Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Det känns en smula oroande för framtiden

Foto: Mikael Rosenquist / TR Media

Hon gjorde det igen.

Dancin in the Rain plockade andra raka V75-segern.

Men denna seger var inte lika mycket värd i pengar...

Under hela 2010-talet har förstapriset i V75 som standard varit 125 000 kronor.

Men från och med januari 2020 har man sänkt förstapriset till 110 000 kronor i travets elitserie. Något som känns en smula oroande för framtiden och utvecklingen.

Pokalåret 2018 blåstes upp stort. Priserna på hästarna trissades upp och det skulle bli lönsammare att vara ägare till travhästar.

Det blev en kortsiktig framgång med facit hand. Svensk Travsports investering på Pokalåret gjordes med lånade pengar som måste betalas tillbaka. Och beskedet om att sänka prispengarna på V75 är något som bekymrar många aktiva.

Håkan K Persson, som skötte träningen av Dancin in the Rain, vinnaren i V75-4 var givetvis glad över segern. 

– Helt överraskad är jag inte. Det har känts i träningen att hon hade gått framåt med det förra loppet i kroppen.

Perssons åsikt av sänkningen av prispengarna:

– Äsch. V75 är så pass stort ändå. Det är inte hela världen. Den känslomässiga glädjen väger tyngre än pengarna.

Men sänkningen med 15 000 kronor på förstapriset kan ju jämföras med en månads avgift för att ha en häst i träning. Kännbart för ägarna.

 

Alla är inte lika negativa. Jag har pratat med ett par tränare om saken.

Axevalla-tränaren Ulf Stenströmer gör väl inte tummen upp för för förändringen, men försöker se positivt på saken.

– Mina hästägare är överlag väldigt glada över att få vara med på V75 överhuvudtaget och en fjärdeplats där är inte så dåligt betalt. När det kommer till V75 så är det inte pengarna som kommer i första hand, det är äran över att vara med där.

– Jag är glad över att man behåller prispengarna i breddsporten på vardagarna i alla fall. Hade man börjat skära där hade jag varit betydligt mera orolig.

Frågan är dock om inte den tiden kommer också?

Bodentränaren Petri Salmela ger sin på saken.

– Vi åker tillbaka till 90-talet känns det som. Det oroar mig. Inte minst med tanke på att omsättningen är högre i dag.

– Det försvinner alldeles för mycket pengar på vägen från omsättningen fram till dess att prispengarna ska delas ut. Alla har ett ansvar för att hålla i slantarna bättre.

Svensk Travsports VD Maria Croon har förståelse för att det finns oro.

– Hela travsporten lider av en ordentlig ekomomisk förlust under 2019. Vi sköt till pengar till Pokalåret och sedan kom spelregleringen 2019 och dessa två saker ligger till stor del av förlusterna.

– Under 2020 handlar mycket om att vi ska hamna i balans igen och därför krävs det åtgärder. Prispengarna på V75 har varit höga historiskt och det finns anledning till oro.

– Det är en svår balans, men vi tycker att bredden är viktigare. Vi har värnat om banornas medel också. Det ska finnas möjlighet regionala satsningar på varje bana utifrån deras egna förutsättningar också.

– Bredd och ungdom är prioterande områden för hela travsporten, men STL och V75 är ett mycket viktigt koncept. De åtgärder vi sammantaget gjort nu är att få en ekonomi i balans men jag tycker inte det finns anledning till oro, menar Maria Croon.

 

Två sparkolyckor skedde i går. Men både Conrad Lugauer samt Volare Gars skötare verkar ha klarat sig bra.

Det kunde gått betydligt värre.

TRE SNACKISAR

56,7 miljoner

Örjan Kihlström kunde inte hota Ulf Ohlsson i antalet segrar, men Kihlström var den kusk som körde in mest pengar av samtliga under 2019.

Propulsion

Stall Redén har öppnat upp för att det kan bli start för Propulsion på Bergsåker nästa helg. Vi väntar spänt på startlistorna som kommer bli klara på måndag kväll.

Ambulanskrav?

Måste väl finnas på varje bana. I går blev Conrad Lugauer sparkad. Och skötaren till Volare Gar fick en spark i huvudet. Trav kan vara en farlig sport!