Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Det är samspelet som är fantastiskt”

Foto: ANDERS BJURÖ / BILDBYRÅN
Foto: TR Media

För tre år sedan vann Stefan Melanders Nuncio Sprintermästaren. 

Det var också senast TV4-profilen Johan Edlund kommenterade ett travlopp. 

Nu gör han comeback. 

– Jag följer med i travet mycket, så jag har ju stenkoll, säger han. 

För de som följer någon form av sport på TV4:s kanaler är Johan Edlunds stämma förmodligen välbekant. 

Efter att ha lämnat sin tjänst som travkommentator 2011 har den numera 47-årige tv-profilen jobbat med alltifrån ishockey, friidrott och skidskytte. 

Travintresset har han dock inte tappat och när Sprintermästaren avgörs på Halmstadtravet under torsdagen gör han comeback. 

Tillsammans med banans sportchef Jan-Olof ”Molle” Molin, ska han kommentera torsdagens storlopp från vinnarcirkeln. 

– Det ska bli riktigt kul. Jag har kommenterat från 1998 till 2011 sen har jag kört några gånger för Halmstadtravet när det har varit just Sprintermästaren. Nu har jag missat några år på grund av barntillskott och andra saker, men det ska bli riktigt spännande att vara tillbaka. Jag är full av förväntan, säger Johan Edlund. 

”Det är den vidrigaste sporten” 

Det var ett tag sedan senast – hur känns det att vara tillbaka? 

– Jag följer med travet mycket, så jag har ju stenkoll. Sen är det speciellt när man är just i Halmstad. När man kommenterar andra sporter som fotboll och hockey så sitter man ju högt upp på läktaren. Men här står man där nere, på bannivå i vinnarcirkeln. Det är lite lurigt, man får inget djupseende och solen kan ställa till det. Men jag har ju en bra ledsagare i Jan Olof Molin, han är säker…

Hur är det att kommentera trav jämfört med andra sporter? 

– Den vidrigaste sporten att kommentera är friidrott, eftersom det händer så mycket samtidigt på arenan. Det gäller att hålla koll på alla grenar samtidigt, en hockeymatch går väldigt fort men det är ändå de där tolv spelarna som rör sig. Travlopp är ofta ganska statiskt, det är lite kubbning i början när de ska hitta sina positioner men annars är det ganska fasta positioner, säger han och tillägger: 

– Men allt handlar om att ge tittaren eller lyssnaren den information som de behöver och gärna lära dem något. Så det är ganska lika ändå, men ändå väldigt olika.

”Symbiosen mellan tävling och spel är unik”

Hur förbereder du dig? 

– När varje lopp går kommer jag att kunna namn och nummer samt vem som kör vad i alla lopp. Det måste man kunna för man hinner inte titta i programmet och leta efter vad det är för häst, då missar man vad som händer i loppet. Nu har jag lätt för att lära mig, men några timmars förberedelser blir det. Jag vill gärna göra ett bra jobb nu när jag kör.

Vad är det som gör just trav unikt, om du skulle sälja in det till någon som aldrig upplevt det?

– Jag tycker att det är fantastiskt att se samspelet mellan människa och häst. Hästarna är otroligt vackra djur och travarna är riktiga muskelpaket, avlade för att tävla och träna. Sen när du kan spela på något så blir upplevelsen något ytterligare när du kan satsa en tia på en vinnare och håller tummarna för just den. Symbiosen mellan tävlandet och spelet är rätt unik, sen går det att spela på allting, men just det är kittlande med travet. Det går att vinna mycket pengar, säger han och tillägger: 

– Sen ser man att det är väldig mycket känslor, hos såväl hästägare, tränare, uppfödare och skötare och kärleken till djuret är stort. Det är en häftig sport och den har alltid legat mig väldigt varmt om hjärtat sedan jag var liten.

”Vore kul om någon kunde utmana” 

Vilket är ditt häftigaste minne från Sprintermästaren? 

– Jag har missat de senaste åren. Men bland de häftigaste var 2015, sist när jag kommenterade och Nuncio vann. Det var en favorithäst och att han vann, det var tre hästar på linjen men han hade nosen först. Det var läckert. Just den storyn om Nuncio, att han plockades från Sverige från USA och var med i Elitloppet som fyraåring och att sen vinna sprintermästaren. Det var häftigt, jag hoppas på något liknande i morgon.

Vem tror du vinner loppet? 

– Jag tror att Perfect Spirit kommer att vinna, han borde göra det. Normalt sett är att han är ganska klar favorit. Men det hade varit kul om någon kunde utmana honom så att det blir lite race av det.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!