Foto: HENRIK JANSSON / HENRIK JANSSON GT/EXPRESSENFoto: HENRIK JANSSON / HENRIK JANSSON GT/EXPRESSEN
 Foto: HENRIK JANSSON / HENRIK JANSSON GT/EXPRESSEN
Foto: LEIF GUSTAFSSONFoto: LEIF GUSTAFSSON
 Foto: LEIF GUSTAFSSON

”Det är synd att det är samtidigt”

Publicerad

Framför allt är han känd för sina år som programledare för Bingolotto. 

Men Leif ”Loket” Olsson har även ett stort travintresse. 

Han äger själv fyra hästar, jobbade under en längre tid med trav-tv – och har även varit bankonferencier. 

Årets upplaga av Olympiatravet missar han dock – då det krockar med bingo. 

– Det är synd att det är samtidigt, säger han. 

Leif ”Loket” är en av Sveriges genom tiderna mest folkkära programledare, och förknippas framför allt med Bingolotto – som han ledde i totalt elva år mellan 1989 och 2000. 

I samma program var ”Bingolotto-hästen” ett stående och populärt inslag, där en person varje vecka vann lika mycket som den utvalda travhästen sprang in. 

Han har i flera år dessutom varit bankonferencier och minnen från Olympiatravet, som avgörs på Åby på lördag, finns det gott om. 

– Rite On Line var ju några år med under Atle Hamre, det är väl något man minns, jag tycker det var ett trevligt ekipage. Sedan vann ju Bo Eklöf med Scandal Play också. Det tycker jag var en stor sensation. Sedan har jag svårt att hålla isär åren, men Rite on Line och Scandal Play är väl framför allt de jag kommer och tänka på, säger han. 

”Tyvärr är det månadsfinal...”

Hur mycket följer du med i dag? 

– Mycket. Jag spelar en hel del och tycker det är roligt. Sedan har jag fyra hästar i dag, eftersom jag köpte en till. Det tycker jag är roligt. 

Vad tycker du om årets upplaga av storloppet? 

– Det är alltid svårt att säga. Olympiatravet slåss ju med Elitloppet. Men jag tycker det är ett trevligt lopp, säger han. 

Kommer du själv vara på plats? 

– Nu har vi tyvärr månadsfinal på Bingon, som i vanliga fall är varje onsdag. Så jag kommer vara där en stund, visst går finalen som sista lopp? 

Ja. 

– Då kommer jag inte vara på plats när det går. Det är synd att det är samtidigt.

”Det är inte riktigt bra”

Turligt nog kan han se loppet via tv – där han framför allt tycker att TV4-reportern Matteus Lillieborg gör ett bra jobb. 

– Jag tycker sändningarna är jättebra. Kanske att det är lite för mycket tips till höger och vänster, men det är väl så det ska vara. Särskilt Matteus är bra. Han betyder nog en hel del, säger han. 

Annars är livet betydligt lugnare för ”Loket” i dag – och han säger själv att åldern börjar ta ut sin rätt. 

– Man är ju lite gammal och åren går… Kroppen hänger med, men det är inte riktigt bra. Jag har dålig balans och så där, säger han och fortsätter: 

– Jag är lite yr och konstig. Jag äter tabletter för blodtrycket och så där. Så vi får väl se vad som händer.  

”Allting har sin tid”

Trivs du som pensionär annars? 

– Man känner ju på kroppen att man blir äldre. Det är inte samma vitala kropp som det var en gång i tiden. Så man får ta det lite försiktigt, men det ska väl gå bra. Det hoppas jag. 

Du saknar inte livet i rampljuset?

– Nej, jag är för gammal nu. Allting har sin tid, säger han. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Är du nybörjare på trav? Ta hjälp av SportExpressens travskola

Till Expressens startsida

Mest läst i dag