Det som väntar är årets finaste dag

Publicerad

Årets finaste tävlingsdag väntar.

De bästa treåringarna, på lång utslagsgivande distans.

Så bra det kan bli vad gäller hästarna - synd på människorna som bestämmer.

Jag ser alltid fram emot Kriteriekvalen för hingstar och ston som körs på söndag på Solvalla.

En som laddat på mer än alla andra är Svante Båth som har 19 stycken med.

Imponerande!

Vad vi ska skylla på i vårt stall?

Två månaders uppehåll på Solvalla på sommaren.

Allt tokigt lunchtrav, svårt hinna med att träna.

Och så kanske vi varit för snälla mot hästarna i uppträningen?

Det senare kanske vi har nytta i framtida lopp istället och vi har trots allt fyra fina hingstar och ett sto till start.

Min tankar kring dem.

Born Unicorn... är en kanonfin häst, varit en förbrytare i loppen men tror det varit en tillfällighet, inget ont i honom, säkert bra hästar emot men läget är perfekt så vi tror på god chans. Utrustning: Barfota fram, skygglapp på högersida.

Auto Relight... läget är lite svår, men med mycket tur kanske han kan vara tvåa och gå till final. Utvecklas för varje gång! Utrustning: Barfota, halvstängt.

Inertial... blir bättre för varje start, men svårt från detta läge. Utrusning: Barfota, ev skygglappar.

Vincent Chase... är stark, hoppas han kommer ner i banan och får ett fint lopp, svårt bedöma hur långt han räcker. Utrustning: Skor, öppet huvudlag.

Digital Bits... har kommit i gång lite för sent men kommer bli en fin häst, fått ett bra läge, kanske kan kvala in med lite tur. Utrustning: Barfota, öppet huvudlag.

* * *

Solvallas bana är snabb efter omläggningen.

Men kanske lite för snabb?

Jag tvivlar på att vissa hästar verkligen öppnar 1.13 som de påstås göra. Jag misstänker att banan är lite för kort efter omläggningen.

990 meter istället för 1 000 meter gissar jag, och därför blir det lite glädjetider.

Kanske har jag fel, men det är väl bara att mäta.

* * *

Det kan bli fyra miljoner till den som vinner Kriteriet. 

Två miljoner i förstapris.

Och det dubbla till den som har Premiechansen.

Den som vinner går i praktiken upp i topp av de som kört in mest på Solvalla i år som tränare. Roger Walmann "toppar" just nu den ligan med fyra miljoner. Det är naturligtvis inget att yvas över efter nio månader på det som borde vara landets elitbana. 

* * *

De som drar in mest är kanske de som är med på loppisarna som Solvalla verkar satsa på.

Trist om Elitloppsbanan blir bakluckebanan.

Stefan Melander
Stefan Melander

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Skapa ditt eget travstall och tävla med sportens två- och fyrbenta stjärnor.
Gå med i Guldstallet i dag!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag