Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Det är så absurt – rena stenåldern”

Christer Eriksson spelade in 56 miljoner kronor på V75 2012.
Foto: Annika af Klercker

Ilskan har varit stor från V75-spelarna efter omstartskaoset på Sundbyholm i lördags. 

Nu rasar storspelaren Christer ”Krukan” Eriksson, som ligger bakom en av de största V75-vinsterna någonsin – och kräver en upprustning av landets travbanor. 

– Det är så absurt att det inte går att förstå, säger han. 

Efterspelet efter lördagens V75-omgång på Sundbyholmstravet handlade framför allt om omstarten i Gulddivisionen. 

Domarna menade att Disco Volante och Ulf Ohlsson fått en flygande start – och fattade därför beslutet att blåsa av loppet. 

Men trots det fortsatte hästarna att köra i 500 meter. Ulf Ohlsson och Disco Volante körde för ledningen i 1.08-tempo och var sedan chanslösa när loppet drog i gång några minuter senare. 

Reglerna säger att hästarna vara samlade bakom bilen 100 meter från start, men pinnen som ska markera det var inte synlig. Den låg nämligen i en buske på innerplan. 

– Det fanns ingen 100 metersstolpe. Och det ska alltid finnas en sådan. När jag sedan åker och kollar igen ligger den i en buske! Det är skandal, sa Ohlsson i V75 Direkt. 

”Hur svårt kan det vara 2021?!” 

Ulf Ohlsson menade dessutom att han inte hörde omstartssignalen och efter loppet riktade experter och spelare även kritik mot att loppet kördes för tätt inpå omstarten. Många menade exempelvis att Disco Volante inte gavs någon chans att återhämta sig efter omstarten. 

Storspelaren Christer ”Krukan” Eriksson, som 2012 blev ensam på V75 och spelade in 56 miljoner kronor, riktar dock ingen kritik mot domarna – däremot är han skarpt kritisk till banorna som han menar är förlegade. 

– Jag har sagt samma sak i 20-30 år. Det är inte prispengar som ska höjas för att rädda svensk travsport. Det är upprustning av banorna. År 2021 sitter det en träpinne som markerar när det gått 100 meter. Det ska väl vara någon form laserstråle och någon domare som sitter med en dator som kan se att alla hästar inte är anslutna. 

– Det ska vråla till och sen är det omstart. Och den som inte är ansluten ska naturligtvis inte få starta. Det förstör för så många andra. Hur svårt kan det vara 2021?! 

”Kan inte sitta människor och bedöma” 

Hur ser du som spelare på att loppet kördes bara minuter efter omstarten? 

– Visst går det för tidigt. Man kanske skulle lagt det efter V75 eller liknande. Men tv styr och det är väl svårt att få ihop det. De kan inte vänta tio minuter. Så det är jättesvårt. Men då är vi inne på samma sak igen. Hur kan de hinna köra 500 meter? Bilen ska inte släppa vingarna om det är något fel. Det måste finnas tillräckligt bra teknik så att det inte ska kunna ske. 

– Det är för fan 2021. I dag domineras svensk travsport av de stora hästägarna. Och all respekt till dem. Utan hästägarna skulle inte travet finnas. Men de största ägarna behöver inte mer pengar. 

Du menar att mer pengar borde gå till att rusta upp banorna? 

– Ingenting är viktigare. Restauranger, stallbacker, boxar och teknik som styr omstarter. Allt ska styras i ett datarum. Ungefär som VAR. Det sitter fyra människor i en bil…? Det kan inte sitta människor och bedöma det här. Det ska styras av teknik. Jag följer den franska travsporten otroligt mycket. Även galoppen. Där tar det inte ens fem sekunder. Varför har vi det inte på samma sätt i Sverige? Det är rena stenåldern här. 

”Kan inte ha en människa som skriker” 

Christer Eriksson lägger dock ingen skuld på varken domare eller förbundet efter kaosscenerna. 

– Att hästarna inte var anslutna vill tv-tittarna se efter 10 sekunder. Vi kan inte ha en människa som sitter och skriker. Det är så absurt att det inte går att förstå. Men det är inte domarnas fel och det är inte ST:s fel. Överskottet från ATG måste gå till banorna. Jag förstår att det mänskliga ögat måste se hur hästarna voltar, men vad gäller autostart förstår jag inte. 

– Må så vara att domarna måste ha bättre bollkänsla, men det är inte problemet. Det är inte människan som ska sitta och avgöra. När det blåses till omstart ska det vara ett bombanfall med blinkningar och så vidare. Naturligtvis på ett sätt så det inte stör hästarna. Men det ska vara så tydligt att det inte går att missa.