Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det är jättekul att ha tagit del av det”

Evelina Månsson är redo att ta ut proffstränarlicensen i årFoto: MARIA HOLMÉN / TR BILD

Evelina Månsson är efter flera år Frankrike redo att stå på egna ben i Sverige. 

Det nya äventyret får dock vänta lite, i alla fall till hösten, på grund av covid-19.

Men lita på att hon är redo när det väl är dags att sätta i gång. 

– Jag förstår att det inte bara händer för att du knäpper med fingrarna och säger att du vill det, säger 29-åringen. 

För Evelina Månsson har målet alltid varit att en dag få kvittera ut en proffstränarlicens. Den drömmen har funnits med henne redan när hon började köra ponny vid sjuårsålder. Sedan dess har hon förkovrat sig en hel del i travsporten. 

De senaste åren har hon arbetat med travhästar i Frankrike och 2020 skulle bli året då hon äntligen blir svensk proffstränare. Målet är nära, men på grund av utbrottet av coronaviruset så får hon vänta lite till. 

– Alla planer har pausats. Vi var precis i gång och skulle åka en vända till Sverige för att spana på vart vi skulle kunna vara. Nu går inte det. Jag antar att jag skulle kunna komma till Sverige men då kommer jag inte tillbaka hit sen. Då släpper de inte in mig. 

I stället får hon och sambon Julian Cordeau sysselsätta sig på hans familjegård i Champagné-Saint-Hilaire i Frankrike, 20 mil norr om Bordeaux, ett litet tag till. 

Men lita på att de smider stora planer för framtiden på svensk mark. 

Velat bli travtränare sedan hon var åtta år 

I Evelina Månssons familj är det ingen som har sysslat med travsport tidigare. Hästar fanns dock tidigt med i hennes uppväxt. Familjen bodde på en liten gård i Blekinge och den lilla shettisen som till en början varit sällskap till hennes mammas ridhäst blev så småningom Evelinas. 

Att hon kom in i travet var dock en slump då hennes pappas arbetskamrat var bekant med sporten. Det hela resulterade tillslut i att hon började med ponnytrav vid sju års ålder – och sen blev hon fast. Hon tränade och körde flera ponnyer genom åren och främsta meriten blev deltagandet i kusk-SM. 

– Mamma har sagt att redan när jag var åtta år sa att jag skulle bli travtränare. Jag fortsatte att rida också men det var travet som jag ville jobba med.

De stora travhästarna kom hon i kontakt med när hon började på Plönningegymnasiet i Halmstad. Där tog hon körlicens, körde sina första travlopp med skolhästarna och åkte på praktik. Efter studenten blev första arbetsgivaren Fredrik Persson. 

Hon hade tidigare sommarjobbat där och stallet låg nära föräldrahemmet. Vi den tiden hade Kalmartränaren bland annat hade stjärnstoet Viola Silas. 

– Det kändes väldigt intressant och han hade väldigt mycket fina unghästar. 

”Kunde inte ett ord franska” 

I Fredrik Perssons stall blev hon kvar i lite mer än fem år. Hon fick köra en hel del lopp och fick en fin inledning på sin travkarriär. Så småningom var hon redo för en ny utmaning. Då bar det av till Frankrike där hon fått jobb på Jörgen Westholms filial på Grosbois. 

– Först var jag i Sverige och lärde känna honom och de som jobbade där och det var jätteskönt. Sen efter fem-sex veckor åkte jag ned till Frankrike, säger Evelina Månsson och fortsätter: 

– Jag kände att jag ville se mer av världen och kände väl inte riktigt för att åka till USA och jobba där. Frankrike har en så intressant travsport som skiljer sig väldigt mycket från den i Sverige. Den franska travhästen är ju nästan en helt egen ras. Det ville jag veta mer om. 

Hon flyttade till Frankrike i början av juni 2015 och stormtrivdes direkt i sitt nya äventyr. 

– Jag kunde inte ett ord franska när jag kom ned och den är fortfarande väldigt halvdan men det är mycket skandinaver som jobbar på Grosbois så jag lärde känna väldigt mycket folk direkt.

Vann lopp åt Jean-Michel Bazire  

Men visst var det mycket utöver språket som var nytt och annorlunda. 

– Det jag först reagerade på är att de äter så sent på kvällarna. Man ska alltid ta en fördrink innan. Matkulturen är väldigt olik. Det är mer socialt här nere. 

Och även tävlingskulturen skiljer sig åt med såväl stora banor som mindre gräsbanor på landsorten. 

– Första gången du kommer till en travbana så vet du aldrig vad du har att vänta dig. De är olika allihopa. Det är jättekul. Det finns så mycket travbanor här överallt. 

– Det krävs en del från hästarna och ställer lastbilarna mitt på en gräsplätt och så är banan två meter från hästbussen och där ska du stå och sela ut hästen. Hästarna finner sig i allting känns det som. 

https://twitter.com/ManssonMnsson/status/1164218716156059649

I Frankrike har Evelina Månsson även kört en hel del lopp – och när hon inom snar framtid ska bli tränare i Sverige så hoppas hon fortsätta med det. 

