Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Det har varit lite stolpe in"

Peter Untersteiner
Foto: MALIN ALBINSSON/KANAL75
Peter Untersteiner tog sig till Kriteriefinal med treåringen Alcoy
Foto: KANAL75

Peter Untersteiner är stekhet – och har radat upp segrar den senaste perioden.

Nu berättar han om aktuella finalhästen Alcoy, chanserna inför finalen i Svenskt Travkriterium och den senaste tidens superform.  

Det har varit lite stolpe in en period nu, säger han.  

Peter Untersteiner har varit travtränare i 30 år och har under den tiden varit en av Sveriges absolut framgångsrikaste. 

Att han fortfarande "har det" råder det heller inga tvivel om och den senaste månaden har Untersteiners stall visat storform. 

Peter Untersteiner: "Självförtroendet växer" 

Själv vill han dock inte lägga alltför stor värdering i den senaste tidens framgångar. 

– Jag tycker väl att det gått bra för mig i 30 år, och det har gått extra bra de senaste åtta åren som tränare om jag sammanfattar det. Jag hade 22 bra år och nu har jag haft åtta kanonår. Vad gäller den senaste månaden får man någonstans se helheten, den är alltid viktigast. Det har väl varit lite stolpe in den senaste månaden. 

Går det att förklara den här typen av formtopp? 

– I regel har man inga förklaringar på det. Det blir ju lite flytperioder, hästarna är ovanligt friska, går in på linjen och man vinner på foto i stället för att få stryk. Man tar lite fler rätta beslut och vågar göra lite mer. Man litar på hästarna mer. Då är det lättare att ta lite initiativ, så är ju verkligheten, säger han och tillägger: 

– Det har mycket med självförtroende att göra. Precis som i andra sporter och allt annat man håller på med. 

Hur mycket spelar just självförtroendet in som travtränare? 

– Jag tycker väl att jag har en rätt så stabil nivå, men i bland blir det ju extra bra. Jag tror nog att det är lika för alla mer eller mindre, det kan växla rätt fort. Som sagt: Det har varit lite stolpe in en period nu. 

"Han utvecklas efter varje lopp" 

Nästa helg är det dags för Svenskt Travkriterium, där Peter Untersteiner själv ställer upp med treåringen Alcoy. Hästen tog sig till final i sin blott sjätte tävlingsstart i karriären. 

Hur ser du på hästens utveckling? 

– Han behövde lite tid på sig. Han debuterade ju inte förrän inför sprintermästarhelgen i Halmstad och sen har det varit en sån häst som utvecklats efter varje lopp. Vissa hästar tar stryk av loppen och vissa utvecklas av loppen. Den här hästen tillhör den senare kategorin. Vilket innebär att fysiken och grundträningen är bra. 

Hur ser du på chanserna i finalen? 

– Chansen att vinna är väldigt liten. Men en god placering är väl inte helt orealistiskt. Min häst är ju gynnad av tempo och distansen. Det sa jag redan innan försöket. 

"Jag var alldeles för dyr" 

I början av september drog Guldstallet i gång igen efter flera års frånvaro. De som satsat på Peter Untersteiner kan skatta sig lyckliga, då han både på som tränare och kusk dragit in många poäng. 

Själv valde han dock att inte satsa på sig själv. 

– Jag kunde inte köpa mig själv, jag var ju alldeles för dyr. Det hade jag ju gärna gjort. Men jag hade bränt för mycket pengar då. Så jag har ingen jättestor koll. 

Varför ska man ha Peter Untersteiner i sitt guldstall i fortsättningen? 

– Stallformen är bra och det är ju det som gäller. Sedan får man ju avväga kostnaderna där och snåla på något annat, säger han med ett skratt.