Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Det var ren och skär utklassning

En häst på banan.

Ren och skär utklassning.

Who’s Who grym på världsrekord i Svenskt Travderby.

Man får bara en chans i livet. Och en chans endast. Inte som Elitloppet som man kan försöka vinna flera gånger. Det är därför dessa klassiska årgångslopp är lite extra. Pappa Maharajah gjorde det 2009. Det mesta är sagt om den klassiska dödens-krossen. Who’s Who ville inte vara sämre och skrev sin egen historia. Pasi Aikios häst finns numera för alltid inskriven i historieböckerna. 

 

Örjan Kihlström förivrade sig inte utan lät konkurrenterna gasa på framme i täten. Strax innan den sista varvspasseringen gjorde häst och kusk slag i saken. När Who’s Who lyftes ut till attack i tredjespår bet det bra och när Kihlström tryckte på ”turboknappen” susade ekipaget förbi de andra i ett nafs. Konkurrenterna såg mer eller mindre ut att stå stilla. Statister om ni så vill. 

Saken var klar redan 500 meter från mål och resterande bit handlade om defilering. Fyraåringen bara spänstade undan i sin kraftfulla stil och vann med, som det såg ut, gott om krafter kvar dessutom. Och det på det nya världsrekordet – 1.12,0 över lång distans! Vem som hade det tidigare? En viss Readly Express…

– Jätteroligt för alla inblandade. Det löste sig bra för oss och han var jättefin. Han klev förbi de andra enkelt på långsidan och sedan var det bara att se till att vi inte gjorde några misstag. Det blir lite speciellt alltihopa på något vis med just den här hästen, sa en märkbart rörd och tagen Kihlström.

Inte undra på det. Inte bara ”Marre” finns i stamtavlan utan också From Above som betytt en hel del för stjärnkusken. Otroligt nog har nu alltså alla dessa tre vunnit Derbyt.

Det tjatas ofta om vem som är pappa till Who’s Who. Men en sådan här gång är det svårt att låta bli. Vem är vem egentligen?

Maharajahs svepning på borte långsidan i Olympiatravet 2013 var ju inte helt olik det vi fick se den här söndagen på Jägersro. 

Margareta Wallenius-Klebergs namngivning är närmast kusligt bra.

Pasi Aikio har matchat hästen klokt och det bar frukt. Den här framgången var han väl värd då han inte alltid haft det så lätt alla gånger, efter att han tog över efter Stefan Hultman ute på Menhammar. Sköter hästen gör Jennie Ek som självklart har en enormt stor del i den här framgången. 

Nu belönas hela kretsen kring hästen med 4 000 000 kronor, och som jag ser det är det väldigt välförtjänt. 

Stort grattis till alla inblandade – och tack för showen!

Resultat Svenskt Travderby

Förstapris: 4 000 000 kronor.

1) 5 Who's Who (Örjan Kilhström) 1.12,0. 2640 meter autostart.

2) 1 Chicanti (Björn Goop) 1.12,2. 2 640 meter autostart.

3) 4 Son Of God (Johan Untersteiner) 1.12,3. 2640 meter autostart.  

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!