"Det kommer att bli en  dag med mycket tårar"

Publicerad

Han har tävlat mot Charlotte Kalla.

Han har deltagit i Beridna Högvakten.

Han har fått en väg uppkallad efter sig - och han har världsrekordet i antal raka segrar.

Järvsöfaks, 21, är världens bästa kallblod genom tiderna - men snart är sagan slut.

Att en travhäst tar sig utanför travets värld på det sätt som Järvsöfaks gjort är unikt.

När man går igenom stjärnhästens karriär utanför travbanan är det svårt att inte bli imponerad.

Med risk att missa något gör vi ändå ett försök att räkna upp några milstolpar:

• 2002 gästade Järvsöfaks Stockholm International Horse Show tillsammans med Victory Tilly. Travstjärnorna möttes av ett öronbedövande jubel i ett fullsatt Globen.

• 2004 höll hela Trav-Sverige andan. Järvsöfaks blev plötsligt allvarligt sjuk, men som den vinnare han är besegrade han, efter tre mycket ovissa dygn på Veterinärhögskolan Ultuna, även Baron Gruff-sjukan som tagit många hästars liv.

• 2005 släpptes boken "Järvöfaks - Sagan om kallblodskungen". Boken kompletterades sedan och utkom i ny upplaga 2010.

• 2007 ingick Järvsöfaks som första travhäst i den Beridna Högvakten på Kungliga slottet i Stockholm.

• 2010 fick Järvsöfaks sätta sitt hovavtryck i Walk of Fame på Liseberg. Travkungen fick platsen bredvid Michael Jackson.

• 2010 sändes dokumentären "Drömmen om Järvsöfaks" i TV4.

• 2010 invigs Järvsöfaks väg i Hudiksvall.

• 2010 hedras Järvsöfaks med Svenska Travsports Stora Guldmedalj.

• 2010 utses Järvsöfaks till Travets Hedersambassadör.

• 2010 fick Järvsöfaks stående ovationer då han plötsligt dök upp på scen på Rondo i samband med Hästgalan då han för tolfte gången utsågs till Årets Kallblod.

• 2010 tävlade Järvsöfaks i ett mästarmöte mot skiddrottningen Charlotte Kalla under festivalen "Snösväng" i Hudiksvall. 5 000 åskådare fick se en duell över 100 meter där Järvsöfaks visade sin vinnarskalle och fick huvudet först en meter före mållinjen.

• 2010 hyllades Järvsöfaks med Järvsöfaks Hambo, skriven av Torbjörn Edlund. Låten är av tre skrivna till travhästens ära.

• 2011 fick Järvsöfaks hedersuppdraget att defilera med Prins Daniel och Kronprinsessan Victoria runt Gävletravet i samband med första upplagan av Prins Daniels lopp.

• 2013 tog Järvsöfaks plats i Hall Of Fame -Travets storheter på Nordiska Travmuseet i Årjäng.

• 2014 fick Järvsöfaks även en egen stjärna i Glada Hudik Walk of Fame. Många fans tog då chansen att ta en selfie med travkungen, en av dem var i dag 96-åriga Viola Falk som tatuerade in stjärnhästens namn på överarmen när hon fyllde 90.

• 2014 blev Järvsöfaks staty. Konstnären Sören Jonssons verk är gjord i metallnät och betong och väger 200 kilo.

– Det känns fantastiskt så klart, allt vi fått uppleva. För mig var det förstås speciellt när jag körde honom i vagn till mitt eget bröllop, säger Jan-Olov Persson.

Världens snabbaste kallblod

Trots alla äventyr utanför travbanan så är det ändå på travbanan som Järvsöfaks gjort störst avtryck.

Vi låter Jan-Olov Persson att plocka ut sina tre största ögonblick med Järvsöfaks.

– Först måste jag säga när vi vann derbyt i Norge. Det var overkligt. Ingen svensk hade vunnit i Norge tidigare och det kändes nästan oövervinnerligt.

– När han som femåring slog dåvarande kallblodskungen Bork Rigel är också en milstolpe. Det tredje är världsrekordet i Gävle då han vann på kilometertiden 1.17,9. Jag hade haft en pojkdröm att få vara först att köra under 1.20 med ett kallblod och så blir jag först med en häst att trava under 1.18. Det var otroligt.

"Den dagen kan bli i år"

Järvsöfaks har varit Jan-Olov Persson bästa kompis i 21 år.

Men snart är det över.

Järvsöfaks har problem med en höft och Jan-Olov Persson tänker inte låta honom lida.

– Den dagen kan bli i år, så är det nog faktiskt. Det känns som sista sommaren. Det kommer att bli en tung dag med mycket tårar.

Hur känns det att behöva tänka så?

– Det känns tråkigt. Men det måste bli så den dagen det är dags. Särskilt nu när han är lite halt också så känns det inte bra.

Hur mår Järvsöfaks i dag?

– Han är pigg, men lite halt. Jag kan inte köra honom längre och inte åka runt och visa upp honom som han gillar. Det är tråkigt, supertråkigt.

Går det att sätta ord på vad Järvsöfaks betytt/betyder för dig?

– Det är svårt...väldigt svårt. Han uppenbarade sig när jag som bäst behövde honom. Dels när det gäller ekonomi...Jag är tacksam att han kom i ett sådant skede att jag hade tillräcklig rutin att ta hand om honom. Om jag fått honom tidigare i min karriär tror jag inte att han kunnat tävla i tolv säsonger.

Årets Kallblod tolv gånger

Med 201 segrar på 234 starter och 21 288 570 kronor är Järvsöfaks det mest framgångsrika kallblodet på tävlingsbanan i världen. Han är även det snabbaste kallblodet med världsrekordtiden 1.17,9 över sprinterdistans och så har han världsrekord i antal raka segrar - 42 stycken.

Tre gånger blev Järvsöfaks utsedd till Årets Häst (2003-2005) och hela tolv gånger blev han Årets Kallblod (1998-2009).

Järvsöfaks är även enormt framgångsrik som avelshingst och det finns i dag drygt 750 svenskregistrerade avkommor som tillsammans tagit över 2 000 segrar och tjänat närmare 120 miljoner kronor. Till det ska man lägga till de avkommor som är registrerade i Norge.

– Jag gissar att han närmar sig 3 000 segrar som farfar totalt. I pengar behöver vi nog lägga till runt 60 norska miljoner, säger Jan-Olov Persson.

I år har det körts två V75-lopp och sönerna och döttrarna till Järvsöfaks har gjort rent hus.

På Romme 10 januari vann Raske Rutger före Mitt Hjärtas Lilja och Eldvin.

På Bergsåker 24 januari vann Stamping före Guli Järven och Raske Rutger.

Samtliga pallplacerade kallblod på V75 2015 har alltså Järvsöfaks som pappa.

Även om alla sagor tar slut så kommer Järvsöfaks avtryck inom svensk travsport att synas för alltid - både på och utanför travbanorna.

 

Av Lars-Ove Pettersson/Kanal 75

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Är du nybörjare på trav? Ta hjälp av SportExpressens travskola

Till Expressens startsida

Mest läst i dag