Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Det har varit tufft – men jag tvivlar inte”

Björn Goop
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Björn Goop har vunnit Prix d'Amerique med Face Time Bourbon de två senaste åren.
Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD / TR Media

Förra året vann han Prix d'Amérique med Face Time Bourbon.
Sen petades han bakom superhästen. 

För SportExpressen berättar Björn Goop om det tuffa året i Frankrike och sorgen efter att ha fått beskedet att karriären för hans tidigare kompanjon är över. 

– Han kämpar alltid och man vill aldrig att en häst ska ha ont. Det gjorde mig ledsen.

På söndag är det Prix d'Amérique och de två senaste åren har den svenska stjärnkusken Björn Goop vunnit loppet med Face Time Bourbon. Efter segern ifjol kom dock beskedet som överraskade många i travvärlden – Goop petas till förmån för Éric Raffin. 

Sedan petningen har han kört betydligt färre lopp i Frankrike och parallellt har även resultaten dalat. Nu berättar den 45-årige kusken om hur han upplevt det senaste året. 

– Allt går lite grann i vågor. Jag har haft ett lite svårare år när det kommer att få till det med hästarna, de har inte räckt till riktigt och det har varit lite svårare att få styrningar än tidigare år. Tappar man Face Time så tappar man glansen lite på sätt och vis men det är inget som påverkar mig på det sättet. Men visst påverkar det lite grann. Det som härdar gör en starkare också.

Ett år efter petningen: ”Kanske varit lättare”

Björn Goop utvecklar kring hur han sett på sin satsning i Frankrike generellt de senaste åren. 

– För min del, redan från första dagen jag började vara och tävla i Frankrike, så har det handlat om utveckling för att bli bättre. Ibland går det lite neråt och ibland går det lite uppåt. Det är inget jag personligen känner av som jobbigt på det sättet, det är utvecklande. Lite tufft ska det vara ibland för att utvecklas. Det är utvecklande att vara här nere och tävla och se hur man kan utveckla sig själv. 

– Nu har det varit ett år sedan jag tappade Face Time, det är klart att det har varit tufft men det är utvecklande också. Jag ser det inte som något negativt för min del. Jag ser det som positivt. Sen är det klart att man vill köra så mycket som möjligt men det är tuff konkurrens och otroligt många som slåss om det. Jag är inte bara catchdriver utan även en tränare och då är det svårare att få styrningar också. Hade jag bara varit kusk hade det kanske varit lättare men jag vill vara tränare. Jag tycker att det är utvecklande att vara tränare. 

Det låter som att du har haft nytta av att du hållit på några år.

– Så är det. Hade jag varit yngre hade det kanske varit lite så. Man har lärt sig och man vet att det går i vågor. Jag börjar inte tvivla på mig själv för det, man måste vara realistisk i situationen. 

”Det gjorde mig ledsen” 

I årets upplaga av Prix d'Amérique får Björn Goop chansen bakom Zacon Gio, tränad av Jean-Michel Bazire, och länge såg det ut som att deras största konkurrent skulle vara just Face Time Bourbon. Men i tisdags kom beskedet att stjärnhästen missar loppet och att hans karriär är i fara. 

Vad kände du när du fick höra att Face Time Bourbon inte kommer till start och att karriären kanske till och med är över?

– Jag blev ledsen. För mig har den här hästen betytt jättemycket. I början av en karriär vill man alltid vinna och vinna, men hästarna har en otroligt stor stor betydelse. De är våra kompisar. Han har betytt så jäkla mycket. Det är inte kul när en häst blir skadad. 

– Jag tycker synd om de som organiserar och ska åka och titta på travet och det här evenemanget. Och så är den här stjärnattraktionen plötsligt borta. Jag måste säga att jag blev ledsen, för Face Times skull, folk som ska komma och titta, och för evenemanget, säger Björn Goop och avvaktar. 

– Sen vet jag att han är en sådan enormt härlig häst. Han kämpar alltid och man vill aldrig att en häst ska ha ont. Det gjorde mig ledsen. 

”Blir ett helt annorlunda lopp”

Nu gäller det däremot att fokusera på söndagens uppgift – och han är glad över att få chansen att köra Pd'A ännu en gång. 

– Det är inspirerande att få frågan att köra Prix d'Amérique. Jag har haft en dröm om att få köra det någon gång i livet – och att få frågan om att få köra igen är jättekul, så klart. 

Vi har ingen klar startlista ännu – men vad tror du om hästens chanser?

– Han har varit en fantastisk häst och slagit Face Time Bourbon två gånger men han har tappat sin fornstora glans litegrann på slutet. Därför har de gjort ett tränarbyte, han har sett bättre ut men ändå inte visat den riktiga formen än så länge. Vi får se nu. Han har alltid varit bra på små banor och nu är det en stor bana. Han slår som en outsider. 

Hur förändras loppet för er del nu när Face Time Bourbon inte kommer till start?

– Det blir ett helt annorlunda lopp, det är klart. Men som sagt, vi vet inte ens vilka som definitivt kommer att starta än så länge. Det är bara spekulationer.