Det kan bli en jackpott – för hela travsporten

Publicerad

På förhand talar allting för att det blir jackpott på veckans V75.

Jackpott kan det även bli för travsporten om man nu tar tillvara chansen att skapa arenor för framtiden.

I min förra krönika önskade jag att travsporten satsar på nya arenor med de medel som kan skapas genom en omreglerad spelmarknad.

Åby ligger i framkant och har sålt av mark där det bland annat ska bli hotell och konferens.

Ett spännande nytänkande som ger en social närhet året runt som saknas för många banor.

För i ärlighetens namn är det inte särskilt gästvänligt att ta sig till många av

våra travbanor. Däremot sitter många av dessa på värdefull central mark varför fler borde titta på hur man kan skapa mötesplatser för framtiden.

Här har travsporten en ny chans att göra något som kan attrahera dagens publik.

Många av dagens travarenor har 40–50 år på nacken och jag kan tycka att de spontana mötesplatserna saknas.

Jämför till exempel med en sportbar dit du kan gå även utan sällskap.

Med nytänkande banor där arenan exempelvis kombineras med shoppingcenter kan det skapas ett naturligt flöde av människor. Ett flöde som dessutom gör det mer naturligt att vara i travmiljön.

Sedan kommer vi ändå tvingas acceptera att fokus kommer att ligga på de bra tävlingsdagarna och att vi som andra sporter även kommer ha olika divisioner.

Utvecklingen att fler ser tävlingarna än förr men gör det via datorn, där utbudet håller hög klass, är inte heller något vi kan ändra.

Berghs tankar om V75

Omgången i Umeå ser ovanligt lätt ut:

V75-1: Vi inleder med en bra chans för mig själv i form av 10 Malkin. Läget emot och för den som vill gardera ta med 2 Guinea Boko och 6 Mellby Diamant.

V75-2: Omgångens första spik. 10 Månprinsen A.M. kommer från seger och

trivs med att starta tätt. Jag tror att han kommer få en bättre säsong i år då han slipper fjolårets långa resor.

V75-3: 7 Propulsion såg bra ut i vinter utan att få full utdelning. Är ändå värd att gardera efter paus så ta med 3 Fire to the Rain och 5 Nahar.

V75-4: Ännu en bra spik. 3 Global Trust är en häst jag gillar – riktigt fin i årsdebuten.

V75-5: Omgångens mest öppna lopp! De som inte chansar med favoriten 3 Pointillist kan lika gärna ta med alla.

V75-6: 5 Tobin Kronos har bästa läget och brakar till ledning. Då värsta motbudet gör årsdebut borde loppet vara slut. Ännu en bra spik alltså.

V75-7: Här är jag favorit själv med 4 Digital Archive men han måste garderas. 7 Västerbo Hard Cash imponerade senast och 8 Zenit Brick har hårdheten.

Relaterade ämnen
Robert Bergh
Robert Bergh

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Skapa ditt eget travstall och tävla med sportens två- och fyrbenta stjärnor.
Gå med i Guldstallet i dag!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag