när vi frågar vad som är det viktigaste att tänka på när man ska bli en bra spelare. Listan blir en sammanfattning av personliga egenskaper och en inställning.
Men för att enklare nå sitt mål och undvika misstag så inleder han med vikten av att ha en bra förebild även som spelare.

- Skaffa en läromästare. Genom att lyssna till goda förebilder kan du både undvika misstag och snabbare komma in i ett vinnande tänk som spelare. Ju tidigare i din spelkarriär du hitta goda förebilder desto bättre.

- Glädje. Du måste tycka att det du håller på med är roligt. Annars orkar du aldrig lägga ner den tid som krävs för att göra grundliga analyser och följa med din sport i längden.

- Självkännedom. Du måste lära känna dig själv och dina styrkor och svagheter. Har du vad som krävs för att göra en korrekt analys? Bokför gärna dina spel i Excel, då får du en blick över hur dina resultat är på olika spelformer.

- Analysen. Du måste kunna ta till dig de faktorer som påverkar ett utfall. Värdera dina samlade intryck och presentera en korrekt analys som ligger så nära sanningen som möjligt.

- Matematisk förståelse. Som spelare måste du ha grundläggande matematisk förståelse. Du behöver inte ha universitetsnivå på mattekunskaperna, men du måste behärska grundläggande sannolikhetslära och kunna bedöma procentsatser.

- Bankrullen. Även en duktig spelare måste klara av sämre perioder med en serie förlorade spel, där är money management viktigt. Spelar du med odds där sannolikheten ligger runt 50 procents utfall så bör varje spel ligga runt 3-6 procent av kapitalet.

Erik Ersson/Travnet.se

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Är du nybörjare på trav? Ta hjälp av SportExpressens travskola

Till Expressens startsida

Mest läst i dag