Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Det här är inget annat än en riktig superhäst

Foto: LJ / TR Media

Det var upplagt för duell i V75-3.

Power i ena ringhörnan.

Obesegrade Ecurie D. i den andra.

Men någon envig blev det inte, Ecurie D. vann på knockout.

Ina Scot är en av de bästa travhästarna som någonsin funnits. Det blev över 50 segrar och mer än 20 miljoner kronor insprunget för stjärnstoet. Vid ett tillfälle i karriären hade den Kjell P Dahlström-tränade hästen inte mindre än 31 raka (!) vinster. Och det var inte i några ”blåbärsgäng” heller, direkt. 

Utan i lopp som: Drottning Silvias Pokal, Breeders’ Crown, Europaderbyt, Stochampionatet och Svenskt Travderby.

Segern i Prix d’Amerique tillsammans med Helen Ann Johansson (som också var första kvinna att köra loppet!) 1995 gör henne för alltid ihågkommen. Duon lyckades göra det ”omöjliga”.

Det var en sådan häst som lockade publik till travbanorna. En folkets häst.

Hon huserade på just Mantorp där hon även, vackert nog, ligger begraven i dag. Sedan 1993 körs välförtjänt ”Ina Scots Ära” – ett lopp för fyraåringar som brukar samla bra fält för att hedra superstoet. Loppet har bjudit på flera riktigt vassa vinnare genom åren.

Den här upplagan var inget undantag. Verkligen inte. På förhand fanns två klara huvudrollsinnehavare. Frode Hamres obesegrade superlöfte Ecurie D. och Robert Berghs kanon Power som med sin Kriterieseger var kung som treåring.

Det var upplagt för duell, men någon sådan blev det inte dessa emellan...

Björn Goop var tidigt med på noterna från bakspåret och körde rätt fram i vida spår för att komma före Power. Den offensiva taktiken lyckades och via vida spår landade favoriten utvändigt om ledaren. Därefter gick det sakta en bit men ut på sista långsidan var det full fart igen.

Power satt sist i kön och gick en ruggig långsida i motvinden, men krafterna tröt så klart och han var aldrig segeraktuell.

Istället var det ledande Armour As som bjöd upp till ”dans”. I sista sväng såg Ecurie D. lite seg ut och Björn Goop gick ner i rygg på ledaren för att gjuta mod hästen.

Den manövern lyckades, för när han veks ut igen blev det fulla tömmar och Ecurie D. vann med, till synes, krafter kvar. En grymt bra insats och vilken enorm inställning!

Även stort plus till Armour As där bakom.

Ina Scot tog som sagt 31 raka vinster (men inte från debuten) och Jean-Pierre Dubois uppfödningen Ecurie D. är ännu obesegrad med nio raka triumfer. Det här är inget annat än en superhäst som kommer att vinna liknande storlopp och husera i världseliten. Känslan är att segerraden kan bli lång. Väldigt lång...

■ ■ ■

Jag ringde upp tränaren, Frode Hamre, för att höra hans tankar om insatsen:

– Jag var verkligen imponerad med tanke på den öppningen.

Vad tänkte du i sista sväng?

– Då trodde jag att mjölksyran slog till och att han skulle förlora, faktiskt. Men han kom tillbaka när kusken vred ut och jag blev våldsamt imponerad.

En del snack om Elitloppet. Är den dörren helt stängd..?

– Han kommer att starta på Solvalla om två veckor, men om jag får bestämma blir det i Fyraåringseliten. Nu tar jag ju inte beslutet helt själv, men det är det mest rättvisa mot hästen. Just nu är inte kort distans hans bästa, tror jag.

Vad jag tycker? Klart att det hade varit en oerhört spännande krydda. Men. Jag får lov att vara tråkig och tycka att det är klokt att vänta med tanke på orutinen.

Elitloppsvinnaren 2021?! I sådana fall får han väl segerdefilera inför publik också...

■ ■ ■

Björn Goop hade det väl förspänt på förhand och levererade också. Han satte inte bara dit den obesegrade superhästen, utan vann även med egentränade Karamel Hill och Zap di Girifalco.