Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det är väl lite så att trägen vinner”

Håkan Arvidsson
Foto: LARS JAKOBSSON / Kanal 75 AB
San Moteur
Foto: LARS JAKOBSSON / TR Media

San Moteur har gjort fem starter i livet och är obesegrad. 

På lördag väntar karriärens hittills största uppgift – Svenskt Travkriterium. 

– Det är otroligt roligt att kunna åka ut med fem raka ettor inför Kriteriet, säger Håkan Arvidsson, ägare och uppfödare till hästen. 

1992 köpte Håkan Arvidsson Tiba Lavec. 

Ett framgångsrikt sto som pappa Berndt I Arvidsson bland annat vann Breeders Crown med. Det blev också startskottet för stolinjen som ligger bakom den talangfulle treåringen San Moteur som är fjärde generationen i Arvidssons uppfödningssatsning. 

– Det är väl lite så att trägen vinner. Det har varit många bra hästar i den stammen och den här första avkomman efter den här mamman, Aung San Suu Kyi. Hon var talangfull men var lite speciell i sitt psyke. Och så betäckte vi med Panne de Moteur och så blev det den här då, säger Håkan Arvidsson. 

”Otrolig snygg häst att se på” 

Att det är Björn Goop som tränar hästen är ingen slump. Håkan Arvidsson är nämligen morbror till stjärnkusken och jobbar även kring stallet med diverse olika sysslor. 

Således har även Arvidsson mycket kontakt med San Moteur till vardags och han är väldigt nöjd med hur hästen skött sig under den hittills kort karriären. Vilket i och för sig inte är så konstigt med fem segrar på fem starter. 

– Han är en otroligt snygg häst att se på. Han var lite liten från början men sen har han växt till sig lite. Han gör allting rätt hela tiden. Under hösten som tvååring och vintern som treåring kändes det att han var något alldeles speciellt. Det gjorde det, säger Håkan Arvidsson och fortsätter: 

– Det är otroligt roligt att kunna åka ut med fem raka ettor inför Kriteriet. 

Hur ser er uppfödningsverksamhet ut?

– Vi föder upp lite gemensamt, jag och Björn. Vi ligger på sju-åtta fölston, någon har jag själv och någon har Björn och så har vi några i lag. Det gör vi för att vi vill kunna ha hästar att träna fram så här.  

Tvingas klara sig utan Björn Goop

På lördag är det dags för Kriteriet på Solvalla med två miljoner kronor i förstapris, men San Moteur har chansen på dubbla prissumman då han är deltar i premiechansen. 

Dessvärre är Björn Goop avstängd så det blir Per Lennartsson som får sköta tömmarna. 

– Per är en av de främsta kuskarna och väldigt lugn och rutinerad så det ska inte vara några bekymmer. Jag litar fullständigt på Per. 

Är du nervös? 

– Ja! Skojar du eller? Det är oerhört stort lopp. Det är stort att bara vara uppfödare till en sådan häst men att även vara ägare och så håller jag ju på med honom till vardags. Det är väldigt stort.