Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅNFoto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
 Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Foto: MALIN ALBINSSON (MVA FOTO) / MAFoto: MALIN ALBINSSON (MVA FOTO) / MA
 Foto: MALIN ALBINSSON (MVA FOTO) / MA

”Det blir nog en form av ångest”

Publicerad

Under drygt tre års tid var Stig Wiklund Johnny Takters mentala coach. 

Nu väljer stjärnkusken att avsluta karriären. 

Ett beslut som Wiklund menar växt fram under en längre tid. 

– Egentligen från den första dagen jag började jobba med honom, säger han. 

I söndags meddelade stjärnkusken Johnny Takter att han väljer att avsluta karriären – något som kom som en överraskning för många. 

Stig Wiklund, som komponerade ihop det öppna brevet, och som sedan 2014 varit Takters mentala coach – var dock inte särskilt förvånad när han väl fattade beslutet.  

– Han är kanske lite udda för att vara i travbranschen, han går sina egna vägar och har sina egna uppfattningar. Han är en känslomänniska. Det är ganska typiskt för många av de världsstjärnor jag jobbat med, att de går sina egna vägar. De går inte riktigt att förutspå. Johnny har haft mycket funderingar kring om han ska fortsätta överhuvudtaget, säger Stig Wiklund. 

”Han är väldigt reflekterande”

Under hur lång tid då? 

– Egentligen från första dagen jag började jobba med honom. Han tycker det finns andra värden i livet och har jobbat med trav sedan han var barn i princip. Dessutom har han nått alla stora framgångar. Så han har väl frågat sig själv om det är värt alla sena kvällar och så vidare. 

Stig Wiklund menar att han 2014 var med om en liknande situation, då med den före detta skidskyttestjärnan Helena Ekholm. 

– Jag ska inte säga att det kändes naturligt men han har till och från fört de här resonemangen. Johnny är ju den typen som är väldigt reflekterande. Jag kände något liknande med Helena Ekholm efter att hon vunnit VM-guld, säger han och tillägger:  

– När du börjar reflektera kring om det är roligt och om man har det inre drivet… Då blir det svårt. 

LÄS MER: Allt du behöver veta inför Elitloppet 2018: Tv-tider • Loppen • Hästarna

”Suget kan komma tillbaka”

Kände du att Johnny själv var trygg i beslutet? 

– Ja, han kände nog att det var rätt. Det har växt fram och jag har inte övertalat honom. Att hålla på när man inte känner det inre drivet, det fungerar inte. Det är väldigt lätt att du känner dig utmattad. Robban (Robert Bergh) har ju haft lite time out och så där. Men då har han haft drivet att komma tillbaka.

Tror du att det blir någon comeback?  

– Det är klart att det blir ju en vardag att klara av när man slutar. Det kan vara så att suget kommer tillbaka. Men eftersom Johnny redan vunnit allt kan det vara lite annorlunda. Då känner man kanske någon form av lättnad. Har man några lopp kvar man vill vinna blir det på ett annat sätt, säger Wiklund och fortsätter: 

– Men man ska aldrig stänga någon dörr. Ibland får man suget tillbaka ändå. Jag tycker Johnny är en toppenkille, som kanske är lite introvert och lite blyg. Han gillar inte att vara i centrum. Någonstans kanske han känner att han skulle vilja prova på något annat.

”Blir både lättnad och ångest”

Han säger själv att kuskkarriären tagit på honom psykiskt – hur skulle du säga att han mår i dag? 

– När jag pratar med honom upplever jag att han mår väldigt bra. Sedan är det klart att det är tufft mentalt när du fattar den här typen av avgörande beslut. Det blir nog en form av ångest. Men det här är inget som kommit helt plötsligt, vilket jag tror är bättre. I stället för att i vredesmod efter en förlust säga att man slutar. Så det är både och. Det blir både en lättnad och en ångest. Men jag tycker det är helt rätt om man inte känner det inre drivet. Ibland måste man våga fatta svåra beslut. 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Är du nybörjare på trav? Ta hjälp av SportExpressens travskola

Till Expressens startsida

Mest läst i dag