Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Det är skrämmande – skiten får inte finnas”

Robert Bergh.
Foto: Malin Albinsson / TR Media
Reijo Liljendahl
Foto: Maria Holmén / Travronden
Roger Walmann.
Foto: Maria Holmén / Tr Bild
Johan Untersteiner.
Foto: Malin Albinsson / TR Media / Malin Albinsson
Adrian Kolgjini.
Foto: LENA EMMOTH / TR BILD / TR Media / Lena Emmoth

Bilden på när den framgångsrike travtränaren Jerry Riordan ses ”slanga” en av sina hästar har fått stor uppmärksamhet i trav-Sverige. 

SportExpressen ringde upp några av landets största travtränare för att höra hur de ser på bilden – och om de tycker att doping är ett stort problem inom svensk travsport. 

DETTA HAR HÄNT

I en granskning av Trottosport påstår en före detta anställd att det travtränaren Jerry Riordan ”slangar” sina travhästar själv. 


Sajten publicerade bilder där Riordan uppges utföra nässvalgssond, även kallat ”slangning”, på en framgångsrik häst i Frankrike. 


För SportExpressen berättade tränaren följande:

– Jag pratade med ST (Svensk Travsport reds anm) om de där bilderna för lite mer än ett år sedan skulle jag tro. Det var ingen tävlingsdag, vilket jag förklarade för ST, och hästen hade precis anlänt från Sverige utan att ha druckit, sa Jerry Riordan. 


I Sverige är det inte tillåtet att utföra ”slangning” utan en veterinär närvarande, men enligt Riordan fanns en veterinär på plats. 


Mattias Falkbåge utredningschef på Svensk Travsport, kommenterade bilden och berättade att förbundet kände till den sedan tidigare. Dock skickades den vidare till franska travförbundet eftersom bilden var tagen i Frankrike.


Nässvalgsond är ett vanligt verktyg att tillgå när hästar drabbats av kolik. Det kan också användas i förebyggande syfte. Men den senaste tiden har det också uppmärksammats i samband med så kallad ”milkshakedopning” där hästen matas med substanser såsom bikarbonat eller citrat som gör att den inte känner av mjölksyra i lika stor utsträckning.

ROBERT BERGH: ”Det är mest skrämmande”

Hur reagerade du på bilden? 

– Det är väl det jag känner med svensk travsport. Det är så pass vanligt i vissa stallar. Det man som tränare inte ska göra låter man inte veterinären göra. Den är inte funktionell. Vad det nu är i slangarna i vissa stallar, det är en historia i sig. Till att börja med finns inte spärren att man inte får injicera sina egna hästar, det är en veterinärsak och det ska vara journaler på det. Det fungerar sämre och sämre och vi har ett läge där ST inte vill vända på stenarna längre av någon konstig anledning, det kanske är det som är mest frustrerande i sammanhanget. Jag har känt de sista fem åren att det är något som gör att man hellre vill lägga på locket. Ser man på andra sporter så rensar de upp skiten. Tar man i skiten och rensar upp så kanske folk slutar spela men kanske finns de som också söker sig till en sport för att man är rak och tydlig, att skiten inte får finnas i sporten. 

Anser du att bilden är förenlig med travets värdegrund? 

– Det är väl så långt ifrån det vi ska stå för i travsporten. Kuskarna har ingen värdegrund. De sitter och har lite kul åt prestationerna i kuskrummet, men likt tusan går de ut och kör åt den tränaren i loppet efteråt och kör några floskler varför de kör åt dem. Varken ST eller vi som idrottsmän gör något, då forsätter skiten att gro. Vill ingen stå för något och vi har det här problemet som börjar frodas. 

– Vi som håller på nu överlever väl, de som inte står för något i sitt tävlande som kuskar, de klarar sig tio år till. Men någonstans ska sporten ha en framtid och unga som inte ska leva med den här bilden av travsporten och hur man behandlar hästar och vad man slangar i hästarna. Att det är en vardagssyn för unga är det mest skrämmande tycker jag. Vi har tappat bort vår sport för att varken vi som utövare eller de på ST står för någonting.

