Foto: / Foto: Lars Jakobsson/Kanal 75Foto: / Foto: Lars Jakobsson/Kanal 75
 Foto: / Foto: Lars Jakobsson/Kanal 75
Foto: / Foto: Lars Jakobsson/Kanal 75Foto: / Foto: Lars Jakobsson/Kanal 75
 Foto: / Foto: Lars Jakobsson/Kanal 75

"Det är som en saga det här..."

Publicerad

En sagohäst i sagohästens lopp.

VästerboontheNews är bättre än någonsin som nioåring och ska enligt tränaren ha goda chanser att vinna Legolas Minne på Åby på lördag.

- Det är som en saga det här också. Han känns så oförskämt fin att det vara vore dumt att inte tro på chans igen, säger Lars Brindeborg.

VästerboontheNews är en av dessa hästar som bara blir bättre med åren.

Vid årsskiftet fyller valacken tio år men visar inga tecken alls på mättnad. Tvärtom.

Upplägget med mestadels underhållande arbete mellan starterna och pustande har gjort att VästerboontheNews varit igång och startat mer eller mindre kontinuerligt under ett par års tid.

Efter andraplatserna i SM och Müllers Memorial under senhösten bärgades karriärens största triumf senast på Solvalla. Örjan Kihlström ledde varje meter av Silverhästen med nioåringen och inkasserade en kvarts miljon.

Lars Brindeborg kom i kontakt med VästerboontheNews när hästen var tre år och hade problem med en kota som satte stopp för fortsatt tävlande hos Svante Båth.

- Jag jobbade hos Petri Puro då och fick hand om honom på en gång. I stallet har han varit ”Bosse” från dag ett. En härlig individ man har roligt tillsammans med.

- Sedan har han vandrat uppåt i klasserna sakta men säkert och nu är han bättre än någonsin. I guld till och med, säger Lars Brindeborg.

Saga över Bosse också

På lördag är VästerboontheNews en av de heta segerkandidaterna i Legolas Minne - hyllningsloppet till sagohästen Legolas som gick från noll till världsstjärna och blev den mest folkkära hästen i sporten genom tiderna.

Halmstadtränaren Lars Brindeborg tycker att han har en sagohäst i det lilla formatet.

- Det är ju en saga allt det här med Bosse också. säger Brindeborg, som plockade ut proffslicensen i höstas efter ett uppehåll på tio år och huserar på Kronhults Gård i Getinge i Halmstad med sina hästar.

"Tar livet med en klackspark"

Bosse satt naturligt för mellanpartiet i namnet VästerboontheNews. Nioåringen går även under andra mera underliga namn.

- Väster-sno när han är snabb, och det kan bli Väster-glo när han är lat någon dag och bara springer och tittar sig omkring. Han är så fantastiskt härlig. Han tar livet med en klackspark. Vi har jättekul tillsammans. Han är en häst alla vill jobba med.

Spetsar igen?

Den nioårige valacken är extrem på att skilja på träning och tävling enligt tränaren. Han vet när det är allvar. Annars hade det knappast rullat in 4,3 miljoner under karriären.

Loppet Legolas Minne körs som V75-3 på lördag för den högsta klassens hästar och hästen från Halmstad är en av favoriterna till segern.

- Han blev lite ensam till slut senast och slog av på takten lite. Men han var inte trött efteråt i alla fall. Han har jättefin form och har ju lyft sig ännu ett snäpp på slutet. Ja, han mår så jäkla bra och är självsäker och tillfreds med allting och borde ha en vettig chans att vinna loppet från ledningen.

VästerboontheNews är startsnabb och drog ett spår två bakom bilen. Spetschansen?

- Han brukar kunna öppna och Örjan har tagit ledningen med honom varje gång. Så det vore dumt att inte tro att han inte kör sig till ledningen initialt i varje fall. Om han är som innan i varje start här på slutet tror jag Örjan siktar in sig på ledningen och sedan får vi se hur det artar sig.  Att alla hästar ska ha skor den här gången ligger jag inte sömnlös över heller - det är lika för alla.

Slutligen. I stoloppet på kupongen (V75-2) fick Ulriika Highness ett springspår på 20 meters tillägg. Hon visade form med en ordentlig spurt till en andraplats senast.

- Hon är rätt tuff och tål tuffa upplägg. Med lite körning brukar hon ha en rejäl bössa sista 700 som hon visade senast. Hon kommer med väldigt bra form och det är inte så mycket att oja sig över med skor på henne heller tycker jag. Hon kan vara svår i volten men är hon bara på humör kan springspåret hjälpa henne till en bra position direkt. Hon ska absolut räknas på kapacitet och form, slutar Lars Brindeborg.

 

Av Mikael Wikner/Kanal 75

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


2

3

Är du nybörjare på trav? Ta hjälp av SportExpressens travskola

Till Expressens startsida

Mest läst i dag