Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det är mycket känslor – han är kolossalt läcker”

Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

Greenshoe slutade på en andraplats i Hambletonian Stakes. 

Delägaren Lasse Granqvist är tillbaka i Sverige, nu summerar han ”Hambo”-äventyret – och hoppas på att han kan göra ytterligare en resa för att se sin häst. 

Problemet? Tv-programledarens späckade kalender.

– Jag måste ju se till att mina ordinarie uppdrag fungerar också med allsvensk fotboll, SHL-hockey, landslagsfotboll och allt det där, säger han.

Treåriga hingsten Greenshoe var storfavorit till att ta hem det prestigefyllda treåringsloppet Hambletonian Stakes med drygt 5 miljoner kronor i förstapris. 

Bakom hästen står storhästägaren Anders Ström och sportprofilerna Lasse Granqvist, Hasse Backe och Morten Langli. Hela kretsen var på plats när loppet kördes på The Meadowlands. Det blev seger i försöket men i den stora finalen slutade det med en andraplats. 

– Det är mycket känslor. Dels så är det en fenomenal häst. Han är kolossalt läcker med enorma fartresurser. Att vara tvåa i Hambletonian är stort. Sen var han ju favorit. Men kanadensaren (Forbidden Trade) som vann gjorde ett kanonlopp. Han föll mot en bättre häst för dagen, säger Lasse Granqvist efter att ha landat på svensk mark igen. 

Tittade på loppet själv från publikplats 

Lasse Granqvist konstaterar att USA-äventyret slutade betydligt bättre i år än ifjol. Då galopperade Greenshoe tidigt i tvååringsloppet Peter Haughton Memorial. 

I det stora treåringsloppet höll sig dock Greenshoe i trav. Även om det bitvis var riktigt nära att hästen rullade över i fel gångart – och Lasse Granqvist hyllar hästens kusk Brian Sears: 

– Han fick ju i väg honom i försöket men de måste ha varit en oerhörd körskicklighet att få i väg honom i finalen. Starten var precis framför där jag stod och att det inte var galopp, jag vet inte hur han bar sig åt. Men hästen vill hålla sig till rätt gångart, det är så vi får dra slutsatsen. Sen är ju inte Sears inte någon ”rookie”. Men hästen lär sig. 

Lasse Granqvist lämnade de övriga ägarkompisarna när miljonfinalen skulle köras.

– Hela gänget var där men när det var dags för loppet blev jag så nervös att jag gick ut och ställde mig på publikplats i solen. Det försvårade dock omständigheterna för det är lite svårt att se bortre långsidan därifrån. Men på upploppet hörde jag hur alla skrek, jag stod väl där och svettades i solen lite mer än vad jag behövt egentligen. 

”Nästan de finaste timmarna”

Ett av de bästa ögonblicken tar Granqvist med sig från morgonen innan Hambletonian när de begav sig till hästens tränare, Marcus Melanders gård. 

– Vi åkte klockan fem från Manhattan ut till gården i New Jersey. Där besökte vi Marcus och fick leva med i den goda stämningen som är där med hela familjen. Det var nästan de finaste timmarna måste jag säga. Det är mycket tack vare Marcus men hela familjen är ju inblandad i alltihop. 

– Jag förstår inte hur man kan vara så avslappnad inför en sådan stor tävlingsdag men det var underbart att vara där, vi intog en kaffe och en morgonmacka. 

Nu blickar Lasse Granqvist och hans ägarkompanjoner framåt efter ”Hambot”, och med en av världens främsta treåriga hästar så lär det inte vara någon tråkig syn. 

– Det var en strålande prestation ändå, att vinna försöksheatet och var tvåa i finalen, man kan inte begära så värst mycket mer. Det var en vass prestation. Samtidigt blir det spännande att se hur hästen kommer att se ut resten av säsongen om han får vara fräsch och tävla på. Det är fler lopp som väntar.

Och största problemet framöver är tv-profilens kalender: 

– Jag måste ju se till att mina ordinarie uppdrag fungerar också med allsvensk fotboll, SHL-hockey, landslagsfotboll och allt det där. Förhoppningsvis kan jag smita i väg och se ett lopp till. 

– Vi har en Whatsapp-grupp så det dyker säkert upp något om kommande matchning snart, avslutar Granqvist.