Foto: NILS JAKOBSSON
 Foto: NILS JAKOBSSON

Det verkar marigt att ta till sig fakta

Publicerad

”Fake News” och källkoll har blivit modeord det senaste året.

En sak är säker.

Sanningen är tyvärr sällan det som folk vill prata om.

Avundsjukt jämför många den svenska travsporten med Frankrike. De höga prispengarna och fina förutsättningarna för sporten tar många som en intäkt för att fransmännen sköter sin verksamhet bättre än vi svenskar.

Inget kunde vara mer fel.

Stora felsatsningar har kostat mycket pengar.

2012 omsatte det franska spelet hisnande 98 miljarder, 2016 var samma siffra 78 (att jämföra med våra 13). En nedgång runt 20% bland annat för att fransmännen investerat i butiksnät på bekostnad av IT.  Då man dessutom hållit prispengarna uppe med sparade medel börjar det nu vara tomt i kassakistan.

* * *

Jag tycker att fransmännen borde lära av effektiviteten i det svenska systemet.

Att sedan Frankrike har en flera gånger större spelande befolkning än Sverige men bara marginellt större hästsport gör att förutsättningarna knappast kan bli helt lika. 

Sluta leta efter det negativa

Men att folk inte vill ta till sig fakta behöver vi inte gå längre än till det egna stallet för att se. Trots att vi ligger i toppen av ligorna månad efter månad är fortfarande de flesta frågor jag får om vi hittat rytmen efter flytten eller om hästarna har några hagar eller banor att träna på. 

Sluta leta efter det negativa.

Vi har roterat lite i strukturen i stallet. Jag har inte fått gården såld uppe i Sundsvall och har därför gjort en omstart med en mindre filial. Nu har vi 16 hästar och två anställda men hoppas växa med fler i träning. Det är bra både för gården som slipper stå tom och för de hästar som behöver miljöombytet.

Även i Frankrike förändrar vi. Jag har avvecklat gården därnere och flyttar istället in till Grosbois. Det betyder att vi byter lite fokus och satsar på kortare tävlingssejourer för de hästarna då det varit svårt att hålla form längre perioder där nere. Istället hoppas jag köra in mer per start.

Sammanfattningsvis innebär det att vi kommer tävla mer i Sverige.

Berghs tankar om V75

Gävle står som värd för V75 imorgon:

V75-1: Favoriten 6 Floyd P.Boko har en bra uppgift på papperet. Trots det förordar jag gardering då intrycket varit lite trögt. Passa 12 Vidivici C.C. som är en vass spurtare. 

V75-2: Det låter påställt kring 6 First Love Boko som är ett givet streck. 4 Hankypanky Frances är fint i ordning och 14 Guinea Boko tyckte jag såg bra ut senast, hon är tuff.

V75-3: Ett klurigt lopp där jag tar ställning för ett lås. 2 Autobahn är bra och har ett perfekt läge samt 7 Sete som gick ett starkt lopp utvändigt sist.

V75-4: Spik på 11 Art Nökkve som kommit tillbaka med dunder och brak. Tuff häst och Håkan löser uppgiften!

V75-5: 10 Whitehouse Express  är bästa hästen men jag litar inte på honom. Ta med 4 Regent Zet och 1 Serious Try som är på gång igen.

V75-6: En elitloppsplats på spel borgar för ett rivigt race. 4 Shadow Woodland är väldigt snabb och leder länge. Men ta även med 1 Twister Bi som är på väg in i den yppersta eliten. 

V75-7: Måla på allt vad plånboken tål. 4 Donatella Center går bra varje gång och vann på topptid senast. Skrällen är 8 M.T.Insider.

Relaterade ämnen
Robert Bergh
Robert Bergh

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Skapa ditt eget travstall och tävla med sportens två- och fyrbenta stjärnor.
Gå med i Guldstallet i dag!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag