Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Det är knappt att man hunnit andas"

Foto: Adam Ström / Stalltz
Foto: Adam Ström / Stalltz

Allt stämde för Johan Untersteiner under Breeders Crown-finalerna på Eskilstuna. 

Untersteiner tog tre segrar – och tjänade in fyra miljoner kronor som kusk.  

Ett par dagar efter succédagen har han fortfarande svårt att smälta det som hänt. 

– Det var när man slog upp tidningarna som man förstod, säger han. 

Aldrig tidigare har en kusk vunnit tre Breeders Crown-finaler under samma dag. 

Fram tills i söndag. 

När 33-årige Johan Untersteiner tog storslam under finalerna på Eskilstuna.

Har du hunnit landa än?  

– Det har varit fullt upp sedan i söndags. Jag har knappt hunnit tänka efter, det var när man slog upp tidningarna och internetsidorna man förstod att det hänt, säger Untersteiner och fortsätter: 

– Jag tyckte att jag hade tre hästar som egentligen skulle kunna vinna allihopa, men sedan ska ju alla göra det på samma dag också i sådana stora finaler. Det är ju ruskigt svårt, men hästarna var i väldigt fin författning och det stämde i loppen.  Då var de så bra att alla kunde vinna helt enkelt. 

"Jag har knappt hunnit andas" 

Hade du ens en tanke på att det skulle gå så bra? 

– Nej, hade jag vunnit ett lopp så hade jag varit nöjd med det. Jag tyckte på förhand att Cyber Lane var min bästa chans. Sedan visste jag att Candy Le Marc i normala fall skulle vara med där framme och Unrestricted trodde jag var på väg upp i form, där var jag mest osäker på hur loppet skulle bli kört. Men nu när det blev en strykning och någon hoppade av sig från början kunde vi helt plötsligt köra till ledningen. Vilket ändrade hela scenariot. 

Hur firades segern? 

– Det firades med en bilfärd i fem timmar upp till Halmstad, dagen efter gick jag upp klockan åtta på morgonen för en full träningsdag helt enkelt. Jag var klar halv åtta i stallet, sedan hem och duscha och titta på fotbollen. Så det är knappt att man hunnit andats så här långt, säger han.  

– Men jag har fått väldigt många sms från hästägare som tackat och gratulerat. Det har verkligen varit fullspäckat. 

Ingen fest med andra ord? 

– Nej, vi ska ut och käka lite med personalen. Men jag är väldigt glad att jag inte tävlar måndag, tisdag och onsdag, så man hinner återhämta sig lite. Det har varit mycket anspänning så det är skönt att ha några tävlingsfria dagar i alla fall. 

"Vi får spänna bågen efterhand..." 

Den största segern kom i finalen för fyraåriga hingstar, där Cyber Lane var överlägsen sina konkurrenter. 

– Han är ju säker från början, när han accelerera bakom bilen och tog ledningen kändes han väldigt fin. Det kändes väldigt bra hela vägen faktiskt. 

Hur bra är den hästen egentligen? 

– Ja, om vi visste det... Hästen är ju jättebra så klart, sedan är det att alltid väldigt svårt att värdera hästar mot andra och förutspå hur bra han kan bli. Men jag tycker han har alla förutsättningar för att bli en ännu bättre häst. Han har kommit i gång sent, har inte gjort så mycket starter, och skulle kunna bli ännu starkare i kroppen.  Förhoppningen är att han ska utvecklas ännu mer till nästa säsong, så får vi spänna bågen efterhand helt enkelt, säger Untersteiner. 

Vad är nyckeln bakom de framgångar du haft i år? 

– Jag har ju så klart fått tag på rätt hästar, det är en bra början i alla fall. Det gör man ju både med skicklighet och tur. Så båda delarna behövs, sedan har vi arbetat efter ett koncept som vi trott på helt enkelt. Hästskötarna är väldigt viktiga och det gäller verkligen att de lägger tid på hästarna, vilket de verkligen gör. Sedan får jag ta hand om finliret helt enkelt. Jag kör hästarna och försöker mest ha en överblick när det behövs. 

Drog in mest poäng i Guldstallet

Johan Untersteiners succé på Eskilstuna gjorde också att han blev den överlägset mest framgångsrika kusken i Guldstallet under helgen. 

Under söndagen drog han sammanlagt in 1990 poäng som kusk. 

Totalt har Johan Untersteiner samlat ihop 9891 poäng i tävlingen.