– Även om det är travtränare som jag vill bli i första hand så älskar jag att köra lopp. Jag är jätteglad för att jag har fått chansen att köra här nere. Jörgen gav mig jättefina chanser och även andra tränare som gett mig chansen. Det är en enorm lärdom och det är tuffare tag här nere. Det är ett annat tänk i loppen. Det är jättekul att ha tagit del av det. 

En av sitt livs största travupplevelser var när hon i julas fick köra lopp åt förebilden Jean-Michel Bazire.

Hur det slutade? Med seger. 

– Det var jättekul. Det är något som man kommer att minnas hela livet. Det är klart att jag blev väldigt förvånad när han ringde och frågade. Det var inte vilken häst som helst som jag skulle köra åt honom. Från dagen som han ringde mig till att jag skulle köra så gick jag bara på moln hela veckan. 

”Man känner sig väldigt delad” 

I Frankrike har Evelina Månsson även hittat kärleken. Hon träffade nämligen sin numera sambo Julian Cordeau under tiden på Grosbois. Sedan en tid tillbaka bor de på Julians familjegård där hans pappa verkar som travtränare. På gården, som ligger norr om Bordeaux, har Evelina tagit emot även svenska hästar som velat testa på Frankrike. 

På det viset har hon redan smugit i gång med sitt företagande. Men mer ska det bli så fort hon och sambon får ordning på logistiken i Sverige. 

Hur känns det att lämna Frankrike efter de här åren?

– Det är klart att man känner sig väldigt delad. Jag trivs fantastiskt bra här i Frankrike. Samtidigt längtar man hem till till Sverige och att vara närmare familjen. Men jag hoppas att vi väldigt snart ska kunna ha en filial här nere. Kanske inte året runt men i alla fall i perioder till att börja med, säger hon och fortsätter: 

– Jag tänker att jag ska försöka nischa mig mot att tävla i Frankrike. Att det ska bli en grej om du har din häst hos mig. Det är tanken. Har man inte det där känt travefternamn så måste man hitta ett sätt att locka hästägare.

Evelina Månsson tillsammans med Rocky Winner under tiden hos Jörgen WestholmFoto: Maria Holmén / Trav & Galoppronden

Tanken är att hitta ett ställe att vara på i närheten av Åbytravet – och visionerna är tydliga. 

– Jag vill inte satsa på att ha 200 hästar i träning. Jag vill hålla det lite mindre. Sen är det är klart att det är storloppen som lockar. Jag älskar det här med att ta hand om hästägare och göra en upplevelse för dem och det kan man inte göra om man har 200 hästar i träning. Jag vill ha ett lite mindre antal och försöka hålla det på en ganska hög nivå med ett bra flow. 

Tiden som anställd hos Jörgen Westholm har format henne mycket menar hon. Hon har fått ta mycket eget ansvar från början samtidigt som hon sett upp till honom både som travtränare och affärsman.

– Det känns som att det verkligen var han som fick mig att sätta i gång tankarna på hur jag själv ville ha det. 

Jobbar mot en flytt till hösten

Vad som händer framöver återstår att se. Utbrottet av Coronaviruset gör att Evelina Månsson just nu är isolerad på gården i Frankrike. Hästarna på gården tränar på – om än lite lugnare. De hektiska söndagarna är numera lediga. 

Med andra ord är det ändå en tid att ladda batterierna för framtiden. 

– Vi vill fortfarande försöka få igenom en flytt till Sverige till hösten. Vi får se hur läget ser ut framåt hösten men vi jobbar fortfarande mot det.

– Jag är helt innefattad med att det är hårt jobb som kommer att krävas. Jag vet att jag inte har det där travtränarnamnet. Men jag vill mycket. Jag förstår att det inte bara händer för att du knäpper med fingrarna och säger att du vill det. 

Varje helg möter travreportern Josefin Johansson någon från travets värld - en del i SportExpressens satsning på travsport.

 

TRE FRÅGOR

Vad kommer bli viktigt för travsporten de närmsta fem åren tror du?

 

– Just nu känns det som att det är att få kvar hästägare med det ekonomiska läget och allt som är runtomkring nu med coronaviruset. Det känns som att många kommer att få det tufft ekonomiskt så att ha kvar dem på något sätt måste vi jobba med. 

 

Vilken häst har betytt mest för dig?

 

– Den är jättesvår. Min första tanke var min första shettis Rolle som fick in mig på allting. Men utav de större hästarna så vill jag säga Super Ariel och Apollon de Kacy som betytt mycket för mig. Det är många hästar som varit viktiga men ska jag säga några som är det dem. 

 

Vilket är det finaste minnet du har på en travbana?

– Jättesvårt också! På ett sätt var det när jag fick köra åt Jean-Michel Bazire. Hela den dagen var perfekt med fint väder och kompisar och sambo på plats. Så det får nog bli den ändå!