Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Det blir nog en form av ångest”

Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Foto: MALIN ALBINSSON (MVA FOTO) / MA

Under drygt tre års tid var Stig Wiklund Johnny Takters mentala coach. 

Nu väljer stjärnkusken att avsluta karriären. 

Ett beslut som Wiklund menar växt fram under en längre tid. 

– Egentligen från den första dagen jag började jobba med honom, säger han. 

I söndags meddelade stjärnkusken Johnny Takter att han väljer att avsluta karriären – något som kom som en överraskning för många. 

Stig Wiklund, som komponerade ihop det öppna brevet, och som sedan 2014 varit Takters mentala coach – var dock inte särskilt förvånad när han väl fattade beslutet.  

– Han är kanske lite udda för att vara i travbranschen, han går sina egna vägar och har sina egna uppfattningar. Han är en känslomänniska. Det är ganska typiskt för många av de världsstjärnor jag jobbat med, att de går sina egna vägar. De går inte riktigt att förutspå. Johnny har haft mycket funderingar kring om han ska fortsätta överhuvudtaget, säger Stig Wiklund. 

”Han är väldigt reflekterande”

Under hur lång tid då? 

– Egentligen från första dagen jag började jobba med honom. Han tycker det finns andra värden i livet och har jobbat med trav sedan han var barn i princip. Dessutom har han nått alla stora framgångar. Så han har väl frågat sig själv om det är värt alla sena kvällar och så vidare. 

Stig Wiklund menar att han 2014 var med om en liknande situation, då med den före detta skidskyttestjärnan Helena Ekholm. 

– Jag ska inte säga att det kändes naturligt men han har till och från fört de här resonemangen. Johnny är ju den typen som är väldigt reflekterande. Jag kände något liknande med Helena Ekholm efter att hon vunnit VM-guld, säger han och tillägger:  

– När du börjar reflektera kring om det är roligt och om man har det inre drivet… Då blir det svårt. 

LÄS MER: Allt du behöver veta inför Elitloppet 2018: Tv-tider • Loppen • Hästarna

”Suget kan komma tillbaka”

Kände du att Johnny själv var trygg i beslutet? 

– Ja, han kände nog att det var rätt. Det har växt fram och jag har inte övertalat honom. Att hålla på när man inte känner det inre drivet, det fungerar inte. Det är väldigt lätt att du känner dig utmattad. Robban (Robert Bergh) har ju haft lite time out och så där. Men då har han haft drivet att komma tillbaka.

Tror du att det blir någon comeback?  

– Det är klart att det blir ju en vardag att klara av när man slutar. Det kan vara så att suget kommer tillbaka. Men eftersom Johnny redan vunnit allt kan det vara lite annorlunda. Då känner man kanske någon form av lättnad. Har man några lopp kvar man vill vinna blir det på ett annat sätt, säger Wiklund och fortsätter: 

– Men man ska aldrig stänga någon dörr. Ibland får man suget tillbaka ändå. Jag tycker Johnny är en toppenkille, som kanske är lite introvert och lite blyg. Han gillar inte att vara i centrum. Någonstans kanske han känner att han skulle vilja prova på något annat.

”Blir både lättnad och ångest”

Han säger själv att kuskkarriären tagit på honom psykiskt – hur skulle du säga att han mår i dag? 

– När jag pratar med honom upplever jag att han mår väldigt bra. Sedan är det klart att det är tufft mentalt när du fattar den här typen av avgörande beslut. Det blir nog en form av ångest. Men det här är inget som kommit helt plötsligt, vilket jag tror är bättre. I stället för att i vredesmod efter en förlust säga att man slutar. Så det är både och. Det blir både en lättnad och en ångest. Men jag tycker det är helt rätt om man inte känner det inre drivet. Ibland måste man våga fatta svåra beslut. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!