Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Det var en enorm känsla att vinna där"

Foto: Kanal 75

Josephine Chini tog en av sina roligaste segrar i karriären när hon i lördags vann ett lopp i Fegentri på The Curragh på Irland.

Därmed är den regerande världsmästarinnan för amatörjockeys med i toppen även i årets Fegentri-serie.

– Det var en enorm känsla att vinna på den otroliga banan. Riktigt häftigt, säger Josephine Chini.

Josephine Chini vann med stoet Melanna på The Curragh och gick därmed upp på en tredjeplats totalt i Fegentrin. Det är en tävling för amatörjockeys som sträcker sig över hela året i olika länder. Josephine har 114 poäng och Hana Jurankova som leder serien har 157 poäng före tvåan Lara Le Geay på 139 poäng. Det återstår sju Fegentrilopp för damerna innan finalen avgörs på Mauritius den 3 och 4 december.

”Jossan”, som även är frontfigur på ATG:s galoppsajt, skriver i sin blogg:

”En enorm känsla att få vinna på denna otroliga bana. I ett av de främsta galoppländerna i världen, på en av de finaste och anrikaste banorna. Helt overkligt. Denna upplevelse är en av höjdpunkterna under alla mina år på tävlingsbanan”.

Uppförsbacke runt hela banan

Josephine Chini vidareutvecklar för Kanal 75 i en intervju.

– Galoppen på Irland är lika stort och galet som den är i England. Ett galoppmecka kan man säga. The Curragh är största banan och där är det mest prispengar. Banan är väldigt speciell då den är stor och extremt krävande för hästarna. Den går uppför hela tiden och uppförsbacken börjar på baksidan och sedan fortsätter det bara.

– Jag red ett sto som hette Mellana och hästen satt fast i starten innan och fick aldrig chansen då. Precis innan det här löpet skulle starta kom värsta skyfallet. Det regnade otroligt mycket men det var bara bra för henne eftersom hon gillar mjuk gräsbana, säger Josephine Chini.

"Är prestigefyllt"

– Hon vann lätt med ett par längder före favoriten. Vi hoppade ut ordentligt ur startboxarna och tog ledningen men jag släppte täten eftersom det är en så krävande bana och när hon började pulla så tänkte jag att vi kan aldrig gå i front hela vägen. Hon svarade sedan ärligt hela upploppet ner när favoriten närmade sig.

– Det väger tungt att få vinna löp på The Curragh och det var en väldigt häftig grej. Att få rida där som amatör är prestigefyllt. Överhuvudtaget får man rida på många fina banor världen över när man är med i Fegentri. Banor som många jockeys bara får drömma om att rida på. Jag har vunnit lopp i Brasilien tidigare och den segern tillsammans med den här är nog en av de coolaste.

Hektisk helg väntar

Josephine Chini, som även vann löp på Jägersro för två helger sedan, har en hektisk helg framför sig. På fredag flyger hon till Tyskland för att på lördag rida i Baden Baden. Söndag morgon bär det av till norskt derby där hon ska rida i amatörloppet och på måndag väntar tävlingar i Belgien.

– Det är ganska hektiskt men det ska bli riktigt kul, säger hon.


Av Michael Carlsson/Kanal 75