Tror du att doping är ett problem inom svensk travsport? 

– Ja, den finns. Men om jag ska svara i den här artikeln ”ja, det är doping” så får jag höra ”han är den dålig förlorare” eller ”han är besatt av sina konkurrenter”. Hela tiden är det jag som hamnar i skottgluggen att jag är en dålig förlorare för att jag tycker något. Sanningen finns på golvet. Personal går runt och har sett saker, det rullar på hela tiden. Det är en liten familj i sammanhanget även fast det är en stor sport. Jag vet att personal har provat säga saker till ST, men om du är 20-25 år och får tillbaka ”det får stå för dig”. Att få den kommentaren tillbaka, sen är det utdött igen. Det ni gör i dag kommer säkert inte leda till mer än att några tjänstemän säger ”ja, vi är emot doping men det får stå för dem”, sen tystas det ned med så lite kommentarer som möjligt. 

– Det har jag tänkt på flera år, enda sättet att gå tillväga är att alla tveksamheter anmäls och blir polisiära saker som kan leda till fängelse och förbud så det åtminstone kan avskräcka mer än en månads körförbud och några tusenlappar i böter. Det är för mycket skit i väggarna på ST för att de ska ta saker på riktigt. 

REIJO LILJENDAHL: ”Det är ST:s ansvar” 

Hur reagerade du på bilden? 

– Det är klart att man blir ju ledsen och fundersam när man ser sådana här bilder. Absolut. Det är ingenting man vill se. 

Anser du att bilden är förenlig med travets värdegrund? 

– Överhuvudtaget att en sådan här bild dyker upp, det bär Svensk Travsport ett väldigt stort ansvar för. Jag vet inte när den här bilden är tagen och jag bryr mig inte heller när det har dykt upp och vad det är som gäller. Det vill jag inte gå in på. För att det inte ska komma sådana här bilder måste Svensk Travsport och dess styrelse ta ansvar. Det är de som är ansvariga för det här. 

Tror du att doping är ett problem inom svensk travsport? 

– Jag säger så här, så länge Svensk Travsport inte till hundra procent kan deklarera att det med sitt amatörmässiga agerande inte finns så finns alla möjligheter. Men jag anklagar ingen och jag säger ingenting, men jag vill inget hellre än att Svensk Travsport bevisar i framtiden med sitt förhoppningsvis professionella agerande att det inte finns. Det är deras ansvar. Svensk Travsport och dess styrelse är högst ansvariga för det här att bevisa att doping inte förekommer i den svenska travsporten. 

JOHAN UNTERSTEINER: ”Det är lite löjligt” 

Hur reagerade du på bilden? 

– Ja, först och främst försöker man att fokusera på sitt eget jobb och inte bry sig så mycket om andra. Sen hoppas man att om det är några oklarheter så ska de instanserna som sköter det ta tag i det helt enkelt. 

Anser du att bilden är förenlig med travets värdegrund? 

– Ibland är det så att vi måste gå med hästarna till veterinären. Vi får låta veterinärerna göra sitt jobb. Jag kan inte uttala mig så mycket vad som hänt kring den här bilden för det vet jag inte. Det vill jag inte spekulera i. Vi är väldigt mån om våra hästar i vårt stall i alla fall och behövs det veterinär så använder vi självklart det för hästarnas bästa helt enkelt. 

Tror du att doping är ett problem inom svensk travsport? 

– Återigen, det är jättesvårt för mig att säga om det finns eller inte. Utan att veta tycker jag att man gör för lite från förbundets håll, att man hade kunnat göra ännu mer. Jag kan tycka att det här med detention barn är lite löjligt som det är i dagsläget. Jag är för att vi ska ha detention barn men det borde ha varit 24 timmar innan start om det nu finns fuskare vilket jag hoppas att det inte gör. Överlag i Sverige har vi en väldigt, väldigt bra hästhållning och det är klart, desto längre söderut i Europa man kommer så blir det kanske något sämre. Då är man mån om att vi ska tävla på lika villkor så klart. 

