Foto: Adam Ström / StalltzFoto: Adam Ström / Stalltz
 Foto: Adam Ström / Stalltz
Foto: Adam Ström / StalltzFoto: Adam Ström / Stalltz
 Foto: Adam Ström / Stalltz

"Det är knappt att man hunnit andas"

Publicerad

Allt stämde för Johan Untersteiner under Breeders Crown-finalerna på Eskilstuna. 

Untersteiner tog tre segrar – och tjänade in fyra miljoner kronor som kusk.  

Ett par dagar efter succédagen har han fortfarande svårt att smälta det som hänt. 

– Det var när man slog upp tidningarna som man förstod, säger han. 

Aldrig tidigare har en kusk vunnit tre Breeders Crown-finaler under samma dag. 

Fram tills i söndag. 

När 33-årige Johan Untersteiner tog storslam under finalerna på Eskilstuna.

Har du hunnit landa än?  

– Det har varit fullt upp sedan i söndags. Jag har knappt hunnit tänka efter, det var när man slog upp tidningarna och internetsidorna man förstod att det hänt, säger Untersteiner och fortsätter: 

– Jag tyckte att jag hade tre hästar som egentligen skulle kunna vinna allihopa, men sedan ska ju alla göra det på samma dag också i sådana stora finaler. Det är ju ruskigt svårt, men hästarna var i väldigt fin författning och det stämde i loppen.  Då var de så bra att alla kunde vinna helt enkelt. 

"Jag har knappt hunnit andas" 

Hade du ens en tanke på att det skulle gå så bra? 

– Nej, hade jag vunnit ett lopp så hade jag varit nöjd med det. Jag tyckte på förhand att Cyber Lane var min bästa chans. Sedan visste jag att Candy Le Marc i normala fall skulle vara med där framme och Unrestricted trodde jag var på väg upp i form, där var jag mest osäker på hur loppet skulle bli kört. Men nu när det blev en strykning och någon hoppade av sig från början kunde vi helt plötsligt köra till ledningen. Vilket ändrade hela scenariot. 

Hur firades segern? 

– Det firades med en bilfärd i fem timmar upp till Halmstad, dagen efter gick jag upp klockan åtta på morgonen för en full träningsdag helt enkelt. Jag var klar halv åtta i stallet, sedan hem och duscha och titta på fotbollen. Så det är knappt att man hunnit andats så här långt, säger han.  

– Men jag har fått väldigt många sms från hästägare som tackat och gratulerat. Det har verkligen varit fullspäckat. 

Ingen fest med andra ord? 

– Nej, vi ska ut och käka lite med personalen. Men jag är väldigt glad att jag inte tävlar måndag, tisdag och onsdag, så man hinner återhämta sig lite. Det har varit mycket anspänning så det är skönt att ha några tävlingsfria dagar i alla fall. 

"Vi får spänna bågen efterhand..." 

Den största segern kom i finalen för fyraåriga hingstar, där Cyber Lane var överlägsen sina konkurrenter. 

– Han är ju säker från början, när han accelerera bakom bilen och tog ledningen kändes han väldigt fin. Det kändes väldigt bra hela vägen faktiskt. 

Hur bra är den hästen egentligen? 

– Ja, om vi visste det... Hästen är ju jättebra så klart, sedan är det att alltid väldigt svårt att värdera hästar mot andra och förutspå hur bra han kan bli. Men jag tycker han har alla förutsättningar för att bli en ännu bättre häst. Han har kommit i gång sent, har inte gjort så mycket starter, och skulle kunna bli ännu starkare i kroppen.  Förhoppningen är att han ska utvecklas ännu mer till nästa säsong, så får vi spänna bågen efterhand helt enkelt, säger Untersteiner. 

Vad är nyckeln bakom de framgångar du haft i år? 

– Jag har ju så klart fått tag på rätt hästar, det är en bra början i alla fall. Det gör man ju både med skicklighet och tur. Så båda delarna behövs, sedan har vi arbetat efter ett koncept som vi trott på helt enkelt. Hästskötarna är väldigt viktiga och det gäller verkligen att de lägger tid på hästarna, vilket de verkligen gör. Sedan får jag ta hand om finliret helt enkelt. Jag kör hästarna och försöker mest ha en överblick när det behövs. 

Drog in mest poäng i Guldstallet

Johan Untersteiners succé på Eskilstuna gjorde också att han blev den överlägset mest framgångsrika kusken i Guldstallet under helgen. 

Under söndagen drog han sammanlagt in 1990 poäng som kusk. 

Totalt har Johan Untersteiner samlat ihop 9891 poäng i tävlingen. 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Är du nybörjare på trav? Ta hjälp av SportExpressens travskola

Till Expressens startsida

Mest läst i dag