Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Det hände med Fituna – efter Timo Nurmos flytt

Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia
Foto: WIKIPEDIA

Fituna Säteri är en av Sveriges mest historiska gårdar. 

Timo Nurmos bodde på gården i 14 år – innan han 2015 valde att flytta. 

Numera används dock inte gårdens enorma travresurser. 

– Vi har inte hittat någon som varit i den digniteten, och som sväljer en så stor anläggning, säger ägaren Michael Lindholm. 

 

För tre år sedan flyttade stjärntränaren Timo Nurmos från miljongården Fituna Säteri.

Ett tufft beslut för Nurmos, som bott på gården i 14 år – och som under den tiden bland annat vunnit sex Kriterium och fyra Derbyn. 

– För mig är det en legendarisk gård. Jag har varit där nästan lika länge som jag har varit i Sverige och det är lite vemodigt att flytta, men ibland måste man gå vidare i livet, sa Nurmos i en intervju med Kanal75 2015. 

"Det blev en stor omställning" 

En flytt som inte bara innebar en stor förändring för Nurmos – utan även att en av Sveriges största gårdar helt plötsligt stod med outnyttjade travresurser. 

Michael Lindblom har varit ägare för gården sedan 2010, och blev i och med det köpet Stockholms läns femte största markägare. 

– Det blev en stor omställning. När Nurmos flyttade ut blev vi tvungna att fundera på vilken driftsinriktning vi skulle ha på gården i framtiden. Som det är nu har vi lagt mer fokus på de bostäder vi haft som varit i dåligt skick. Vi har jobbat lite med korttidsuthyrningar och så vidare, berättar Michael Lindblom och tillägger: 

– Vi har två tre stallar som står tomma just nu. Vi tittar väl i första hand på kommersiella lokaler, som är en annan marknad, så det är där vi står just nu. 

"Inte många som har så stor verksamhet"

Fituna är historisk mark, och ett gravfält från järnåldern tyder på att gården var bebodd redan då. 

När Michael Lindblom köpte marken bestod den av 950 hektar skogsbruk, 340 hektar åker – och värderades till 155 miljoner kronor. 

Själv bor han i huvudbyggnaden, och de nyrenoverade bostäderna är numera är uthyrda. 

I stallen är det dock tomt, och en gård som har resurser att hyras ut till någon av Sveriges stortränare används just nu inte alls. 

– Sedan finns det ju en stor anläggning med travbanor som är fullt fungerande. Men vi har inte hittat någon tagare på så stora ytor. Men rätt som det är dyker det kanske upp någon travkille som hör av sig, då får vi ta ställning till det, säger Lindblom.  

Har det varit svårt att hitta intressenter? 

– Det blev en stor förändring när Nurmos flyttade ut. Så många travtränare är det inte som har en så stor verksamhet som Timo Nurmos. Sedan provade vi med lite mindre hyresgäster, vilket har både för- och nackdelar. Mest nackdelar. Men som det är nu gäller det att se till vad som är bäst på sikt. 

"Marknaden utnyttjas inte fullt ut"

Du har inte hört från någon travtränare? 

– Nej, eller det var någon i början som var på. Men han hamnade på norra sidan av stan. Men vi har inte hittat någon som varit i den digniteten och som sväljer en så stor anläggning.

Som läget är nu – är det inte lite bortslösade resurser? 

– Ur ett travperspektiv beror det på att marknaden inte utnyttjas fullt ut. Skulle någon av de större travtränarna höra av sig… Om det är någon som känns bra. Absolut att man skulle kunna sätta sig och ta en diskussion med en sådan person. För allt finns ju, säger han. 

Vad är gården värd nu? 

– Jag vet inte, jag har inte värderat den. Men jag kan säga så här: Gården är i väsentligt bättre skick än när jag flyttade hit. Även om man kan se att det finns några lediga boxar… 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!