Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Det kan gå åt skogen...”

Anders Lindqvist.
Foto: Maria Holmén / Tr Bild
Anders Lindqvist.
Foto: Lars Jakobsson / TR Media

Storfavoriten Face Time Bourbon kommer inte till start i Prix d'Amérique. 

Vad betyder det för svensk del? 

SportExpressen ringde upp svenske travtränaren Anders Lindqvist i Frankrike. 

– Det vore en överraskning om han hann få till det, säger profilen om Björn Goops styrning Zacon Gio.

Prix d'Amérique blev ett helt annat lopp efter att storfavoriten Face Time Bourbon strukits ur det preliminära startfältet tidigt i veckan. Plötsligt blev det prestigefulla loppet en öppen historia mellan hästar som har allt att vinna när det inte finns någon solklar aspirant på segern. I Pd'A finns det två ekipage som är särskilt intressanta ur en svensk synvinkel. 

Robert Bergh och hans träningsadept Power samt Björn Goop som kör Zacon Gio åt Jean-Michel Bazire. Och frågan är hur deras chanser nu ser ut efter den häpnadsväckande strykningen? 

– Robert Berghs häst är fantastisk fin men de brukar ha svårt att komma i gång efter första året de har betäckt som Power nu har gjort. Det kan vara lättare nästa år. Det är ytterst få hästar som klarar av det. Nu är det en häst utöver det vanliga, men jag tror inte att han hinner få i ordning på honom även om jag har mycket respekt för Bergh på alla sätt och vis, säger Anders Lindqvist. 

Zacon Gio tränades tidigare av skandaltränaren Holger Ehlert men i oktober förra året flyttades hästen till fransk mark och placerades hos Jean-Michel Bazire. Lindqvist tror att hästen inte hunnit hitta formen ännu. 

– Goop kör en jättebra häst men Bazire har inte fått stil på den ännu. Det vore en överraskning om han hann få till det. 

Vill se Önas Prince

I ett relativt nära tidspann har Sverige varit bortskämt med framgångar i Prix d'Amérique. Maharajah utmanade det ”franska monstret” Ready Cash flera år i rad och vann tillslut loppet 2014, och fyra år senare vann Readly Express loppet. Och de två senaste åren har Björn Goop försvarat de svenska färgerna när han vunnit Pd'A med Face Time Bourbon. 

Var det sensationellt att Maharajah och Readly Express kunde utmana i Pd'A? 

– Det är sensationellt på det sättet att det är väldigt svårt men det var två exceptionellt bra hästar. Maharajah och Readly Express har visat hur bra de är för de är bra avelshingstar också. Det var två verkliga topphästar. Båda två hade lite problem med skador och trots det lyckades de vinna, de är två väldigt tuffa hästar. Det är verkligen hästar utöver det vanliga.

Daniel Redén hade planer på att starta Elitloppsvinnaren Don Fanucci Zet i Prix d'Amérique men hästen blev dessvärre sjuk och var inte sig själv i genrepet. Det finns dock fler intressanta hästar för framtida starter i Frankrike, menar Lindqvist. 

– Önas Prince skulle vara spännande att se. Det är en rejäl häst som verkar tåla att gå allting men det kanske får bli till nästa vinter, han hade en väldigt tuff säsong nu. 

”Det kan gå åt skogen...”

Startfältet till Prix d'Amérique blir definitiv på torsdag men redan nu finns en preliminär lista på hästar att spekulera utifrån. Anders Lindqvist tycker att det är några som är mer intressanta än andra. 

– Jag tror att Flamme du Goutier och Davidson du Pont har kanonchanser i loppet. Davidson du Pont körs av Jean-Michel Bazires son Nicolas och det enda är att jag tror att han kanske är lite för grön. Nerverna svek honom senast – och då var det ett enklare motstånd. Nu är det Prix d'Amérique. Det kan gå åt skogen. 

– Det är samma med Flamme du Goutier, hon är jätteduktig och speedade enormt senast men det är Théo Duvaldestin, Thierry son som har kört, ska han köra igen så är jag inte säker på att han är tillräckligt tuff. Kanske pappa väljer att köra själv nu... 

Det finns dock en häst med en betydligt mer rutinerad kusk, François Lagadeuc. 

– Tack vare att Hohneck troligtvis kommer att ha bästa kusken utav av mina favoriter så kanske det är min favorit till segern. Det är en fantastiskt fin häst. Det är en ung häst på vägen upp. Han har en kusk som har bra form och kommer med tre raka segrar, det är väldigt spännande.