Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Detaljen som stoppar stjärnan från Elitloppet

Elitloppspublik.
Foto: Maria Holmén / TR Media
Yannick Gingras är kusk bakom Atlanta.
Foto: TB / TR Media

Världsstjärnan Atlanta slog världsrekord i helgen och efteråt öppnade hästens ägare för att gästa Elitloppet till våren.

Men europeiska regler stoppar henne från att tävla i Sverige.

Detta då Atlanta är dräktig genom embryoföl.

– Vi har gått igenom detta och konsulterat juridiken och känner oss trygga med den tolkningen, säger Robert Karlsson, sportchef på Svensk travsport.

Superstoet Atlanta sprang under söndagen ny världsrekordtid på Red Mile i USA. Det sexåriga stoet löpte, ihop med kusken Yannick Gingras, distansen 1609 meter på tiden 1.07,7.

Efter tävlingen var hästens ägare Michelle Crawford lyrisk. I segerintervjun avslöjade hon också att det finns planer på att åka till Sverige och Elitloppet med Atlanta i maj nästa år.

– Om alla delägare är med på det åker vi till Sverige. Yannick älskar Sverige och har nog redan bokat sin biljett..., sade Michelle Crawford i vinnarcirkeln efter loppet.

Ett besked som Solvallas sportchef Anders Malmrot välkomnade.

– Hon är en attraktion med sin speed och den typen av stjärna som höjer temperaturen i storloppen. Det är lång tid kvar till Elitloppet och mycket kan givetvis hända men det är roligt att kretsen nämner Elitloppet i sin matchningsplan, sade han då.

Men Atlanta stoppas från att tävla i Sverige.

Atlanta dräktig med embryoföl – stoppas

Atlanta är dräktig med ett embryoföl, det vill säga att ett befruktat ägg från Atlanta plockats ut och bärs av ett annat sto (så kallat mottagarsto).

”Ja, det stämmer att hon har ett mottagarsto som bär hennes föl genom embryotransfer. Det är planerad födsel den 20 mars”, skriver ägaren Michelle Crawford i ett mejl till SportExpressen.

Och även om Atlanta själv inte kommer vara dräktig och föda det nya fölet räknas hon som dräktig ändå, enligt regelverket.

– Det finns ett beslut taget i UET år 2014, där det konstateras att givarstoet måste vara i liv vid överförandet och ej heller tävla under annan tid, säger Robert Karlsson, sportchef på Svensk Travsport.

”Finns inget att göra åt”

I den 18 paragrafen i ST:s tävlingsreglemente konstateras följande:

”Dräktigt sto tillåts starta fram till och med 120:e dräktighetsdagen. Sto får ej starta förrän tidigast sex månader efter fölning”.

Den tolkningen gäller även för Atlanta, som alltså betraktas som dräktig. Elitloppet 2022 avgörs den 29:e maj. I och med att fölet är beräknas till mars kan Atlanta inte tävla i Sverige. 

– Vi har gått igenom detta och konsulterat juridiken, det är det som gäller. Vi känner oss trygga med den tolkningen, då kommer hon inte kunna starta i Elitloppet, säger Robert Karlsson. 

Att ansöka om dispens för start är heller ingenting kretsen runt Atlanta kan göra, menar Karlsson.

– Nej, är det så så är det så. Då finns det ingenting att göra åt det, säger han.