Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Det var en välbehövlig jackpot för travsporten

Tony Ryttar – på plats i Paris. Foto: Lj / FOTO: LARS JAKOBSSON/KANAL 75

Ett lopp.

En kusk.

En häst.

Historia.

Världens tuffaste travlopp var tuffare än någonsin och tuffast av alla var Bold Eagle. Loppet går inte bara till historien som det snabbaste genom tiderna, utan även som ett av det viktigaste. För travsporten.

* * *

Bold Eagle infriade alla förväntningar och såg till att trikoloren fick vaja både högst och längst. Vackert så.

Vackrare är att drömmen om den stora duellen lever fram Elitloppet. Det är inte en skadeskjuten örn som svenske lejonet Nuncio vill sätta tänderna i på Solvalla när vi äntligen skall få veta vem som är världens bästa häst.

Höll på att vingklippa sin örn

Att loppet skulle bli något speciellt syntes redan från start. Hästarna satte av i sådan fart att kolstybben spratt över hela Paris, så till den milda grad att Eiffeltornet lär få beställa putsning.

Kungen av Vincennes, Franck Nivard höll på att vingklippa sin örn direkt. Helt felplacerad i startögonblicket och kom iväg bland de sista. Ännu mer spännande var det två tusen meter senare då Nivard satt stenfast med hästar runtomkring sig, hästar starka nog att hålla honom inlåst ända in över mållinjen.

Men som av ett mirakel och lite hjälp av Jean-Michel Bazire kom luckan i sista sväng. Bold Eagle kunde vänta till hundra meter före mål med att sätta klorna i för en dagen bedårande bra Belina Josselyn, och Nivard hann till och med vinka ett tack för hjälpen till sin landsman.

Föll med flaggan i topp

Svenskarna föll med flaggan i topp och levererade vad de skulle i ett lopp där de blev såväl utlämnade som utputtade i spåren. Eventuell förhandstaktik kastades omkull och farten var så hög att det till slut bara fans en häst på plan. Örnen.

Daniel Redén fick kvittot på att sina hästar duger i alla sammanhang och att Propulsion inte blir att leka med som nybliven barfotadansare.

* * *

Efter dagens seger är Bold Eagle sportens viktigaste reklampelare. Kretsen kring hästen med tränare Sebastien Guarato och ägaren Pierre Pilarski bjuder fransmännen och hela världen på vad de vill ha. Show.

De har fått sin häst att bli lika stor som de tvåbenta kändisar (med fotbollshjälten Antoine Griezmann i spetsen) som för dagen stod i kö på Vincennes stallbacke för att få en selfie med stjärnan. Det finns inte en fransk tidning örnen inte har synts. Inte en fransk tv-kanal som stannade i tv-husen i dag. Bold Eagles närvaro renderade samma avspärrningar och säkerhetspådrag som om det var Donald Trump som skulle stå i gästbox nummer elva på Vincennes stallbacke idag.

En jackpott – på riktigt

Örnen kommer göra två starter till under vintern här i Paris. Därefter vänder han blicken mot Solvalla, Elitloppet och mötet med Nuncio.

Ett möte att skriva om, inte i spaltmetrar utan spaltmil.

En reklam som inte går att köpas för pengar.

Dagens Prix d’Amerique var en välbehövlig jackpot för hela travsporten. På riktigt.

 

Av Tony Ryttar

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!