ROGER WALMANN: ”Är ett jättestort problem” 

Hur reagerade du på bilden? 

– Jag reagerade inte så sjukt mycket på den. Det där är ju något som jag har vetat om länge att flera slangar sina hästar före och efter jobb. Att han gör det dagen efter eller dagen före ett lopp i Frankrike, det är inte det värsta jag har sett. Det reagerade jag inte så jättehårt på. Sen är det klart att det inte ska vara så. 

Anser du att bilden är förenlig med travets värdegrund? 

– Nej. Jag håller på med det här för sporten och hästens skull, djuret hästen, att du hjälper hästen under resa är inte så farligt. Men risken är att det här driver vidare. 

Tror du att doping är ett problem inom svensk travsport? 

– Ja, det är ett jättestort problem inom svensk travsport. De (ST) står med byxorna nere. De är försent ute. Det är en sak om en tränare slangar en häst efter en resa, man ska inte göra det före start, men det är inte fel att hjälpa hästen efter en lång resa om man har följt karens och alla regler som gäller. Men det vi vet, inga namn nämnda, jag vill inte hänga ut någon, är att det slangas före lopp. Alla vet det och antagligen även ST, då är det helt horribelt. 

– Vi får inte köra barfota med tvååringar och vi ska inte ha jänkarvagn på tvååringar. Det utfärdas restriktioner för att vi ska hålla prestationerna nere och spara på hästarna. Men så ger vi de medel som utsätter de för en mjölksyra som gör att den får ta hand om mer än vad organen klarar av. Om den går barfota springer den bara det den kan göra barfota men ger du mediciner som gör att den inte stoppas av mjölksyra och du kan köra hur du vill. Hur reagerar organen? 

– Hela diskussionen har blivit en massa kring vilka som tjänar pengar på hur vi ska göra, men när jag tog upp det här i podden förra veckan, och under hela mitt liv, så är det för att jag vill värna om hästen. Jag skiter i om vem som helst tjänar miljoner på det här, jag håller på med hästen. Om de slår mig eller jag förlorar lopp är helt ointressant i det stora sammanhanget. Vi vill ha en human sport och mjuka värden och så finns det samtidigt folk som dopar hästarna för att de inte ska bli trötta till exempel. Det är det jag är ute efter.

– Svaret på det hela är att ST ligger för långt efter. När jag säger att de inte vill ta någon så är det en sanning med modifikation. Det är klart att det vill ta någon, men de är så långt efter att det i princip inte går.

ADRIAN KOLGJINI: ”Tar ett enormt avstånd” 

Hur reagerade du på bilden? 

– Det är mot allting som vi står för i vårt stall. Vi har alltid predikat för en ren sport. Vi utgår från att vi har en så ren sport som det går i Sverige. Men det är klart att när man ser sådana bilder så är det inte vad man vill se direkt. Man tar bara ett enormt avstånd till allt sånt där. 

Anser du att bilden är förenlig med travets värdegrund? 

– Nej, det tycker jag verkligen inte. Jag har läst vad han har sagt i försvar, att veterinären stod två boxar därifrån. Det finns det inga bevis på, om han stod där eller inte, men man kan bara gå på det man har sett och det rimmar inte med det vi ska hålla på med inom svensk travsport.

Tror du att doping är ett problem inom svensk travsport? 

– Jag försöker att stöta ifrån mig alla sådana tankar, det finns folk som går runt och hakar upp sig och fejkanklagar folk för att hålla på med doping och att alla som har framgång dopar ungefär. Jag kan inte hålla på med de tankarna när jag jobbar med mina hästar tjugofyra timmar om dygnet varenda dag i veckan. Då blir man så jävla less och orkar inte hålla på. Jag stöter bara ifrån mig sånt där. Men det är mycket möjligt att dopingen är ett problem i Sverige. Det skulle inte förvåna mig för jag tycker att vi är så långt efter i dopingarbetet i Sverige.