Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Det krävs krafttag för travsportens framtid

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Rollen som travtränaren blir allt svårare för varje år – ibland känns den övermäktig.

Det krävs krafttag för sportens framtid.

Jag är orolig för sportens framtid. Allt fler av Sveriges större tränare signalerar uppgivenhet över att saker inte står rätt till inom vår sport.

Tyvärr står ofta vad vårt eget förbund Svensk Travsport gör – och inte gör – i centrum.

Problem sopas under mattan. Är något fel ska frågan helst tigas ihjäl.

När passiva administratörer monterar ned sporten kan jag sakna de starka ledare vi hade förr som vågade stå för något.

Allt fler nya regler tillkommer som vi tränare har svårt att freda oss mot. Arbetsbördan ökar men nyttan kan ifrågasättas. Några exempel:

Reglementet tillåter banunderlag som innehåller grovt material och annat som rent av kan fördärva hästen. Men om en häst börjar blöda i en hov är det enbart tränarens ansvar.

Vad gäller utrustning får jag inte utnyttja vad jag lärt mig av att köra 1 000-tals hästar. Istället bestäms det av tjänstemän utan egen erfarenhet.

Även utvecklingen av propositionerna gör det ruskigt svårt för mig som tränare. De mest svårkörda hästarna får jag inte köra själv utan måste överlåta till oerfarna lärlingar.

Många i eliten av catchdrivers har problem med måldomarna och efterlyser ett centralt videorum. Men ett videorum i sig löser ju inte problemet om vi inte har någon kvalificerad att sitta i det.

Hästhälsan borde ju finnas för att försvara hästen, inte för att döma ut böter. Samtidigt kan samma personer tvinga mig att använda en käk som jag vet att hästen kommer att blöda ur munnen av, bara av föråldrade regler.

För stelbent och för mycket tjafs.

Samtidigt saknas en förankring i verkligheten och de beslut som väl fattas bygger inte på erfarenhet.

Men plötsligt dyker det upp nya saker där det går att frångå reglemente och vara flexibel med reglerna. Ett sånt exempel är Gocciadoro-skandalen där helt nya lagar kunde stiftas.

Jag undrar bara hur möjligheterna för svenska tränare kommer vara att ha filial i Frankrike under vintermeetinget efter våra nya regler?

Och kommer jag som tränare stängas av om fransmännen tycker min lärling gör fel?

Det måste hända något drastiskt för att få sporten på rätt väg igen och för att nå dit krävs både mod och mer kraft att sätta emot tjänstemannastyrningen av den svenska sporten.

Problemet är att de som ska representera oss aktiva, tränarföreningen, är för svaga och saknar erfarenhet av större tränarrörelser. TR måste vara som ett spelarfack som både har styrkan och förstår problemet.

Tränarnas Riksförbund borde delas upp i två. Vi stortränare måste få en egen röst!

Nu är det som om den lokala bilverkstaden ska driva hela Volvo.

■ ■ ■

Lördagens V75-jackpot ska avgöras i Gävle:

V75-1: Bra chans för min egen storfavorit 7 Vikens High Yield, han är ett sunt spikförslag i jackpotomgången. Första motbud 6 Falcon Am.

V75-2: Ett otroligt svårt stolopp. Ger tipset till 1 Frozen Queen, botemedlet kan vara att spika sig ur problemen. Annars lika bra ta alla.

V75-3: Favoriten 1 In Royalty Boko har ett bra läge för att leda hela vägen. Men jag garderar med åtminstone 4 Merritt, 8 Announcement och 10 Four Guys Dream.

V75-4: 4 S.T.C.C.Faksen såg bra ut vid segern senast och får tipset. Bra kapacitet har 2 Prins C.K. och 9 Spang Viktor. Ett bra lås?

V75-5: Lång distans i Silver, då är spåren inte så viktiga. Min ranking 10 Heading Reference, 11 Figaro Vici, 12 Tjacko Zaz, 5 Exodus Brick och 1 Doctor Doxey Zenz. Garderingslopp.

V75-6: Bra chans att spår 1-4 gör upp om segern. 7 Ferrari B.R. skrällbudet.

V75-7: 5 Expensive är vass och motiverad favorit. Men ta även med 2 Arabesque och 10 Mellby Hurricane.

Berghs V75-häst på lördag

7 Vikens High Yield (V75-1)

Har imponerat i årets starter och ser fortsatt lika fin och formstark ut i träningen. Spåret passar bra i voltstart och visst borde det vara toppchans. Vi fortsätter barfota runt om, vanlig vagn och halvstängt huvudlag.